Новини, Перша шпальта, Розслідування

Секрети недомашніх тварин. Що приховують у Центрі стерилізації в Чернівцях

Відлов однієї собаки з пневматичною рушницею коштує міському бюджету 1514 гривень, хоча рік тому вартував 121 гривню. Що входить у цю суму, чиновники пояснити не змогли.

У кінці травня в українських кінотеатрах стартував показ мультфільму «Секрети домашніх тварин-2». Чернівчани ж багато років є мимовільними глядачами та акторами дещо іншого серіалу. Про проблему безпритульних тварин у Чернівцях останнім часом не говорить хіба що лінивий. Кількість собак на вулицях міста зростає, і далеко не всі чотирилапі є дружелюбними до перехожих. Вирішення цієї проблеми – компетенція міського комунального підприємства «Центр стерилізації тварин» (до грудня 2018 року воно називалось «Притулок для тварин»).

Вочевидь, для ефективнішої роботи закладу з міського бюджету цьогоріч виділили майже вдвічі більшу суму, ніж у 2018 році. Як свідчать дані порталу публічних закупівель «Prozorro», 28 лютого 2019 року Департамент ЖКГ Чернівецької міської ради уклав із «Центром стерилізації тварин» договір про надання послуг із відлову та тимчасової ізоляції тварин загальною вартістю 4 мільйони 690 тисяч 300 гривень. У 2018-му аналогічна цифра складала 2 мільйони 775 тисяч гривень.

Однак мою увагу привернув інший факт. Порівнявши кошторис договорів за 2019-ий і 2018-ий, з’ясувалося, що за рік вартість багатьох послуг дивним чином зросла в декілька разів. Хоча об’єм робіт щодо них кардинально не змінився.

Наприклад, вартість послуги «Відлов бездоглядних тварин із використанням пневматичної рушниці РІСО2» зросла на 1021%, тоді як обсяг запланованих робіт збільшився всього на 16%. У 2018-му відлов 346 тварин коштував місту 42 тисячі гривень, а у 2019-му – 400 тварин за понад 470 тисяч. Погодьтеся, різниця більша, ніж суттєва.

Це ж стосується послуги «Утримання скотомогильника, зокрема: планування площ ручним способом». Порівняно з 2018-им роком її вартість зросла на 5112% (з 4 тисяч гривень до 208 тисяч), хоча обсяг запланованих робіт збільшився на 115%.

Аби отримати роз’яснення щодо цих змін, ще 22 березня я надіслав інформаційний запит Департаменту ЖКГ міськради, якому підконтрольне МКП «Центр стерилізації тварин». Однак конкретної відповіді не отримав. Зміни у кошторисі пояснили абстрактним «зростанням вартості складових послуг, укомплектацією штату, ростом цін на матеріальні та паливно-енергетичні ресурси, зростанням мінімальної заробітної плати».

8 квітня надсилаю ще один інформаційний запит. У ньому звертаю увагу на два найбільш дивні пункти кошторису, про які вже згадував. Прошу надати обґрунтування зміни вартості послуг, копії відповідних документів та розрахунків. У відповідь – жодних цифр і документів, а тільки одне речення: «МКП «Центр стерилізації тварин» за згодою Департаменту ЖКГ переглянуло і перерозподілило деякі статті витрат щодо тендерної процедури, не змінюючи суми угоди».   

Перевіривши цю інформацію на «Prozorro», з’ясувалося, що 11 квітня Департамент ЖКГ та «Центр стерилізації тварин» уклали додатковий договір, змінивши вартість більшості послуг. Зокрема і тих двох, на які я звернув увагу у запиті. Проте, якщо пункт «Утримання скотомогильника…» повернули до ціни 2018 року, то вартість «Відлову тварин із використанням рушниці РІСО2» зросла ще на 135 тисяч – до 605 тисяч гривень.Не отримавши на жоден із запитів адекватної відповіді, телефоную тоді ще директору стерилізаційного центру Віктору Сворожинському (31 травня закінчився термін дії його трудового контракту). Він відверто пояснює, що недосконало володіє інформацією щодо фінансів, тому краще поспілкуватися з головною бухгалтеркою Валерією Скінтей. Але вона у відпустці до 22 травня. Дочекавшись цієї дати, зв’язуюся з пані Валерією. Вона каже, що тендерні договори – не її компетенція, а економістки.

