Новини

Справа Мунтяна: ексголова Чернівецької облради програв апеляцію щодо відсторонення від посади

Мунтяна зобов’язали не відлучатися з міста Чернівців та Глибоцького району, не спілкуватися з іншим підозрюваним у справі та зі свідками. А також здати паспорти громадянина України для виїзду за кордон та носити електронний браслет.

Фото chas.cv.ua

Апеляційна палата залишила у силі рішення Вищого антикорупційного суду про відсторонення від посади Івана Мунтяна до 2 червня 2020 року.

Про це повідомляє САП на своїй сторінці у фейсбуку:

«Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду засилила рішення суду першої інстанції, яким голову Чернівецької обласної ради, підозрюваного в отриманні неправомірної вигоди за сприяння в передачі в оренду оздоровчого комплексу, відсторонено від займаної посади у зв’язку із притягненням до кримінальної відповідальности».

Зокрема ексголова облради зобов’язаний прибувати за кожною вимогою до детектива, прокурора чи суду, не відлучатися з міста Чернівців та Глибоцького району без дозволу детектива, прокурора або суду. Він має повідомляти про зміну свого місця проживання та місця роботи, не спілкуватися з іншим підозрюваним у справі та зі свідками. А також здати на зберігання до Управління Державної міграційної служби у Чернівецькій області паспорти громадянина України для виїзду за кордон та носити електронний засіб контролю.

Як раніше повідомляла «Шпальта», 4 лютого 2020 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура висловила голові Чернівецької обласної ради підозру у вчиненні кримінального правопорушення. За інформацією НАБУ, Іван Мунтян вимагав у підприємця хабар за передачу в оренду на 49 років комунального санаторію «Брусниця».

Детективи НАБУ повідомили про підозру і приватному підприємцю, який імовірно давав хабар.

За інформацією слідства, Іван Мунтян у липні 2019 року запропонував одному з підприємців надати 400 тисяч доларів за сприяння у передачі в оренду оздоровчого комплексу. Ймовірно, у період з серпня по жовтень 2019 року голова облради отримав 180 тисяч доларів.

13 лютого Вищий антикорупційний суд призначив 10 мільйонів гривень застави голові Чернівецької обласної ради. Крім того, Мунтян мав носити електронний браслет та здати на зберігання всі документи для виїзду за кордон. На внесення застави дали 5 днів.

Згодом Іван Мунтян подав апеляцію на рішення Вищого антикорупційного суду України про заставу понад 10 мільйонів гривень.

28 січня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду задовольнила скаргу прокурора САП та відсторонила Івана Мунтяна від посади голови Чернівецької обласної ради у зв’язку з притягненням його до кримінальної відповідальности.

Відстороненим від посади чиновник мав бути, поки тривало досудове розслідування, а саме до 4 квітня 2020 року.

Згодом Вищий антикорупційний суд продовжив до 4 серпня термін слідства у справі за підозрою голови Чернівецької обласної ради Івана Мунтяна у вимаганні та отриманні неправомірної вигоди. Про це пише видання «Слово і діло» з посиланням на трансляцію суду.

Таке рішення 27 березня ухвалила слідча суддя ВАКС Катерина Широка.

Тоді прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Ігор Щур просив суд продовжити слідство ще на шість місяців, оскільки необхідно провести ще низку слідчих дій. Зокрема, як вказував прокурор, детективи мають допитати свідків у справі, які перебували або перебувають за кордоном. До того ж, режим надзвичайної ситуації ускладнює цей процес. Також НАБУ планує провести інші слідчі дії у зв’язку зі складністю правопорушення.

Адвокати Мунтяна та іншого підозрюваного у дачі неправомірної вигоди Юрія Кушніра заперечували проти задоволення клопотання. На їхню думку, слідство може завершити всі дії у більш короткі терміни. До того ж, як вони стверджували, майже всі слідчі дії в справі провели торік, і лише одна залишилися на 2020.

Коментарі