Інтерв'ю, Новини, Перша шпальта

Як не стати жертвою осінньої депресії. Поради чернівецького психолога

Практикуючий психолог, гештальт-терапевт ВСПП ГП Альона Головіна розповіла «Шпальті», як розпізнати та вилікувати сезонну хандру.

Для того, щоб легко говорити на складну тему, потрібно спочатку розібратися в поняттях. Отже, депресія – емоційний стан людини, що характеризується відчуттям пригніченості, апатії та відчаю. У такому стані можуть послаблюватись вольові процеси, зникати звичайні бажання та потреби. Також значно збільшуються думки про власну відповідальність за своє життя і життя рідних, посилюється відчуття безвиході та безсилля. Стан може погіршуватись і спричиняти суїцидальні думки.

У такому ракурсі клінічна «депресія» – це хвороба, що потребує консультації фахівця-психіатра, виставлення відповідного діагнозу та призначення індивідуального медикаментозного лікування.

Депресивний стан може мати два аспекти розуміння:

  • частина «депресії» як хвороби;
  • стан переповненості так званими «негативними емоціями» та тілесними проявами апатії, втоми, больових відчуттів. Часто такий стан – це маркер зупинених потреб та нереалізованих бажань.

«Осіння хандра» – це індивідуальне проживання екзистенційної (тривожної) печалі. Загострюється бажання пошуку сенсу життя, з’являються питання: «Бути чи не бути?», «Хто я?», «Для чого я живу?».

«Осінній сум» – стан переходу «від жвавості літа до глибини осені». Він характерний для більшості живих істот нашої планети, які стикаються з необхідністю адаптуватись до зимових холодів.

 Які основні симптоми депресії?

Загалом «людину свідому», яка хоче бути здоровою і психологічно, і фізично має занепокоїти тривале переживання суму, тривоги, страху, злості, провини та байдужості без очевидних на те причин. Ми ще більше маємо занепокоїтись, коли всі знайомі варіанти покращення самопочуття не спрацьовують. Наприклад, коли не тішать розмови з друзями, проведений в улюбленій кав’ярні вечір чи їжа, яка раніше дуже подобалася.

Важливо не зволікати зі зверненням до фахівця, якщо тривалий час (від тижня і більше) ви проживаєте такі емоційні та тілесні прояви.

Емоційні прояви:

  • «холодність», байдужість та відчуття порожнечі;
  • тривожність, дратівливість та фонова злість;
  • сум, печаль, зосередженість на неприємних і болісних спогадах; відчуття «заграної платівки», коли важкий мотив звучить без зупину;
  • «самоїдство» («Як я міг/могла?», «Треба було мати голову на плечах», «Треба було вчинити по іншому»), надмірна самокритичність та самозвинувачення;
  • відчуття безвиході, даремності будь-яких зусиль (реакції героїні радянської кіноказки: «Що воля, що неволя – все одно…»);
  • переживання втрати сенсу життя, думки про його безглуздість; ефект «тунельного бачення» як зацикленість на негативних переживаннях; суїцидальні думки.

 

Фізіологічні прояви:

  • апатія, небажання проявляти будь-яку активність;
  • або ж навпаки – надмірна активність (наприклад, трудоголізм, сексоголізм) як спосіб втекти, не бачити, не відчувати біль та втому. Можливе зловживання психоактивними речовинами;
  • поганий або надмірний апетит;
  • сонливість або відсутність сну;
  • тілесна важкість, постійна потреба валятись в «режимі рулетка з ковдри»;
  • неконтрольовані жести і рухи;
  • понижена координація рухів, удари об предмети, переломи;
  • прояви фізичного болю в різних частинах тіла, активізація «болю в душі» (район сонячного сплетіння);
  • соматизація (проявлення або загострення хвороб) тощо.

Подібні симптоми ми можемо помітити як у себе, так і у своїх друзів і рідних. Тут важливо знайти форму допомоги. Потрібно і підтримати, і не «перетиснути», адже боротьба породжує протидію!

Чому саме восени?

Загалом весна і осінь є перехідними етапами річного циклу. Якщо літо – це час пригод та експериментів, то осінь – час повернення Додому. Більшість з нас на свідомому чи несвідомому рівнях «повертаються Додому» та збирають урожай. Якщо «урожай» нас влаштовує – ми більш захищені від «погодних негараздів» й краще справляємося з неприємностями. Якщо «урожай» як наші здобутки та досягнення нам не подобається – тут можна очікувати «важкої зимівлі».

Зовнішні подразники (вітер, дощ, холод, мряка й сніг) помножені на внутрішні (страхи, роздратування, стриманий біль, почуття провини, дискомфорт від нереалізованих бажань + перфекціонізм, самокритиканство, самозвинувачення та самоїдство) = складне проживання осінніх змін. Отже, осінь скоріше проявляє все те, що вже є у нашому внутрішньому світі.

Як лікуватися?

Найголовніші ліки – це профілактика! Профілактика – формування адекватної філософії та системи цінностей, які підтримують цілісність, здоров’я та рівновагу. Де психогігієна душі –це щоденна практика людини, яка хоче ЖИТИ в задоволення!

Перш ніж займатися самолікуванням, потрібно нагадати собі: якщо стан кепський і він триває більш, ніж тиждень-два – звертаємось за консультацією до психотерапевта та сучасного лікаря-психіатра. Уникаємо швидких відповідей та порад з Інтернету.

Якщо стан швидше за все пов’язаний з сезонними змінами та «осінньою хандрою», то:

  • Розпочинаємо дослідження «Я і мої ресурси, або хто/що за будь-яких погодних умов тут і тепер додасть мені сил і відновить мій життєвий тонус».
  • Підтримуємо своє тіло: від вітамінної «підкормки» до приємної фізичної активності та теплого й зручного одягу.
  • Якщо важко на душі, то:

Крок1: намагаємося визначити причину поганого настрою (Наприклад: конфлікт з близькою людиною, труднощі на роботі, підвищений рівень стресу й відсутність відпочинку);

Крок 2:намагаємося щось змінити –вирішити конфлікт, подолати труднощі на роботі, знизити рівень стресу та відпочити.

  • Збільшуємо рівень радості та задоволення від «часу для себе».

*Вправа: запишіть на аркуші паперу все те, що додавало й додає вам радості. Потім методично виконайте всі справи зі списку в довільному порядку.

  • Не втручайтесь в життя інших людей без їхньої згоди та бажання! Багато життєвої енергії може просто витікати в нікуди!
  • Шукайте свій сенс, свою цікавість, своїх людей, які додаватимуть вам сил на енергії!
  • Шукайте свої «рецепти», будьте сміливими та творчими!

А насамкінець – слова Джеймса Холліса: «Наша психіка часто використовує депресію для того, щоб привернути нашу увагу й вказати нам на те, що десь всередині нас ховається брехня».

Бажаю вам чутливості, ясності та щирості у стосунках із собою! Все вийде!

 

Анна Колісник

 

Коментарі