Інтерв'ю

Обсервація по-буковинськи. Історії чернівчан, які самоізолювалися після повернення з закордону

Чи є у Чернівецькій області офіційні місця для обсервації та як контролюють самоізоляцію буковинців.

«Шпальта» поспілкувалася з чернівчанами, які нещодавно повернулися з закордону та самостійно вирішили ізолюватися від інших, аби не наражати їх на небезпеку. Де вони проходили обсервацію, чи знали вони про спеціальні місця в області для цього, чи зв’язувалися з ними органи місцевого самоврядування та чи контролює хтось те, наскільки совісно буковинці, які приїхали з країн, де був зафіксований спалах коронавірусу, сидять удома.

Ніхто не казав про місця для обсервації

Подружжя з Чернівців Катерина та Віталій Серафіми відпочивали в Єгипті, коли в Україні посилили карантин. Пара повернулася додому 21 березня. Розповідають, що в літаку їм поміряли температуру – і в Єгипті, і в Україні. На цьому всі заходи безпеки завершилися. Після приїзду додому вони самостійно вирішили самоізолюватися, адже розуміли, що можуть нести загрозу. Та про місця для обсервації їх ніхто не попередив, також ніхто з ними не зв’язувався аби перевірити, чи вони дотримуються карантину.

«Насправді нам дуже пощастило, бо ми полетіли на тиждень і приїхали назад так, як і планували. Адже за декілька днів Єгипет теж мав закривати свої кордони. Щойно вийшли з аеропорту – все, ми вільні. Нам пощастило знайти водія через блаблакар. При в’їзді в Чернівецьку область взагалі нічого не було, жодного пункту огляду – в місто ми заїхали просто. Про якусь обсервацію чи готель у момент, коли ми поверталися, ніхто нічого не говорив. З нами ніхто не зв’язувався, до нас не приходили правоохоронці і ніхто не застерігав нас від порушення ізоляції. Просто ми з чоловіком свідомо вирішили залишатися вдома. Розуміли, що перебували в аеропорту, де було багато людей, і є ризик. Після відпочинку ми не бачилися з рідними чи друзями. Навіть не забрали від батька свого кота. 14 днів пройшли. Ми нічого не підхопили закордоном. Тепер сподіваємося, що нічого не підхопимо вдома», ­— розповідає Катерина.

«Я не бачив родину, а хтось далі збирається на шашлики»

Чернівчанин Георгій Сємьонов перебував у Німеччині у справах. Чоловік розповідає, що додому повернутися було не так легко: квитків на літак не було, зареєструвався у посольстві, де обіцяли допомогти. Однак це також не дало результату. Завдяки друзям вдалося купити квиток і вилетіти з Берліна до Києва. 27 березня він повернувся в Україну.

Ще в літаку чоловік підписав документ, яким зобов’язався найближчі два тижні ізолююватися від оточення. Та жодної інформації про те, чи є в Чернівцях місця для обсервації, він тоді не отримав. Одразу додому повертатися не хотів. Тож дружина на місці почала шукати, де йому можна перебути цей час.

 «Я в аеропорту вдягнув маску, рукавиці, взяв антисептик… А на борту літака тільки 30% пасажирів мали такий же захист. Я був вражений людською безвідповідальністю. Перша перевірка була простою – нам поміряли температуру в літаку. Хоча ж температура – не завжди показник хвороби чи її відсутности. Вже після приїзду в аеропорту Бориспіль нас зустріли спецпрацівники за столами. Вони пропонували охочим пройти експрес-тест. Це не було обов’язково – все на розсуд людей. З нашого рейсу тест не проходив ніхто. Моя дружина дізнавалася в ОДА, як можна дістатися з Києва до Чернівців і які наші подальші дії – нам нічим не допомогли і не повідомили нічого. Я приїхав за допомогою блаблакару. Ще в літаку ми підписали документ, що проходитимемо обсервацію. Я мав вказати там адресу, де перебуватиму найближчі 14 днів. Я знав, що не поїду додому, бо не хочу наражати на небезпеку свою родину. Тільки завдяки волонтерці Жанні Король дізнався про те, що можу пройти обсервацію в готелі «Мрія». Адреси не знав, тож у документах записав домашній. Але це не важливо – ніхто ніяк не контролював, де я і чи дійсно самоізолювався. Тільки я сам зателефонував до сімейного лікаря і повідомив, що приїхав додому. Й ось, я повернувся з закордону, перебуваю за два кілометри від дому, але там ще не був. А хтось у цей час смажить шашлики з друзями. Це злить найбільше», – розповідає Георгій.

