Перша шпальта, Репортаж

Одне життя ворога вартує 500 доларів: у Чернівцях провели тренінг з керування квадрокоптерами

Тренінги у Центрі готовності цивільних «Чернівці» спрямовані для цивільних та тих, хто хотів би вступити до ЗСУ.

«Життя одного ворога вартує 500 доларів».

У Центрі готовності цивільних «Чернівці» навчають військової справи. Зокрема керувати дронами.

Спочатку інструктори розповідають теорію, а вже потім дозволяють попрактикуватися учасникам. Під час тренінгу учасників поділили на три групи.

Одна група літає на дронах-коптерах. Друга тим часом працює на симуляторі, пробують себе в ролі оператора FPV-дрона. Натомість третя в окулярах спостерігає за бойовим пілотом Танком.

Детальніше дивіться у відео.

Під час заняття неодноразово звучить фраза: «На цій війні переможуть інженери».

Інструктор, що проводить заняття — Міністр, командир взводу ударних БПЛА роти «Фаворит». Він запевняє, що це дійсно так.

«Є ще фраза, що це війна дронів. Вони, в принципі, тотожні. Війну й справді переможуть інженери. Та країна, яка в технічному плані буде розвинутіша, й опиниться попереду. Без очей в небі нині важко. Ми маємо перевагу, коли у нас очі в небі. Це допомагає працювати та ухвалювати рішення швидше».

Інструктор додає, що саме історія FPV-дронів на війні – це історія інженерної ідеї.

«Це дрони, які використовували в хобі чи радіомоделюванні. Ми ж перетворили їх на керований боєснаряд. Боєприпас коштує кілька мільйонів, а дрон такий 15 тисяч гривень», — додає інструктор. 

Загалом же в Центрі готовності проводять не лише тренінги з керування квадрокоптерами.

«Дуже популярні тренінги й зі стрілецької справи: “Базова стрілецька справа” та “Стрілецька справа 2.0”. Також велику популярність мають тренінги з тактичної медицини, з мінно-вибухової безпеки та з гранатометної справи», — каже координатор ЦГЦ у Чернівцях Олексій Попович.

Тренінги спрямовані для цивільних та тих, хто хотів би вступити до ЗСУ. Як розповідає координатор, їх мета полягає в тому, аби підготувати цивільних до війни та нагадати про війну. Однією з місій роботи центру також допомогти вибрати військову спеціальність, яка найбільше підходить цивільним та якій найбільше підходять вони. Нині деякі випускники ЦГЦ уже проходять службу в ЗСУ.

Коментарі