Інтерв'ю

Солодкі дванадцятки. Як підприємець із Хотина влаштував незвичну акцію для школярів

Олексій Сторожинецький підтримує армію, будує церкву і заохочує учнів до вивчення української мови.

Олексій Сторожинецький – хотинський підприємець. Він власник єдиного в місті магазину, де не продають алкоголь та цигарки. Вагому частину зі свого прибутку Олексій спрямовує на розвиток всього українського: підтримує армію, будує церкву, заохочує учнів до вивчення української мови.

Саме на школярів та молодь підприємець орієнтується найбільше. Ще два роки тому він започаткував незвичну акцію заохочення учнів солодощами за відмінні оцінки з української мови. Пан Олексій домовився з керівництвом Хотинської гімназії, а вчителі української мови підтримали таку ініціативу. Відтак у школі анонсували акцію.

«За відмінну оцінку з української мови діти отримують подарунки. Учні мають «заробити» 12 балів і отримати цю оцінку у щоденник. З ним вони йдуть до мене, я ставлю відмітку «акція» поруч з оцінкою і видаю подарунок. Солодощі отримують тільки за найвищий бал, 11 і 10 не рахуються. Також діти можуть накопичувати оцінки, зібрати більше «12». Тоді вони отримують більший подарунок на вибір», – розповідає Олексій Сторожинецький.

Ще два року тому пан Олексій започаткував цю акцію як тимчасову, та результати його приголомшили і він вирішив продовжити її й надалі.

«Тоді я думав, що це буде на дещо короткий час, адже, відверто кажучи, це чималі кошти. Тільки одна велика шоколадка, яку діти отримують за 2-3 оцінки, коштує приблизно 80-100 гривень. Я гадав, що прийде багато дітей із відмінними оцінками, і мені це стане складно фінансово. Та було зовсім протилежне. Я не думав, що за перший місяць акції роздам лише 3-4 шоколадки. Чи то діти соромляться приходити за нагородою, чи дійсно відмінні оцінки важче отримати, і їх не так багато. Словом, я зрозумів, що це треба робити далі. Діти приходили після уроків, перепитували, чи я їм даю подарунок, дивувалися. Деякі навіть приходили з батьками, аби впевнитися, що дітей тут не обманюють», – додав підприємець.

Учителька української мови та літератури Хотинської гімназії Ольга Матковська розповіла, що вона підтримує акцію Сторожинецького, адже дітей це дійсно мотивує до стараннішої підготовки до уроків.

«Це гарна акція. Ніби прості солодощі, та це їх мотивує до вивчення матеріалу. В дітей це викликає якусь здорову конкуренцію, їм хочеться отримати ту «12», позмагатися між собою. Часто вони самі просять мене провести якісь практичні уроки, аби була зайва можливість заробити оцінку. Це добре – ніяк не заважає навчальному процесу, навпаки», – вважає Ольга Дмитрівна.

 Солодкі подарунки за відмінні оцінки отримують лише учні 5-6 класів і лише з української мови та літератури. Хоча вчителі інших предметів були б не проти, якби так заохочували і з їхніх дисциплін.

«Я знаю про цю акцію, бачу, що дітям це подобається. Олексій Іванович робить добру справу – дітей треба привчати до навчання, тим паче з рідної мови. Я була б не проти, якби діти отримували подарунки і за дванадцятки з французької, оскільки іноземну теж важливо знати. Думаю, такої ж думки всі вчителі – чи то математика, чи то історія, чи то мови – ніхто не був би проти того, аби учні старанніше готувалися до уроків», – розповіла вчителька французької мови Хотинської гімназії Семенова Тереза Федорівна.

Сам Олексій Сторожинецький каже, що його позиція принципова – підтримувати учнів лише 5 та 6 класів і лише з української мови.

«Я бачу та чую всюди російську і розумію, наскільки важливим є вивчення рідної мови. Я сам не ідеально нею володію, та стараюся. Без цього ми не відбудемося як нація. Тому я возитиму учнів на українські фільми, заохочуватиму за хороші оцінки… У планах, можливо, дати грошову премію випускникам, які отримають високий бал на ЗНО з української мови.

Чому саме 5 та 6 клас?Бо це найменші діти старшої школи. Їх треба мотивувати на початку – і далі у них виробиться звичка добре вчитися. А щодо інших предметів, будь ласка, запрошую до цього усіх підприємців. Та ніхто цим не хоче займатися. Хто віддасть зі своєї кишені гроші на щось?».

За час існування цієї акції у гімназії помітили позитивний результат у вивченні української.

«13 учнів із 26 завершили перший семестр на відмінно. Це досить позитивна динаміка. Звичайно, ми помітили різницю. Цьогорічні 7-класники були у 5-му, коли розпочалася акція. Вони дуже старанно працювали на уроках, це мотивувало її до вивчення рідної мови. І тепер, у сьомому класі, ця мотивація не зникла, хоча солодкі подарунки їм уже не дають», – розповіла Ольга Дмитрівна.

Це не єдина акція, яку започаткував пан Олексій. Тривалий час він забезпечував дітей безкоштовними обідами в школах, зараз він ініціює будівництво церкви і постійно допомагає армії. У магазині пана Олексія безкоштовно роздають охочим чай та каву. Підприємець каже, часто через своє благодійництво зустрічається із нерозумінням від інших підприємців.

«Мене не розуміють, бо я віддаю свій дохід для когось. Іноді навіть дружина мене не розуміла, та вона вже звикла і підтримує мене. Це мій вибір. Хтось витрачає гроші на кіно, кафе чи щось інше, а я – на це. Замість того, аби купити дитині новий айфон, я б вирішив відвезти школярів на новий український фільм. Інші підприємці вдають, що цієї моєї діяльності немає, не реагують на це, хоч я хотів дати й іншим бізнесменам поштовх на такі справи. Це прикро, ті ж підприємці не розуміють, що це теж їхнє ї’мя та реклама», – додає пан Олексій.

Діана Ватаман

Фото Ірини Болести

Коментарі