Поради

Я, смартфон і карантин: як корисно провести час у самоізоляції

«Шпальта» зібрала добірку безкоштовних додатків для смартфону, що допоможуть із користю провести час, який українці змушені проводити вдома через загальний карантин

У світовій павутині багато безкоштовних додатків, які не просто відкривають доступ до цікавої інформації, а й збагачують нас знаннями та корисними порадами. «Шпальта» зробила добірку якісних застосунків для вашого телефону, які не лише перетворять карантин у хороший відпочинок, а й стануть у пригоді у повсякденні.

Arts & Culture

Додаток, який розробила компанія Google, містить у собі ледь не все, що можна дізнатися про образотворче мистецтво. А режими, які вигадали розробники, змушують зацікавлено клацати на інформацію про полотна, архітектурні споруди чи інші культурні об’єкти знову і знову.

Додаток має режим «У деталях», у якому твір, який ви обрали, розбирають на найдрібніші частинки для того, щоб звернути вашу увагу на те, що на перший погляд не має жодного значення. І коли ви фрагментарно оглянете обрану картину, то обов’язково зрозумієте, у чому її історична та культурна цінність.

А в режимі «Арт селфі» програма підбере полотно, герой якого найбільше схожий на вас. Ви зможете після цього глянути на експонат та роздивитися його детальніше, прочитати інформацію про нього, переглянути інші роботи художника та поділитися результатом із друзями будь-яким зручним для вас способом.

DailyArt

Завдання цього додатку максимально просте та зрозуміле: щодня там з’являється одне полотно та детальна інформація про автора, історію та техніку створення.

Якщо ж вам мало однієї картини, ви завжди можете прогортати назад. Тоді ви побачите твори, опубліковані вчора, позавчора, тиждень тому та раніше.

Також ви зможете виділити експонати, які вам особливо сподобалися, щоб не загубити їх, та поділитися ними з друзями у соцмережах і месенджерах.

Крім того, у додатку є опція «Випробувати вдачу». Скориставшись нею, ви отримаєте ще один твір із максимально деталізованим описом.

TED

TED — це американський приватний некомерційний фонд, відомий перш за все своїми щорічними конференціями.

Їхня місія полягає в поширенні унікальних ідей через невеликі лекції, теми яких різноманітні: наука, мистецтво, дизайн, політика, культура, бізнес, глобальні проблеми, технології та розваги.

У конференції свого часу брали участь такі відомі особистості, як 42-й президент США Білл Клінтон, Нобелівські лавреати Джеймс Уотсон, Мюррей Гелл-Манн, а також засновник Вікіпедії Джиммі Вейлз.

Вони доступні на вебсайті конференції, а також у безкоштовному додатку TED. Проте, якщо ви не розумієте англійської, німецької чи іншої іноземної мови, вибірка лекцій значно звужується, адже серед доступних субтитрів слов’янськими мовами є лише російська, до того ж, не в усіх лекціях.

У додатку TED зручне меню пошуку. Ви можете обрати тему лекції, лектора, мову або прослухати готовий плейлист на тему, яка користується попитом у суспільстві. 

Відео, які вам подобаються, ви можете завантажити. Крім того, у додатку є історія перегляду, тому ви не загубите улюблені лекції.

Slowly

Якщо вам самотньо, ваші друзі ігнорують ваші повідомлення в соцмережах, і зі співрозмовників залишилися лише мама та кіт, можна скористатися додатком Slowly.

У ньому ви можете знайти друзів та спілкування по всьому світу, а найголовніше — не боятися, що ваш співрозмовник не підтримає теми розмови, бо її ви задаєте ще перед листуванням.

Система шукає співрозмовників також і за заданою мовою, тобто якщо ви впевнені, що можете поговорити про космос англійською, то ось вам список людей, які готові вас підтримати та побесідувати, подискутувати чи відверто потріщати язиками.

Додаток відрізняється від звичайних соцмереж: що далі від вас знаходиться адресат, то довше він чекатиме на ваше повідомлення. Здається, непрактично. Але саме в очікуванні на відповідь і полягає насолода листування.

Castbox

Якщо ви точно знаєте, що на слух сприймаєте інформацію краще, то вам також сподобається і Castbox. У додатку ви знайдете великий обсяг аудіопроєктів як українською, так і іншими мовами світу.

Теми тут не обмежені, тому всього лише варто знайти своїх улюблених подкастерів. Цей додаток розроблений як соцмережа, спрямована на аудіосприйняття інформації, тому тематичне розділення записів майже відсутнє.

Castbox — це противага Instagram, тому шукати контент тут треба за хештегами або акаунтами подкастерів. На бажання ви можете створити і власний канал, де можна записувати та публікувати подкасти.

Якщо вас при цьому лякає перспектива необхідности освоєння аудіообробки, то можете заспокоїтися — для лінивих у додатку є функція лайфкасту. Тому все, що вам залишається, — це забезпечити мінімальну звукоізоляцію та знайти більш-менш хороший мікрофон.

Фото Іванни Шевчук

Коментарі