Аналітика, Новини

Понад 150 тисяч. Скільки витратили на фейсбук-рекламу кандидати в народні депутати від Чернівців

«Шпальта» визначила ТОП 6 «найщедріших» кандидатів у народні депутати від округу №201 та розміркувала, що корисного можна було б зробити за витрачені гроші для міста. 

Фото lucas Favre, unsplash.com

Цьогоріч Центральна виборча комісія зареєструвала 21 кандидата у депутати Верховної Ради на 201-ому окрузі з центром у Чернівцях (нині – 20, оскільки напередодні нардепка Оксана Продан зняла свою кандидатуру з виборів). Кожен з імовірних народних обранців, аби привернути увагу виборців, по-різному проводив агітаційну кампанію. Хтось за лічені години ремонтував дорогу, інший – записував численні мотиваційні ролики, без яких нині важко уявити день, проведений у фейсбуку чи інстаграмі. Дехто влаштовував публічні розгроми «попередників» чи красувався «новими обличчями» на частині міста. Але майже всі без винятку просували свої публічні сторінки у соцмережах, закликаючи виборців зробити начебто правильний вибір. Тому нині, коли до парламентських виборів залишилося декілька днів, «Шпальта» підрахувала, скільки грошей на рекламу у фейсбуку витратили кандидати в народні депутати від округу №201. Нагадаємо, інформацію про рекламу, пов’язану з соціальними питаннями, виборами або політикою, можна переглянути у відкритому доступі в «Бібліотеці реклами».

У декількох кандидатів немає публічної сторінки, з якої можна було б запустити рекламу у фейсбук. Серед них:

Серед кандидатів є і така, хто має публічну сторінку, але без жодної реклами. Це

У переліку ймовірних майбутніх обранців є і ті, хто має активну або неактивну агітаційну рекламу. Але інформація про неї прихована. Це, за правилами фейсбуку, може означати те, що вони маркували свою рекламу не за правилами мережі. Серед таких кандидатів:

Вам буде цікаво: Хто з буковинців іде у народні депутати від Чернівецької області. Повний перелік

Є серед кандидатів і ті, котрі витратили менше 100 доларів на рекламу, тому фейсбук не показує точну кількість коштів. Серед них:

Далі презентуємо вам ТОП 6 кандидатів із 201 округу, які витратили на рекламу найбільше.

6 місцеПуршага Олександр Іванович – «Батьківщина», 172 долари.

5 місце – Зазуляк Василь Володимирович – «Свобода», 248 доларів.

4 місцеФрунзе Наталія Штефанівна – «Європейська солідарність», 332 долари.

3 місцеФедорук Микола Трохимович – самовисуванець, 624 долари.

2 місцеПродан Оксана Петрівна – самовисуванка. Хоча й Оксана Продан зняла свою кандидатуру з виборів тиждень тому, активна реклама її передвиборчої агітації діяла до 14 липня. Загалом на цьогорічну передвиборчу кампанію екскандидатка витратила 883 долари.

1 місцеЛис Олена Георгіївна – «Слуга народу», 3446 доларів.

Усі дані актуальні станом на 16 липня.

Читайте також: Які грошові активи задекларували депутати Чернівецької міської ради

Також хочемо нагадати, що всі дані про рекламу ми взяли з офіційних сторінок кандидатів. Хоча, як можемо помітити, багато хто з майбутніх народних обранців надає перевагу поширенню реклами з інших, непрофільних сторінок. Таким чином дехто «обходить» систему і не повідомляє загалу реальні цифри, витрачені на рекламу у соцмережах.

Підсумувавши кошти, які витратила (тільки у фейсбуку) шістка «найщедріших» кандидатів, загалом вийшло 5705 доларів. Це, якщо перевести на національну валюту, станом на 16 липня складає майже 150 тисяч гривень.

Якщо сконвертувати ці кошти через портал публічних закупівель Prozorro, то у Чернівцях можна було б зробити щось із такого переліку:

1. Збудувати дитячий майданчик на Хотинській.

2. Капітально відремонтувати тротуари для встановлення пандусів на вулиці Банковій.

3. Зробити поточний ремонт вулиць Аксенина та Федьковича.

4. Озеленити вулиці Бандери, Франка та, доплативши 40 тисяч, Університетську.

Анна Колісник  

Коментарі