Інтерв'ю

Наскільки Чернівецька область готова до коронавірусу. Відповіді на найпопулярніші запитання

Інтерв’ю із заступницею голови Чернівецької ОДА Наталією Гусак. 

Як правильно звертатися до лікарів людям, які мають ознаки хвороби? Хто оплачує лікування інфікованих коронавірусом? Скільки в області апаратів для штучної вентиляції легень і що робитимуть, якщо в лікарнях бракуватиме місць? Чому експрес-тести не доступні для всіх та від чого залежить тривалість карантину? Відповіді на ці та інші поширені запитання «Шпальта» дізнавалася у заступниці голові Чернівецької ОДА Наталії Гусак.

Куди зараз госпіталізують хворих буковинців? Як готуєтеся до більшої кількости пацієнтів?

Ми одразу визначили дві госпітальні бази: обласна дитяча клінічна лікарня й обласна клінічна лікарня (інфекційні відділення). На другому етапі розгортання ситуації ми залучаємо інфекційні відділення центральних районних лікарень. У нас такі є у Кіцмані, Сторожинці, Глибоці, Новоселиці, Хотині, Сокирянах і Кельменцях. З чернівецьких залучили міську лікарню №1, туди направляють легкі випадки захворювань. Ми таким чином розширюємо кількість місць прийому, щоб не завантажувати середніми обласну лікарню.

Зараз хворих усе ж направляють за місцем проживання. Є розроблений маршрут, як мають госпіталізувати таких пацієнтів. Складніші випадки шпиталізують одразу в обласну клінічну лікарню або в обласну дитячу. А середні можуть лікувати і в районах. Але так само можемо говорити про людей, які перебувають на амбулаторному лікуванні, тобто вдома. Таких є вісім. Це нескладні випадки, які можуть спокійно отримати вдома допомогу під супроводом сімейного лікаря.

Якщо ситуація ускладниться, в нас є заклади, які ми можемо використовувати, перепрофілюючи відповідні відділення під інфекційні. Ми говоримо за розширення місць в обласній клінічній лікарні, де будуть залучені й інші відділення. Зокрема і з ЦРЛ, які використовуватимуть так само.

Яким чином правильно звертатися до лікарів? Які ознаки захворювання мають бути, аби людина звернулася по допомогу і до кого їй телефонувати?

Найправильніший шлях – це звертатися до свого сімейного лікаря. Можете зателефонувати і попередити, що маєте такі ознаки: високу температуру, кашель, задуху, слабкість у м’язах. Якщо ви це відчуваєте і знаєте, що були в контакті з людиною, яка повернулася з-за кордону або в якої був підтверджений випадок вірусу, ви повинні попередити про це лікаря. Тоді він приїжджає у повному захисті і може спокійно вас оглянути або ж викликати вам швидку. Сімейні лікарі – це ті люди, які мають сказати, що вам робити далі. Але якщо вам стало зле вночі і ви не можете додзвонитися до лікаря або ж вийти на зв’язок із ним із будь-яких інших причин – викликайте швидку, але так само попередьте, що ви могли бути контактною собою.

Пацієнти з коронавірусом у лікарнях лежать по одному в палаті? І хто оплачує лікування людей, у яких виявили COVID-19?

Наразі це по одній людині в палаті, бо у нас є підтверджені випадки, а є контактні люди з підозрою. Щоб не виникло такої ситуації, що людина з підозрою, в якої пізніше не підтвердять вірус, перебувала разом із хворими тісно, кожен лежить окремо. Одна палата – одна людина. Поки що місць вистачає, і вони не всі заповнені. Але якщо випадки захворювання будуть проходити у легкій формі, як у дітей, якщо вони себе будуть добре почувати, то ми працюватимемо за новими маршрутами, і вони зможуть спокійно лікуватися вдома.

Наразі наша обласна клінічна лікарня і дитяча повністю забезпечені необхідними ліками, і лікування таким пацієнтам надають безкоштовно. У мережі ширилася інформація про першого хворого, який 70% лікування оплатив сам, і я хотіла розібратися, чому так. Необхідну кількість ліків закупили ще з початку січня, і він їх отримав. Думаю, що це були призначені якісь ліки додаткові.

Через скільки часу після того, як людину шпиталізували, можна точно говорити, є у неї коронавірус чи ні?

