Колонки, Новини

Як підвищити ефективність роботи громадського транспорту у Чернівцях

Покращення якості роботи громадського транспорту очікує більшість чернівчан при зростанні вартості проїзду.

Після підвищення вартості проїзду у міських маршрутках поза увагою залишились питання, які стосуються якості пасажирських перевезень та проблематика «економічного обґрунтування тарифу». 

Кандидат економічних наук ЧНУ імені Юрія Федьковча, викладач кафедри фінансів і кредиту, член ГО «Центр реформ та розвитку» Віталій Семенюк пише, що для підвищення ефективності роботи громадського транспорту з одного боку має бути виважена та обґрунтована тарифна політика у сфері пасажирських перевезень, а з іншого – розроблена, ефективно діюча, система контролю за роботою міського пасажирського транспорту. 

28 серпня 2018 року виконавчий комітет Чернівецької міської ради ухвалив рішення про підвищення вартості проїзду у міських маршрутках до 5 гривень. Під час розгляду цього питання члени виконкому сперечались лише про соціальні аспекти підняття тарифу. Зокрема, зменшили вартість проїзду для учнів шкіл та закріпили можливість безкоштовного проїзду для малозабезпечених верств населення до грудня (рішення діє лише до 31.12.2018 року і буде переглядатись) за наявності «соціальної картки чернівчанина».

Після підвищення вартості проїзду у міських маршрутках поза увагою залишились питання, які стосуються якості пасажирських перевезень (дотримання графіків руху, чистота у громадському транспорті та інші аспекти), та проблематика «економічного обґрунтування тарифу». Покращення якості роботи громадського транспорту очікує більшість чернівчан при зростанні вартості проїзду. Чи відчули люди значні зміни в роботі міських маршруток? Незважаючи на окремі локальні невеликі позитивні зміни, які не можуть не тішити (сам їздив в «чистій» маршрутці, яку перед тим не мили декілька тижнів, ато й місяців), більшість чернівчан не бачать бажаного підвищення якості роботи міського громадського транспорту. Чому так сталось?

Насправді причин є декілька. Основна з них, на мою думку, полягає в тому, що сьогодні у Чернівцях практично відсутня ефективно діюча система контролю за роботою приватних перевізників. Згідно з чинним законодавством міська влада (через Департамент ЖКГ) виступає замовником послуг у перевізників і на конкурсних умовах укладає з ними типові постійні (або тимчасові) договори на здійснення пасажирських перевезень за визначеними маршрутами.

Натомість замовник (Департамент ЖКГ) та приватні перевізники згідно із укладеними договорами беруть на себе низку зобов’язань щодо організації пасажирських перевезень. Основним є забезпечення регулярності руху на міських маршрутах на рівні не менше, ніж 95%. Для кожного маршруту Департамент ЖКГ розробив графіки руху та визначив кількість автобусів, які повинні бути на маршруті.

Читайте також: Доїхати будь-якою ціною. Як студенти ЧНУ щодня добираються на пари

Щодня на сайті Чернівецької міської ради публікують інформацію про кількість тролейбусів та автобусів на маршрутах. Але ця інформація досить часто не відповідає дійсності, оскільки подають одну планову/фактичну кількість автобусів і тролейбусів, а насправді на маршрутах працює значно менша кількість транспортних засобів.

Наприклад, сьогодні 11.09.2018 на сайті є інформація про планову та фактичну кількість автобусів на маршруті № 13 (6 автобусів), а фактично на маршруті було лише 4 машини. Водночас раніше у будні завжди планували по 8 автобусів, і лише на вихідні по 6.

Тож реально на 13 маршруті сьогодні фактично є лише 50% від необхідної чисельності автобусів, а це вже є підставою для розірвання договору з перевізником за порушення умов договору. На більшості міських маршрутів середній відсоток регулярності рейсів, за моїми оцінками, складає 60-80%. Це, власне, і є основною причиною переповнених автобусів, що особливо гостро відчувають на собі мешканці Чернівців у «години пік» зранку та ввечері.

Вагомим фінансовим інструментом, який дозволяє впливати на роботу перевізників, є компенсаційні виплати з бюджету міста за перевезення пільгових категорій громадян за визначеними 18 (із 42) міськими маршрутами. Суми компенсаційних виплат (близько 16 млн. грн за 2017 рік) залежать від кількості перевезених перевізником пасажирів, які визначаються на основі коефіцієнта співвідношення платних і пільгових пасажирів (максимальне значення якого складає 1,7), тарифу на проїзд та коефіцієнта виконання пільгових рейсів (визначається за даними GPS-моніторингу).