У готелі люди, які вирішили провести обсервацію, перебувають тут абсолютно безкоштовно. Їх поселили в комфортні дерев’яні будиночки на території комплексу з усіма зручностями. Тільки годують їх рідні.

Підприємець віддав готель під місце для обсервації

Власник готельного комплексу «Мрія» Руслан  Цаплюк сам проявив ініціативу віддати свій готель під місце для обсервації для буковинців, які повернулися з закордону.

«Чому віддав готель? Бо люди плакали і не знали, куди дітися. У кожного вдома старі батьки і діти, і їм потрібне було таке місце. Я вирішив допомогти. Все почалося з першої жінки, яка повернулася з Угорщини і шукала, де би перебути час самоізоляції. Вона зателефонувала в готель… Я віддав під такі випадки приміщення безоплатно. Зараз у мене там п’ять родин таких», — розповів Роман.

Підприємець розповідає, що всіх працівників він відпустив додому. На території тільки люди на самоізоляції та охорона.

Сьогодні, 10 квітня у Георгія Сємьонова завершився період обсервації. Вихідні він уже проведе вдома з родиною. Чоловік розповів «Шпальті», що, незважаючи на те, що представники місцевої влади ніяк під час його повернення з закордону не проінформували про місця для обсервації і ніхто не перевіряв, чи дійсно він її дотримується, на його «виписку» все ж прийшли.

«Дуже дивна ситуація. Сьогодні, коли я мав іти додому, влада для піару вже була тут. Де вони були раніше, і де проходили обсервацію всі інші люди? Чому вони кажуть, що допомагають буковинцям повернутися додому, а насправді ми все шукали самі?»

Чернівецька ОДА визначила 18 місць для обсервації на території області. Та оприлюднили цей список тільки 9 квітня, коли більша частина буковинців уже повернулася із закордону. Під такі місця відвели приміщення колишніх санаторіїв, лікарень, відпочинкових комплексів.

Згідно з постановою Кабміну, перебування осіб в ізоляторах, крім харчування, є безкоштовним. Відповідальними за обсервацію у Чернівецькій області є районні адміністрації та міські ради. Однак отримати коментар щодо того, яким чином перевіряють та чи дотримуються буковинці обсервації, нам не вдалося. У пресслужбі ОДА журналістам «Шпальти» повідомили, що ці місця відведені для тих, хто не може самоізолюватися в домашніх умовах. Вони не є обов’язковими, і туди поселяють лише тих, хто сам захотів.

Перелік місць обсервації:

  • колишнє приміщення амбулаторії (Кіцманський район, с. Мамаївці, вул. Шевченка, 91);
  • пансіонат із лікування матері і дитини «Зелені пагорби» (Вижницький район, с. Виженка);
  • дитячий пансіонат відпочинку «Юність» (державна власність) (Вижницький район, смт Берегомет, вул. Р. Шухевича, 2);
  • Вижницький коледж прикладного мистецтв ім. В. Ю. Шкрібляка (Вижницький район, м. Вижниця, вул. Д. Загула, 1-А);
  • Глибоцький професійний ліцей (Глибоцький район, смт Глибока, вул. І. Бойка, 4);
  • Вище професійне училище №24 (Заставнівський район, м. Заставна, вул. Бажанського, 58);
  • Сторожинецький ліцей №1 Сторожинецької ОТГ (Сторожинецький район, м. Сторожинець, вул О. Кобилянської, 25);
  • Сокирянське вище професійне училище (м. Сокиряни, вул. О. Кобилянської, 105);
  • Хотинська спеціальна школа-інтернат № 2 Чернівецької обласної ради (Хотинський район, м. Хотин, вул. А. Борулі, 8);
  • Ставчанський професійний ліцей (Хотинський район, с. Ставчани);
  • Хотинський коледж Подільського державного аграрно-технічного університету (м. Хотин, вул. Олімпійська, 66);
  • готельно-ресторанний комплекс «Мрія» (Глибоцький район, с. Чагор, вул. 1 Приміська, 1);
  • природньо-оздоровчий комплекс «Буковинська черешенька» (Вижницький р-н, с. Черешенька, вул. Солонецька, 53);
  • туристична база «Кремениця» (Вижницький р-н, м. Вижниця, вул. Яремічука, 89-Б);
  • готель «Дворик» (м. Чернівці, вул. Коломийська, 9-Г);
  • готель «AMM House» (м. Чернівці, вул. Кишинівська, 84-А);
  • хостел «COIN» (м. Чернівці, вул. Головна, 119);
  • хостел «Пелікан» (м. Чернівці, вул. Гоголя, 7).

 Фото Олександра Білоуса

 

 

 

Коментарі