Залежно від того, в яку частину добу ту людину госпіталізували. Бо від цього залежить, коли будуть згруповані зразки. У нас є можливість групувати їх у декілька лабораторій, і відповідно до того, як об’єднують направлення на ті зразки, стільки ми і чекаємо на результат. Максимально це дві доби. Та ми мали по окремих випадках і через пів доби. Не варто забувати, що результати визначають не експрес-тести, а тільки лабораторні дослідження. А це дуже тривала і кропітка робота працівників у лабораторіях. Якщо зразків більше, то і чекати на результати для всіх пацієнтів треба більше…

Чому експрес-тести не є доступними для всіх? Люди не зможуть купити їх в аптеках і перевіритися на наявність вірусу самостійно?

Експрес-тест дає певну результативність лише тоді, коли є деякі ознаки захворювання і коли воно протікає вже декілька днів. Тому ефективно застосовувати цей тест можуть тільки лікарі, які знають усю історію захворювання пацієнта. Якщо дати можливість усім людям тестуватися, ми безперечно зможемо виявити декілька випадків вірусу. Але одночасно ризикуємо так само втратити. Тест може показати негативний результат людині, у якої захворювання тільки на початковій стадії. Вона розслабляється і зустрічається з друзями, далі контактує з людьми і не самоізолюється, бо вона ж не хвора – так показав тест. Зрештою збільшується кількість контактних осіб. Ми завжди в роботі керуємося принципом, що довіряємо золотому стандарту діагностики, а саме лабораторній діагностиці, основаній на ПЛР-системі. Тому швидкісні тести є, але їх використовують лише лікарі.

Скільки апаратів штучної вентиляції легень є у Чернівецькій області? І чи всім хворим, яких госпіталізували з коронавірусом, потрібна вентиляція легень?

Апарати є. Лише за останні дні нам подарували два, і ми чекаємо на велику поставку. Зараз їх в області 68 (інформація станом на 23.03, –авт). Та не всі можна використовувати, бо все ж ми готуємося до того, що живемо не одним коронавірусом, і ці апарати можуть бути потрібні і пацієнтам з іншими захворюваннями.

Зараз в обласній клінічній лікарні є десятеро людей із підтвердженими випадками. П’ятеро — в обласній дитячій лікарні (станом на 23.03, –авт). Поки що жодна людина не під’єднана до апарата штучної вентиляції легень. Але, як показує світовий досвід, основний виклик у боротьбі з коронавірусом – це не апарати штучної вентиляції легень. Це людський ресурс, а саме кількість медичних працівників, які надаватимуть медичну допомогу.

У мережі шириться інформація, що багато лікарів чи то йдуть у відпустку, чи то звільняються через коронавірус. Це правда?

В інфекційних відділеннях із лікарського персоналу ще жодна людина не звільнилася і не пішла у відпустку. Можливо, є якісь непорозуміння з молодшим персоналом, санітарками, і з середнім. У нас є людина, яка звільнилася в обласній клінічній лікарні, і є декілька в дитячій. Але цей персонал одночасно поповнюється. Медики цілком готові, і завдяки їм ми можемо боротися.

А яка ситуація із захисними костюмами, дезінфекторами та всіма іншими засобами захисту у лікарнях області?

Зараз медичні заклади мають усе необхідне. Одні на півтора місяця забезпечені, інші – на пів місяця. У нас ще не було жодного дня перебою. Ми не можемо отримувати щодня поставки у зв’язку із ситуацією. Та у разі потреби заклади можуть ділитися між собою до наступних постачань. Порівнюючи з ситуацією в інших областях, у нас лікарі захищені. Всі йдуть на виклик у захисних костюмах і з усіма необхідними атрибутами: респіратор потрібної якости, костюм, рукавиці… Звісно, зараз пішла хвиля благодійництва, і ми вирішили ніяк на неї не впливати. Люди мають  можливість і бажання допомогти — це чудово. Але одночасно область виділила з резервного фонду 5 мільйонів 400 тисяч гривень на потреби лікарень, і ми ще навіть не використали всі ці гроші. Частина коштів пішла на комплектувальні до апаратів ШВЛ, ліки, засоби захисту. Та запас грошей є, і все будемо докуповувати і доукомплектовувати відповідно до потреб.

Яка вікова картина інфікування коронавірусом в області? Який вік наймолодшого і найстаршого пацієнта?

Ми поки що маємо абсолютно рівномірну картину. У нас і діти, і люди старшого покоління, і середнього віку. Наймолодшому пацієнтові декілька місяців. Найстарший був із підозрою – до 70 років. Інфікуватися можуть усі. Це міф, що страждає лише старше покоління. Але ми можемо стверджувати, що ці люди переносять хворобу в складнішій формі. Більшість пацієнтів старшого віку має пневмонію, а у діток і в молодих людей ми цього майже не спостерігаємо. Особа може, як показує світова практика, перехворіти і навіть не знати цього. У нас є пацієнтка, яка перенесла хворобу в настільки легкій формі, що встигла інфікувати контактну особу, а сама одужала до того часу, як у неї виявили вірус. Так само можливе захворювання без симптом. Найбільше інфікованих в області — це контактні особи тих, хто вже хворів. Вірус не перебирає, тому треба дотримуватися карантину.

