Поради

Зупиніться, видихніть. Як налаштуватися на світлі свята

Чернівецька психологиня Альона Головіна радить, як допомогти собі вийти у безпечно-теплі переживання та підтримати наших найрідніших.

Під час виборів ми з вами пережили і ще будемо проживати непростий та емоційно-виснажливий період. Страх, тривога, безсилля, роздратування, злість, тощо – ці умовно негативні емоції і переживання більшою чи меншою мірою знайомі кожному з нас. Як допомогти собі вийти у безпечно-те плі переживання та підтримати наших найрідніших.

Передусім знайдіть себе:
1. Якщо ви потрапили в проекційне поле й продовжуєте лякати себе та інших жахіттями майбутнього – зупиніться, видихніть та знайдіть опору (на себе, на рідних на мудрість Всесвіту)!
2. Якщо ви відчуваєте, що при всій напруженості ситуації вам вдається зберігати контакт із собою та повагу до інших людей – підтримайте себе!

Далі – дивимося на нашу реальність:

  • Ситуація в країні складна і напружена. Це, з одного боку, пов’язано з фоновими процесами: станом затяжної війни, економічною нестабільністю, невпевненістю в завтрашньому дні тощо. З іншого, ми пережили і проживаємо шалені рекламно-політичні ігри з використанням маніпулятивних технологій – і це важко!
  • Багато сімей перетворилися у простір для конфліктів та відреагування негативних переживань. Це не дивно: простір впливає на нас, ми несемо свої переживання додому… І – впливаємо на простір: коло замикається…
  • Внутрішній світ людей переповнений душевними конфліктами (протилежними ідеями, поглядами, несвідомими потребами та бажаннями). У кожного з нас свої «тригери» (теми розмов, які запускають внутрішню «сплячу бомбу» сильних емоцій). Так, відомі тригери – це питання мови, релігії, політики, сексуальної орієнтації. Чого-чого, а політики у нас було вдосталь. Множимо це на фоновий стрес та відсутність опори на сім’ю – маємо надшвидкість виходу зі стану рівноваги та влітання у хаос і небезпеку.

Що важливо знати:
– Можливість «керувати світом довкола» починається з управління собою, своїм життям, станом та настроєм.
– Допомагати іншим можна лише тоді, коли рівень психічної енергії набагато вищий нуля!
– Інколи невтручання та повага до поглядів і філософії інших – найкраща допомога!

Як допомогти собі пережити шторм реальності та налаштуватися на світлі свята?

Топ-10 рекомендацій на зараз:
1. Зупинити або обмежити доступ до ЗМІ та соціальних мереж, які провокують ваше перенапруження !
2. Зупинити або обмежити доступ до себе людей, які запускають/підтримують у вас стан сорому, вини, жаху, лютості, тривоги чи паніки. Інакше енергія буде постійно витікати в рани від їхніх «укусів»!
3. Починати «заліковувати свої душевні рани». Кожен «укус» токсичної людини (у кожного свій сайз такої особи) потребує промивки, дезінфекції та лікування.
4. Повернутися до витоків. Наше тіло – вірний друг і помічник. Тому потурбуйтеся про свій фізичний стан: від можливості побути у спокої зі смачною їжею до приємної фізичної активності!
5. Візьміть паузу! В усьому, хоча б на 5 хвилин у день. Дозвольте собі відпочити від турбот, побути у тиші (внутрішній і зовнішній) та налаштуватися на своє внутрішнє «краще»!
6. Оточіть себе приємними подіями та людьми! Докладіть максимум зусиль та чутливості й розпізнайте «своє» та «своїх», огорніться ними, як надійним щитом від непогоди.
7. Зробіть собі щось приємне та радісне! Ресурси (те, що може додати нам сил просто зараз) можуть підтримати світло та підвищити стан внутрішнього комфорту.
8. Якщо сил буде більш, ніж достатньо вам, – зробіть приємне найріднішим!
9. Якщо стан кепський і вам просто смішно читати попередні рекомендації – саме час звернутися до фахівця психолога/психотерапевта!
10. Довіряйте собі та вірте в НАС за будь-яких обставин)
Бережіть себе! Все у нас вийде!

 

Коментарі