Поради

Як перезимувати без грипу. Поради чернівецької лікарки

Зазвичай сезон грипу та ГРВІ стартує без затримок. Ще до його початку епідеміологи попереджали – цьогорічний грип буде особливо агресивним.

Spencer Backman, unsplash.com

Як же вберегтися від зараження, що треба знати і на що звернути увагу, розповідає кандидатка медичних наук, доцентка кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб Буковинського державного медичного університету Анюта Сидорчук.

Насамперед – профілактика

Насамперед необхідно звертати велику увагу на профілактику захворювання. Є можливість вакцинуватися від грипу. Щороку різні віруси циркулюють на території України і, відповідно, препарати змінюють свій склад. Тож вакцинація допомагає попередити не тільки грип, але і його ускладнення. Ті, які можуть бути навіть фатальними. Населення повинно про це знати і розуміти важливість щеплення. Адже набагато легше попередити захворювання, ніж лікувати. Вартість вакцини – близько 300 гривень. Це доступна ціна. Перед вакцинуванням треба порадитися із сімейним лікарем щодо протипоказань. Серед них може бути алергія на курячий білок, алергічні реакції непереносимості в минулому на схожі вакцинні препарати. Також є низка інших медичних станів, які тимчасово можуть відтермінувати вакцинацію. Важливо пам’ятати, що з моменту щеплення до початку дії препарату має минути хоча б чотири тижні. На жаль, в Україні дуже низький рівень вакцинації – всього 0,5%. Так не повинно бути, адже здоров’я для кожної людини має бути на першому місці.

Яку вакцину обрати?

В аптечній мережі представлені вакцини «Ваксигрип Тетра» французького виробництва і «ДжіСі Флю» корейського. Зараз – найкращий час вакцинуватися. За прогнозами епідеміологів, спалах грипу розпочнеться наприкінці січня. Саме тоді, коли створюються відповідні епідеміологічні умови, знижується температура повітря, організм дещо ослабне. І це ті фактори, які саме і сприяють високому рівню захворюваності.

Хто у зоні ризику?

З початку цього епідсезону, який розпочався з першого жовтня, уже інформують про сім загиблих від грипу та його ускладнень. Це «Сінгапурський» агресивний субтип вірусу H3N2. Минулого сезону в США він забрав життя більше 70 тисяч людей. Для України цей штам є відносно новим. Будуть циркулювати ще два штами грипу: «Мічиган» (A/H1N1) і «Колорадо» (належить до гілки B/Victoria). Сезонний «Мічиган» небезпечний тим, що може вражати людей, які хворіють на цукровий діабет, хронічні обструктивні захворювання легенів, осіб, які мають хронічну ниркову недостатність, з імунодифіцитними станами, ВІЛ-інфікованих, онкохворих. Також у зоні ризику діти шкільного віку та медичні працівники.

Як уберегтися

Варто звернути увагу на підтримку хорошого стану імунної системи за допомогою правильного харчування, регулювання робочого режиму та повноцінного сну. Потрібно й частіше мити руки. Особливо після контакту з банкнотами, відвідуванням громадських місць, магазинів тощо. З харчування обов’язковими мають стати протеїнова їжа, білки як рослинного, так і тваринного походження, зелень. Сезонні овочі, квашена капуста, якщо немає виразкової хвороби шлунка. Чай із лимоном. Варто уникати контакту з хворими. В такий період мають бути заходи перестороги.

Щодо масок, ними повинні користуватися люди, які хворіють, але змушені кудись вийти. Також ті, хто відвідує хворих, мають одягнути маску. Це повага до себе й оточення.

Якщо ж ви таки захворіли, у жодному разі не займайтеся самолікуванням, а одразу зверніться до сімейного лікаря! З визначенням діагнозу він підбере відповідне лікування, яке убереже від можливих ускладнень. Бережіть себе та будьте здоровими.

 

 

Коментарі