Як думаєте, чому люди не довіряють офіційній кількості хворих, яку ви подаєте?

Я розумію, що люди люблять зраду. Не знаю, як переконати їх, що ми говоримо лише правду. Бо ця недовіра формувалася впродовж багатьох років. Ми взяли собі за золотий стандарт працювати прозоро. Перші дні повідомляли про кожну підозру. Зараз їх стало більше, і ми даємо дані тільки за добу. Ми нічого не приховуємо. Говоримо правду, хоч іноді її сказати досить складно морально. Ми збираємо інформацію про пневмонії і ГРВІ по області, і в нас немає підвищеного порогу ні першого, ні другого. Проте люди все одно не вірять.

Чи є контакт із людьми, які повернулися з-за кордону, і контроль над тим, чи дотримуються вони режиму самоізоляції?

У маленьких населених пунктах цей контроль робити легше. Тут пропрацьовано все і з сімейними лікарями, і з органами місцевого самоврядування. Нам складніше сказати щось про місто Чернівці, оскільки ми лише днями отримали частину списків таких людей. Ми знаємо кожну людину, яка повернулася, її адресу та номер телефону. Маємо повну картину, скільки їх, коли вони приїхали тощо. З ними працюють сімейні лікарі, та ми наполягаємо і на відповідальності цих людей.

Водночас у нас є стратегія, як ми будемо далі тестувати людей, які приїхали за-за кордону. Ми створили інтерактивну мапу і визначили ділянки карти, які у зонах можливого спалаху. Саме там почнемо активно опрацьовувати і  тестувати людей, аби вчасно виявляти ймовірні територіальні спалахи і локалізувати їх.

Чому в Чернівцях перестав працювати діагностичний центр? Це приміщення теж розглядають як базу для госпіталізації людей із коронавірусом?

Це приміщення не розглядають для таких цілей. По-перше, ми перестали приймати на планове лікування у будь-якому медичному закладі раніше, ніж про це надав наказ МОЗ. Ми розуміємо, що може бути «синдром Гравітону», коли люди з ознаками захворювання боялися звертатися до лікарів. І вони просто йшли і перевіряли себе у медичних закладах. Ми так вирішили, щоб не давати можливості розмножувати вірус і вберегти лікарів від контактів із хворими, які не попередили про підозру на захворювання і поїздку в країни, де зареєстрували вірус.

Та звісно ж, ніхто не зупиняє пологи, лікування інфарктів, інсультів, працюють травмпункти. Необхідну медичну допомогу люди отримають, немає підстав для агресії і паніки.

Наскільки наша область готова до епідемії? Від чого залежить тривалість карантину?

Ми робимо максимально все з перших днів, щоб не мати помилок Італії, Іспанії та інших країн. Там уже були встановлені випадки захворювання, а люди дуже масово виходили на вулицю, і не було жодних обмежувальних заходів. Ми, на відміну від них, ввели досить радикальні обмежувальні заходи одразу ж. Ми вчасно почали локалізувати контактних осіб, наприклад, у Колінківцях. І все ж сподіваємося не допустити тієї ситуації, яка була в інших країнах. Ми працюємо на випередження. Ще один факт, який підтверджує це, – ми почали виявляти хвороби в легких формах. У світі робили це спершу лише у дуже важких, а тому почалися масові смерті.

Ми тісно співпрацюємо з поліцією. Ви бачили випадки, коли за розповсюдження неправдивої інформації штрафували. Наступний етап – контролюватимуть і каратимуть людей за те, якщо написали згоду на самоізоляцію, але не виконують її.

Та план «В» і «Г» щодо різного розвитку ситуації у нас теж є, і ми опрацьовуємо і більш радикальні речі на майбутнє. Та поки про це не хочеться говорити. Бажаємо вірити, що до того не дійде.

Щодо карантину можу сказати, що все залежить від кожного з нас. Якщо ми свідомо сидітимемо на карантині і не будемо нехтувати звичайними правилами – безумовно, карантин може закінчитися швидко. Якщо зараз ці обмеження ігнорувати і ходити по вулиці, то треба бути готовим до того, що всі заходи можуть подовжити. Те, наскільки довго ми будемо сидіти на карантині, залежить тільки від того, наскільки совісно ми його дотримуємося зараз.

Фото із архіву «Шпальти»

Коментарі