Колонки, Новини

Єдиний муніципальний оператор. Як розробити якісну транспортну модель Чернівців

Досвід європейських міст допоможе поліпшити якість послуг пасажирських перевезень у Чернівцях.

Уже понад місяць маршрутки у Чернівцях курсують по-новому. З 21 червня на восьми маршрутах міста автобуси їдуть за іншими тимчасовими схемами руху. Такі зміни завдали чернівчанам чимало незручностей, адже відтепер на деяких зупинках вони змушені чекати маршрутку чи електротранспорт іноді до 30-40 хвилин. Кандидат економічних наук ЧНУ імені Юрія Федьковча, викладач кафедри фінансів і кредиту, член ГО Центр реформ та розвитку Віталій Семенюк пише про те, що необхідно зробити, аби поліпшити та впорядкувати рух громадського транспорту й забезпечити комфортні умови пересадки пасажирів з одного транспорту на інший. 

Для поліпшення та впорядкування руху громадського транспорту, забезпечення комфортних умов пересадки пасажирів з одного транспорту на інший та ефективності використання рухомого складу, необхідно розробити якісну транспортну модель Чернівців. Це дасть змогу оптимізувати маршрутну мережу громадського транспорту на основі вивчення пасажиропотоків. Для цього потрібно оголосити тендер серед фірм-розробників та якісно сформувати технічне завдання, аби була можливість отримати дієвий інструмент управління громадським транспортом міста.

Оптимізацію маршрутної мережі треба проводити із застосуванням логістичних принципів розвитку транспорту та базуючись на розробленій транспортній моделі Чернівців, використовувати дані інформаційно-аналітичної бази даних транспортної системи.

Оптимізація маршрутної мережі передбачає:

– обмеження дублювання маршрутів руху громадського транспорту;

– розподіл рухомого складу на маршрутах з урахуванням пропускної здатності доріг, допустимої швидкості руху та відповідно до його потреб на маршруті;

– відкриття нових маршрутів громадського транспорту для задоволення потреб населення.

Таким чином, реформування мережі міських автобусних маршрутів повинне базуватись на результатах комплексних досліджень та розробленій транспортній моделі міста, а не носити ситуативний характер, коли автобусні маршрути коригуються в хаотичному порядку, а пропозиції щодо коригування вносяться членами робочої групи з голосу без належного аналітичного обґрунтування. Такий підхід негативно сприймається чернівчанами, які зіштовхуються з проблемами в роботі громадського транспорту.

Що ж робити в ситуації, що склалась? Як працює громадський транспорт в Європі? Як показує досвід низки європейських міст, найбільш успішними є системи організації громадського транспорту, які орієнтовані на формування доходу перевізників, виходячи з якісних показників. Така система може бути організована в різних варіантах, але у кожному передбачається функціонування системи безготівкової оплати проїзду (електронний квиток), і системи об’єктивного контролю (на основі GPS-моніторингу) роботи громадського транспорту. Впровадити електронний квиток в тролейбусах планують у жовтні 2018 року, а у всьому громадському транспорті – у 2019-2020 роках.

Суть Європейської моделі функціонування громадського транспорту полягає в тому, що місто наймає транспорт у приватного сектору і платить йому за виконану роботу (кількість кілометрів, яку проїхав транспорт на маршруті з урахуванням пасажиромісткості). Саме місто визначає вимоги до рухомого складу, його кількість, інтервал руху та займається збором плати за проїзд через механізм електронного квитка. Натомість перевізники отримують від міста оплату за кожен кілометр, який згідно з визначеним графіком проїхав автобус, перебуваючи на маршруті. Розмір цієї плати визначає місто з урахуванням віку рухомого складу, рівня його комфорту, пасажиромісткості та інших критеріїв.

Таким чином відбудеться розподіл функцій надання транспортних послуг та збору плати за проїзд. Тоді питання встановлення «економічно обґрунтованого тарифу» вже буде проблемою міста, а не перевізників, основним завданням яких буде забезпечувати надійну та якісну роботу громадського транспорту. Місто ж за цієї моделі здійснює транспортне моделювання та розроблення маршрутної мережі, виступає замовником транспортної роботи, визначає її обсяг з урахуванням графіків та інтервалів руху, встановлює вимоги до рухомого складу, контролює процес збору плати за проїзд та формує тарифне меню з урахуванням дальності проїзду та наявності пільг.

Для переходу на нову модель роботи необхідним є створення Єдиного муніципального оператора громадського транспорту. Метою створення в місті структури, яка буде виступати в ролі Єдиного муніципального оператора, є оптимізація системи управління, зменшення протиріч між інтересами пасажирів і перевізників, концентрація фінансових потоків і підвищення прозорості системи міських пасажирських перевезень.

Єдиний муніципальний оператор не буде займатися безпосередньо виконанням перевезень. У його розпорядженні буде операційний центр, який буде здійснювати експлуатацію автоматизованої системи обліку оплати проїзду в громадському транспорті та оперативний контроль його роботи.

Водночас передбачається, що всі гроші, отримані як від реалізації всіх видів проїзних документів, так і бюджетні кошти, виділені за бюджетними призначеннями в якості компенсації пільгового проїзду і можливої компенсації різниці у тарифах, надходять саме на рахунок Єдиного муніципального оператора. Він в найкоротший термін здійснює оплату роботи, виконаної перевізниками, за кожен оборотний рейс, виконаний за графіком, згідно з встановленою вартістю оборотного рейсу на окремих маршрутах.

Такий підхід не тільки забезпечить підвищення якості транспортного обслуговування пасажирів, але й доходи перевізників будуть залежати від якісних показників їхньої роботи. Також це дасть міській владі можливості контролю за роботою приватних перевізників та фінансів. Думаю, лише запровадження нових принципів роботи громадського транспорту з урахуванням передового досвіду Європейських міст зможе вивести якість послуг з пасажирських перевезень у Чернівцях на якісно новий рівень.

 

Колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Шпальти» може не поділяти думки, висловленої у матеріалі.

 

Коментарі