Поради

Чи варто починати бігати під час карантину? Поради студентів УАЛу

Студентка УАЛу Анна Рєзнік поспілкувалася з колегами-бігунами і написала, що потрібно знати початківцям, яке взуття одягати та як розминатися.

Photo by Chander R on Unsplash

Карантин зробив добру справу: змусив усіх нас поглянути на спорт інакше. В умовах, коли у нас відібрали просте задоволення прогулюватися до автобусної зупинки, прямуючи на роботу чи навчання, доводиться щось вигадувати. Хтось обирає фітнес, хтось кросфіт, а хтось дивиться в бік бігу. Щоправда, несміливо.

Як почати, на чому варто зосередитися та як узагалі бігати містом, щоб не отримати штраф, діляться студенти Української академії лідерства: голова департаменту спорту Володимир Іващенко (до академії хлопець займався бігом на середні дистанції, на великі відстані бігає сім місяців; за цей час пробіг три півмарафони й дистанцію на тридцять кілометрів) та заступник голови Тарас Свистун (бігом захоплюється рік; уже пробіг двадцять півмарафонів і двічі подолав дистанцію у тридцять кілометрів). 

На запитання, чи варто починати займатися бігом в умовах карантину, відповідають, що ніколи не пізно й завжди варто спробувати. У приклад ставлять відомого бігуна Фауджа Сінгха: йому 109 років, а він досі бігає півмарафони. А свій перший марафон Фаундж пробіг у 89! 

Інше питання — карантин. Тут теж без проблем. Головне — дотримуватися норм: бігати не більше як удвох, з документами та маскою, уникати бігу на стадіонах і майданчиках, а також парках, лісопаркових зонах і набережних. 

Почати можна, але як правильно? 

Найкращий варіант на початку — займатися з тренером! Проте можна й самостійно. 

Для самостійного освоєння бігу краще дотримуватися таких правил: 

  1. Починати плавно.
  2. Розраховувати навантаження та не повторювати тренування професіоналів.
  3. Відпочивати, відновлюватися, адже без цього не буде розвитку. 

Для новачків автори радять техніку: три-чотири короткі повільні пробіжки на тиждень (найкраще бігати по 30-40 хвилин). Неважливо, наскільки у вас повільний темп, стандарту немає. Це може бути як 5 хвилин на кілометр, так і 10. Саме під час таких тренувань розвивається серце. Якщо вам дуже важко бігти без зупинки, можна переходити на швидку ходьбу або й узагалі чергувати: хвилину біг — хвилину ходьба. У вільні від пробіжки дні – загальнорозвивальні вправи (на ноги, прес). Також варто виділяти собі час для дослідження інформації з обраного виду спорту: відео, книжки, статті, інтерв’ю бігунів. Звучить легко!

А що робити тим, хто зі спортивного взуття має хіба що кеди?

Володимир Іващенко розповідає, що бігати можна хоч у кроксах. Професійні бігуни часто роблять собі тренування взагалі босоніж. Проте застерігає, що за відсутности нормального спортивного взуття про довгі дистанції і швидкий біг не може бути й мови. Головне правило: під час швидкого бігу нога має бути надійно зафіксована, інакше травм не оминути. 

Окрім взуття, важливим елементом є одяг. Під час бігу вам має бути трохи прохолодно. Тут діє «Правило +10»: одягайтеся так, ніби на вулиці на 10 градусів тепліше. Не варто одягати вітровку, якщо немає вітру. Це може призвести до неправильної терморегуляції — і ви втомитеся швидше. 

Варто пам’ятати про розминку. Вона повинна тривати хвилин 5-7. Починати треба з вправ для голови, далі руки, а вже після — ноги.  Не дуже інтенсивно, бо тіло не готове до навантаження. Після пробіжки – заминку. Це мають бути вправи, які розтягують м’язи. Цю частину бігового циклу не варто ігнорувати, адже заминка допоможе краще відновитися після тренування. 

Тарас Свистун пропонує три варіанти, як завжди тримати ноги у формі: 

  1. У дні без бігу треба активно відпочивати, підійдуть піші прогулянки та їзда на велосипеді.
  2. Ходіння по сходинках.
  3. Піднімання на пальчики, випади, біг на місці з високим бедром, рух на стопах завдяки великим пальцям.

Додаємо добірку корисних матеріалів: 

«Народжені бігати. Рух до безмежних можливостей», Крістофер Макдуґал.

«Never Stop», Марі Карачина.

«Бег по правилу 80/20», Метт Фіцджеральд.

«От 800 метров до марафона», Джек Деніелс.

«Бегущий без сна. Откровения ультрамарафонца», Дін Карназес.

https://www.youtube.com/user/TREtherunexperience

https://www.youtube.com/channel/UCZPqG0yh_xPm2AyLjffbDvw

 

Коментарі