Колонки

Неефективна система компенсацій за проїзд пільговиків завдає мільйонних збитків бюджету Чернівців

Дослідження ГО «Центр реформ та розвитку».

У кризових умовах сьогодення, як ніколи, актуальним є ефективне управління фінансовими ресурсами міста Чернівців. Найближчими місяцями очікують зменшення доходів населення та бізнесу через введення надзвичайної ситуації, зумовленої поширенням COVID-19. Внаслідок цього суттєво зменшаться надходження до міського бюджету. За таких умов міська влада повинна вжити комплекс заходів щодо недопущення марнотратства коштів. Одним із типових прикладів нераціонального використання бюджетних грошей Чернівців є неефективний механізм виплати компенсацій перевізникам за проїзд пільгових категорій громадян.

Перевірка Держаудитслужби встановила, що Департамент праці та соціального захисту населення переплатив перевізникам зайвих 914 тис. гривень компенсацій за проїзд пільговиків. Перевірка з’ясувала, що Департамент під час виконання перевізниками 95% виконаних рейсів виплачував їм 100% компенсацій за проїзд пільговиків, а не 95%, як того вимагає фінансова логіка. Цікаво, що самі перевізники у своїх документах подавали завищену кількість виконаних рейсів і кількість перевезених пасажирів. Цей факт встановила Служба безпеки України, про що ми писали у попередніх публікаціях ГО «Центр реформ та розвитку».

Нагадаємо, всього за 2016-2019 роки приватним перевізникам Чернівців із міського бюджету виділили 57 млн гривень, а на 2020 заплановано ще 20 млн. Після перевірок органів контролю з 1 січня цього року міська влада тимчасово не перераховує гроші перевізникам, шукаючи рішення щодо вдосконалення механізму нарахування компенсацій. Крім того, із запровадженням режиму надзвичайної ситуації громадський транспорт у Чернівцях почав працювати в обмеженому режимі.

Зображення ГО «Центр реформ та розвитку»

Хто отримує компенсацію за проїзд пільговиків? Приватні перевізники, які обслуговують «пільгові» маршрути, зокрема: ТОВ «Денисівка-1» (маршрути 4,6,23,27), ПП Бойко О.Ю. (маршрут 10-А), ПП Гнатюк І.В. (маршрути 26, 26-А), ПП Багіра (маршрут 19), ТОВ «Буковина транс екіпаж» (маршрути 7, 15), ПП Ілащук О.Г. (маршрут 3), ПП Гарабажіу А.В. (маршрут 8), ПП Тодерико В.П. (маршрути 36,37), ПП Вигнан А.В. (маршрут 24), ПП Пуздряк М.М. (маршрут 21), ПП Кирдей І.І. (маршрут 16).

Здебільшого компенсацію за проїзд пільговиків отримуватимуть перевізники, які обслуговують Рошу, Садгору, Калічанку. До якості їхньої роботи є багато нарікань від містян, у той час як міська влада має реальний фінансовий важіль впливу на них, проте не використовує його.
Про те, яким чином розраховують компенсацію за проїзд, та наші пропозиції щодо запровадження фінансових санкцій для перевізників читайте за посиланням.

Чи є альтернатива? Так, звісно, альтернатива є. Для реформування системи пасажирських перевезень у Чернівцях доцільно використати досвід країн ЄС. Суть європейської моделі функціонування громадського транспорту полягає у тому, що місто наймає машини у приватного сектора і платить йому за виконану транспортну роботу (кількість кілометрів, яку проїхав транспорт на маршруті з урахуванням пасажиромісткости).

Саме місто визначає вимоги до рухомого складу, його кількість, інтервал руху та займається збором плати за проїзд. Зокрема через механізм електронного квитка, який уже починають впроваджувати у Чернівцях. Натомість перевізники отримують від міста оплату за кожен кілометр, який автобус проїхав  на маршруті, згідно з визначеним графіком. Розмір цієї плати визначає місто з урахуванням віку рухомого складу, рівня його комфорту, пасажиромісткости та інших критеріїв. Облік перевезених пільговиків за такої системи повинні здійснювати через персоніфіковані карти пільговиків електронними валідаторами, якими має бути обладнаний увесь громадський транспорт міста.

Детальніша інформація щодо запровадження європейської моделі функціонування громадського транспорту та створення Єдиного муніципального оператора пасажирських перевезень – у попередніх публікаціях.

Вагомим кроком до реалізації цієї системи може стати запровадження у Чернівцях дієвої системи диспетчерського управління та контролю за рухом громадського транспорту з використанням GPS-моніторингу. Про переваги та можливості системи диспетчерського управління дивіться за посиланням.

Уже третій рік влада лише декларативно підтримує пропозиції ГО «Центр реформ та розвитку», проте втілюють їх у життя дуже повільно. На нашу думку, лише запровадження нових принципів роботи громадського транспорту з урахуванням передового досвіду європейських міст зможе вивести якість послуг пасажирських перевезень на  новий рівень якости та забезпечити максимально ефективне використання коштів міського бюджету.

Колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Шпальти» може не поділяти думку, висловлену у матеріалі.

Коментарі