Поради

Як харчуватися восени. Поради чернівецької дієтологині

Кожному з нас необхідно звернути увагу на овочі жовтого кольору, такі як гарбуз, морква, пастернак, хурма, жовті помідори та обліпиха.

фото – unsplash

Чернівецька дієтологиня Наталія Бочарова розповідає те, як треба харчуватися восени та що необхідно додати до свого щоденного раціону.

Восени насамперед необхідно підготувати організм до міжсезоння. Адже зміна температури та похолодання призводить до того, що можуть виникати різного роду захворювання. Тому потрібно правильно харчуватися, аби імунітет був міцним та міг синтезувати антитіла.

Найперше повинна бути якісна білкова їжа, зокрема риба, м’ясо, яйця та субпродукт – печінка. Окрім цього, на ринках зараз надзвичайне різноманіття різних овочів. Тому звертайте увагу на овочі жовтого кольору, такі як гарбуз, морква, пастернак, хурма, жовті помідори та обліпиха. У них є багато каротиноїдів, які необхідні для синтезу вітаміну Е.

фото -unsplash

Восени у нас фізіологічно відбувається накопичення жирових запасів – щоб організм міг перезимувати. Тому стежте, щоб кількість їжі не була надмірною. Вживайте багато вітамінів, мікроелементів та корисних поживних речовин. Додайте до свого раціону риб’ячий жир та горіхи.

Під час холодів організм починає мерзнути, тому варто вводити в раціон більше теплих страв: гарячі супи, різні супи-пюре та напої, як-от імбирний чай та какао. Саме в останньому міститься набір хороших жирів та антиоксидантів, які необхідні у цей період. До нього можна додавати різні види спецій: корицю, перець, мускатний горіх та гвоздику. Це покращить роботу нашого імунітету.

Літні салати можна замінити на теплі, додавши до них варені яйця, запечений кабачок, телятину, грудинку або печінку.

Також восени добре збирати та їсти гриби. Адже в цьому продукті міститься багато білка та вітаміну D2. Додайте у раціон корисні жири, зокрема горіхи та якісну олію – оливкову, обліпихову та гарбузову.

Не забувайте про всі сезонні овочі. Їх варто вживати щодня. Заготуйте овочі на зиму – заморозьте або висушіть їх.

Надзвичайно важливим моментом осені є те, що тримається гарна погода. Тому для кожного буде корисно гуляти та дихати свіжим повітрям, насолоджуватися барвами та створювати гарний настрій, щоб попередити зимову депресію. Окрім цього, таким чином можна отримати вітамін Д.

 

Коментарі