Новини, Перша шпальта, Репортаж

Доїхати будь-якою ціною. Як студенти ЧНУ щодня добираються на пари

Ми вирішили перевірити, як курсують маршрутки №5 та у яких умовах студенти ЧНУ щоранку їдуть на пари.

07:35. Вулиця Ентузіастів. Підходимо на початкову зупинку чи не найпопулярнішої у місті маршрутки №5, де вже стоять декілька десятків чернівчан. Попри те, що автобуси приїжджають майже один за одним, щохвилини на зупинці збільшується кількість людей. Серед них – заклопотані містяни, люди літнього віку, сонні студенти та школярі.

Коли під’їжджає маршрутка – кожен намагається якомога швидше залетіти у неї та зайняти собі місце. Водій транспортного засобу чекає, поки туди наб’ється якомога більше пасажирів.

Пройшло п’ять хвилин, усі сидячі місця зайняті, найкозирніші стоячі – також. Вирушаємо. Дехто, передаючи п’ять гривень за проїзд, очікує на решту.  Водій не зовсім приязно нагадує: «Та проїзд по п’ять, яка здача?»

07: 49. Доїжджаємо до студмістечка. Там традиційно – безліч студентів. Тих, хто трохи проспав і уже дуже поспішає на першу пару. Упхатися у цю маршрутку – єдиний їхній шанс встигнути на 8:20. У гіршому випадку – доведеться викликати таксі.

Через те, що маршрутка вже давно переповнена, потрапити у неї вдається не всім студентам. Аби не займати їхнє місце, ми виходимо із автобуса та вирішуємо ще трохи пофотографувати.

 

Якийсь чоловік, помітивши нас із вікна п’ятірки, бажає хорошого дня і показує…

 

А хлопці й дівчата, які щойно вийшли із гуртожитку, зовсім не розчаровані, що не встигли на маршрутку. Вони радісно усміхаються та позують на камеру.

Запитуємо у таксистів, які стоять поруч в очікуванні на замовлення, чи встигають реагувати на виклики.

«Знаєте, влітку було більше замовлень. Зараз на вулиці гарна погода, можна й пішки пройтись, подихати свіжим повітрям. Ну нічого, скоро почнуться дощі, буде краще», – каже з надією у голосі таксист.

Уже о 8:00 на зупинці біля гастроному «Нива» майже немає людей, у маршрутці навіть є вільні стоячі місця.

Вирішуємо перевірити, як часто і з якою наповненістю курсує громадський електротранспорт. До Центрального корпусу ЧНУ зі студмістечка їде тролейбус №1, ідемо на зупинку, що на проспекті Незалежності. 

Десь о 9:15 на зупинку підходить більше людей, серед них, зокрема, студенти та пенсіонери. Рогаті курсують досить часто, з інтервалом у 6-10 хвилин, тож ні у кого не виникає проблем зайти у тролейбус.

На зупинці «Мікрорайон» чекаємо наступного тролейбуса. Підходимо до трьох першокурсниць. Запитую, чому вони не ходять на пари пішки.

Ми на першому курсі, ще добре не знаємо дороги до університету. На маршрутки не ходимо, бо там завжди їдуть студенти з першого і другого гуртожитку. А ми з шостого.

Пояснюю їм, як іти до університету і разом із дівчатами заходжу у  тролейбус. Це без поспіху вдається зробити усім, хто чекав на електротранспорт: як студентам, так і тим, котрі спішать у справах у центр міста.

Час пік минув, людей на зупинках уже не так багато. Ближче до 10:00 тролейбус, який прямує до ЧНУ, не такий переповнений, як маршрутка у цей же час.

Очевидно, що найважче студентам встигнути саме на першу пару, враховуючи великий пасажиропотік саме у цей час. Досвідчені студенти мають декілька лайфхаків, як добратися на першу пару швидко та відносно дешево:

вийти на зупинку заздалегідь;

– скористатися послугами водіїв мікроавтобусів (вони очікують біля гуртожитків та підвозять за сім- вісім гривень);

– іти пішки.

Пропонуємо вам переглянути ще декілька фото нашого п`ятничного ранку.


 

Іванна Аннин
Фото Юлії Драган

 

 

Коментарі