Поради

Кому необхідно самоізолюватися та як себе поводити на 14-денному карантині

Рекомендації Департаменту охорони здоров’я та соціального забезпечення Англії.

Фото everythingfordads

Усе більше людей повертається до України з-за кордону. А, отже, й ризик інфікуватися коронавірусом зростає щодня. Тому, якщо ви, ваші рідні і знайомі повернулися з подорожі, вам обов’язково знадобляться ці поради.

На британському сайті BBC пояснюють, що таке самоізоляція та у яких випадках необхідно самоізолюватися.

Що таке самоізоляція?

Самоізолюватися означає «відірвати» себе від решти світу.

Вам потрібно залишатися вдома, а не ходити на роботу, в школу чи в інші громадські місця, а також не користуватися громадським транспортом або таксі, рекомендує Public Health England.

Здоровий глузд підказує перебувати у добре провітрюваному приміщенні з вікном, яке відчиняється, та триматися подалі від інших людей у домі.

Зверніться по допомогу, якщо вам потрібні продукти, інші речі чи ліки.

Добре, що є друзі, родина і служби доставки! Але не контактуйте з ними.

Public Health England не рекомендує приймати гостей. Ті люди, які приносять вам необхідні речі, повинні залишати їх разом із мотивувальними листівками під дверима.

Чи потрібно мені самоізолюватися?

Якщо ви маєте грипоподібні симптоми, як от температуру вище 37,8 або постійний кашель, залишайтеся вдома впродовж принаймні семи днів.

Якщо ви подорожували у країни, де існує висока ймовірність зараження, або контактували із зараженою людиною, самоізолюйтеся на термін у чотирнадцять днів.

Якщо ви перебували впродовж 15 хвилин на відстані до 2 метрів від людини, інфікованої вірусом, або контактували з нею віч-на-віч, існує високий ризик того, що ви заразилися COVID-19.

Отже, ви зробили запас продуктів та питної води, переконалися, що маєте все необхідне для того, аби провести наступні чотирнадцять днів удома.

Можливо, ви навіть придбали підписку на Netflix. Страх перед коронавірусом «ув’язнив» багатьох людей у їхніх власних будинках, адже ізоляція — це наразі найдієвіший спосіб боротьби з поширенням вірусу.

Станом на 15 березня у світі зафіксовано 156 445 підтверджених випадків зараження, а кількість померлих складає 5833. В Україні виявили трьох пацієнтів із коронавірусом, один із них помер. Через COVID-19 закривають кордони та запроваджують карантин. Але у чому насправді полягає перебування в ізоляції? Чи всі, хто на карантині, інфіковані? Як його організувати, якщо ви живете не самі?

Рекомендації для самоізольованих від Департаменту охорони здоров’я та соціального запезпечення Англії

Залишайтеся вдома

Ви або особа, про яку ви піклуєтеся, повинні залишатися вдома, якщо вам, звісно, не потрібна медична допомога. Не ходіть на роботу, у школу та не відвідуйте громадські приміщення. Не користуйтеся громадським транспортом чи таксі, поки вам не скажуть, що це безпечно.

Якщо під час самоізоляції вам щось знадобиться, замовте доставку телефоном або онлайн. Обов’язково зазначте, що предмети потрібно залишати назовні, на ґанку, перед дверима тощо.

Відокремте себе від інших людей у ​​вашому домі

Якщо ви живете не самі, то повинні перебувати у добре провітрюваному приміщенні з вікном, яке виходить на вулицю. Вам необхідно бути окремо від інших людей у домі. Тримайте двері зачиненими.

Якщо можливо, використовуйте окрему ванну кімнату. Якщо ж ні, варто скласти графік використання ванної для миття чи купання. Ізольована людина повинна митися останньою. Після цього санвузол необхідно ретельно вимити. Переконайтеся, що ізольований користується окремими рушниками.

Використовуйте маску для обличчя

Використовуйте маску для обличчя, перебуваючи в одній кімнаті з іншими людьми або відвідуючи медичну службу. Якщо ви не можете носити маску, люди, які живуть з вами, повинні одягати її, поки вони в одній кімнаті з вами.

Мийте руки

Руки потрібно мити часто і ретельно з милом і водою впродовж принаймні 20 секунд. Не торкайтеся немитими руками очей, носа та рота.

Уникайте спільного користування предметами домашнього вжитку

Ви не повинні ділитися посудом, келихами, чашками, рушниками, постільною білизною тощо з іншими людьми у вашому домі, якщо перебуваєте в ізоляції. Після використання цих предметів ретельно вимийте їх із милом. Посудомийні машини можна застосовувати для очищення посуду та столових приборів.

Брудні рушники, постільну білизну, одяг, які ви використовували, варто зберігати у поліетиленовому пакеті і випрати, щойно стане відомо, що тести на COVID-19 негативні.

Не приймайте гостей

Не запрошуйте та не дозволяйте відвідувачам заходити. Якщо потрібно терміново поговорити з тим, хто не є членом вашої родини, скористайтеся телефоном або інтернетом!

Якщо у вас живуть домашні тварини

Намагайтеся триматися подалі від своїх домашніх тварин. Якщо ви не можете цього зробити, мийте руки до та після контакту з ними.

Прання

Прати речі можна при найвищій дозволеній для тканини температурі, використовуючи пральний порошок. Температура повинна бути більше 60 градусів. Якщо можливо, сушити і прасувати речі потрібно при найвищій дозволеній для тканини температурі.

Не віддавайте речі у пральню!

Сміття

Усі відходи, які контактували з ізольованою людиною, зокрема використані тканини та маски, необхідно складати в поліетиленовий пакет для сміття та зав’язувати його після наповнення. Відтак помістити у ще один пакет для сміття і зав’язати.

Не утилізовуйте його та не викидайте у сміттєві баки на період самоізоляції!

Якщо ваш стан погіршується, а індивідуальний тест буде позитивним, ви отримаєте інструкцію щодо того, що робити з відходами.

Контролюйте свої симптоми

Одразу зверніться до лікаря, якщо ваш стан погіршується, наприклад, коли у вас виникають труднощі з диханням або підвищується температура.

Якщо це надзвичайна ситуація і вам потрібно викликати швидку допомогу, повідомте оператора про те, що ви проходите тест на SARS-CoV-2 або самоізолювалися, бо нещодавно подорожували країною з Категорії 1.

Тестування та категорії ризиків

Якщо ви проходите тестування, очікуєте на результат на COVID-19 або подорожували до якоїсь із країн Категорії 1, самоізолюйтеся на термін 14 днів.

Якщо ви отримаєте негативний результат, але контактували з особою, яка, як відомо, перенесла COVID-19, залишайтеся в ізоляції до кінця 14-денного періоду.

Коментарі