29 травня іду в «Центр стерилізації тварин» на зустріч з економісткою Світланою Мінтенко з надією отримати хоч якісь роз’яснення. У кабінеті разом із нею застав і директора центру. Прошу пояснити, звідки взялася така різниця між вартістю одних і тих же послуг у 2018 та 2019 році.

«Цифри 2018 року не можу пояснити, бо тоді ще не працювала тут. Але загалом торік була одна заробітна плата, цьогоріч – інша. Крім того, ці пункти містять адмінвитрати і витрати на госпдіяльність. Ми все узгодили з Департаментом ЖКГ щодо кожної статті затрат», – каже Світлана Мінтенко.

Далі запитую, чому кошторис перерозподілили та уклали додатковий договір.

«Спочатку планували зробити певний об’єм робіт, а потім побачили, що на все не вистачає грошей. Тому ми з того, що робити явно не будемо, перекинули туди, куди більше потрібно і де реально використати ці кошти», – розповіла економістка.

У квітні 2018 року відлов однієї собаки з використанням пневматичної рушниці РІСО2 коштував міському бюджету 121 гривню, у лютому 2019-го – 1177 гривень. А в оновленому договорі від 11 квітня цього року – вже 1514 гривень. Звідки береться ця сума і які витрати вона містить, економістка пояснює так:

«Сюди входять і медикаменти, і стерилізація собак, і годування. Там є заряд, рушниця…»

Прошу показати хоч якісь документи та розрахунки, наголошуючи на тому, що без них усе це – непідтверджені нічим слова.

«Ти хочеш «бумажно», а такого нема!», – вступає у розмову директор центру Віктор Сворожинський.

«Прямо-таки порозписувати постаттєво зараз не можемо!», – додає Світлана Мінтенко.

Кажу, що у такому випадку ці суми «взяті зі стелі», адже не мають документального підтвердження.

«Документи вона не може показати тобі, бо неуповноважена. Є органи контролю для того, щоб перевіряти», – запевняє Віктор Сворожинський.

Наполягаю, що це не таємна, а публічна інформація. Після чого починається ще цікавіший діалог.

«Документи з цими цифрами – у головної бухгалтерки. Зараз її немає, що я вам можу показати?», – каже Світлана.

Запитую директора, де головна бухгалтерка.

– Я її відпустив, – відповідає Віктор Сворожинський (на годиннику 17:10, робочий день ще не закінчився).

– Куди?

– Ти хочеш, щоб я сказав куди, для чого… Як керівник, я маю право її відпустити. Вона буде у п’ятницю, тоді й переговориш із нею (розмова відбулася у середу, 29 травня).

– А в четвер?

– Її не буде.

– Тобто можна отримувати зарплату і не ходити на роботу?

– Так.

Документів про те, що головна бухгалтерка перебуває у відрядженні чи на лікарняному, директор не показав. Натомість фактично наказав економістці Світлані Мінтенко більше нічого мені не казати і не відповідати на запитання.

А їх чимало. Порівнявши з документацією з інших міст, з’ясувалося, що у Чернівцях певні послуги чомусь у десятки разів дорожчі, ніж, наприклад, в Тернополі. Візьмемо послугу «Проведення робіт із дератизації, дезинфекції та дезинсекції вольєрів та території». У Тернополі вартість цих робіт на 1 квадратному метрі становить 2,92 гривні. У чернівецькому «Центрі стерилізації тварин» у 27 разів дорожче – 79,21 гривень.

Якщо чиновники не показують фінансової документації, значить, їм є що приховувати. Ні інформаційні запити, ні особиста зустріч із керівником «Центру стерилізації тварин» на дали відповіді на те, куди ідуть гроші з міського бюджету – на задекларовану боротьбу з проблемою безпритульних собак чи, можливо, все-таки в чиїсь кишені?

У зв’язку з наданням розпорядником неповної інформації готую скаргу на дії МКП «Центр стерилізації тварин» чернівецькому міському голові Олексієві Каспруку. У разі неналежного реагування на цю скаргу буду змушений звертатися до судових та правоохоронних органів.

Іван Сірецький

 

Коментарі