Для реального обліку пасажирів необхідним є запровадження електронного квитка та дієвої системи фінансових санкцій. Суть системи фінансових санкцій для перевізників полягає в тому, що компенсаційні виплати з бюджету Чернівців зменшуються в залежності від значення реального коефіцієнта виконання рейсів. Так, якщо перевізник забезпечує 95-100% рейсів, він отримує всю нараховану суму компенсаційних виплат. Однак, якщо коефіцієнт виконання рейсів складає 80%, перевізник отримує лише 60% нарахованих компенсаційних виплат за перевезення пільгових категорій громадян. Запровадження такої системи фінансових санкцій дасть змогу міській владі отримати дієвий фінансовий інструмент контролю роботи перевізників на пільгових маршрутах та стимулюватиме останніх дотримуватись визначених умовами договорів інтервалів та графіків руху.

З іншого боку, діючими типовими договорами на перевезення пасажирів автомобільним транспортом на міських автобусних маршрутах загального користування у Чернівцях (затверджено рішенням виконкому 09.02.2016р. №66/3) визначено, що перевізник зобов’язаний обладнати транспортні засоби на маршруті приладами GPS–моніторингу та забезпечити Департаменту ЖКГ відкритий доступ до інформації цих приладів з метою інформування громадян про графіки руху на маршрутах.

Механізм GPS–моніторингу Департамент ЖКГ може використовувати також як ефективний інструмент контролю за роботою приватних перевізників. Саме Департамент ЖКГ визначає систему керування рухом громадського транспорту та засоби для автоматичного обліку пасажиропотоку на кожному маршруті. У зв’язку з цим необхідним є запровадження у Чернівцях ефективної автоматизованої системи моніторингу та диспетчеризації руху громадського транспорту.

Така система повинна дозволяти за будь-який обраний термін часу відстежувати переміщення транспорту, подавати звіт щодо пробігу, мотогодин, про перевищення швидкості, час зупинок і стоянок, робочий час водія. Система повинна дозволяти будувати автоматичні звіти з невиконання рейсів і графіків руху, і давати можливість порівняти планову та фактичну роботу як кожної одиниці міського транспорту, так і окремих перевізників.

Для запровадження дієвої автоматизованої системи моніторингу та диспетчерського управління громадським транспортом у Чернівцях необхідно:

  1. Визначити структурний підрозділ, відповідальний за функціонування автоматизованої системи моніторингу та диспетчерського управління громадським транспортом у Чернівцях.
  2. Розробити та прийняти нормативні акти, які регламентують роботу структурного підрозділу.
  3. Сформувати ключові вимоги до програмного забезпечення системи.
  4. Визначити обсяг необхідних товарів і послуг для забезпечення роботи системи та джерела їх фінансування.
  5. Провести тендери на розробку програмного забезпечення та закупівлю необхідного обладнання для роботи системи.
  6. Обладнати увесь рухомий склад громадського транспорту GPS-трекерами та налаштувати їх роботу.
  7. Налаштувати та організувати ефективну роботу системи.

Запровадження ефективної автоматизованої системи моніторингу та диспетчерського управління громадським транспортом у Чернівцях дасть змогу: з одного боку Департаменту ЖКГ отримати ефективний механізм контролю за роботою перевізників, а з іншого – сформувати базу даних про їх роботу впродовж терміну дії укладеного договору. У такий спосіб можна буде одним із критеріїв конкурсу по відбору перевізників для обслуговування міських автобусних маршрутів передбачити застосування розрахованого реального коефіцієнта регулярності руху. При такому підході перевага повинна надаватись перевізникам, які забезпечують вищу регулярність руху автобусів на міських маршрутах кращими автобусами.

Тож, для підвищення ефективності роботи громадського транспорту з одного боку має бути виважена та обґрунтована тарифна політика у сфері пасажирських перевезень, а з іншого – розроблена, ефективно діюча, система контролю за роботою міського пасажирського транспорту.

Успішна реалізація такого підходу дозволить підвищити якість роботи громадського транспорту у Чернівцях та знизити рівень напруги в місті щодо стану пасажирських перевезень.

 

Колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Шпальти» може не поділяти думки, висловленої у матеріалі.

 

Коментарі