Новини

Допомогти виконати мобілізаційні завдання: у Чернівецькому прикодоному загоні розповіли про співпрацю з ТЦК

Працівники ТЦК працюють із тими людьми, яким відмовили у перетині кордону через відсутність відповідних документів. 

Із початку року у пунктах пропуску на Буковині працюють співробітники ТЦК. Зробили це для посилення контролю, оскільки близько 500 осіб торік намагалися перетнути кордон через КПП з підробними чи недійсними документами.

Полковник 31-го прикордонного загону Західного регіонального управління ДПСУ Микола Романчук розповів про співпрацю з ТЦК.

«Сенс такої співпраці не в тому, щоб полегшити нам роботу. А для того, щоб ми трохи допомогли ТЦК виконати мобілізаційні завдання. Тому вони працюють на пунктах пропуску, додатково перевіряють військово-облікові документи», – зауважив Микола Романчук.

Якщо у людини немає відповідних документів – ухвалюють рішення про відмову в перетині державного кордону. Після цього співробітники ТЦК працюють із цими людьми: перевіряють їх за обліком,  переглядають час, коли вони уточнювали облікові дані чи з’являлися в ТЦК.

Також ТЦК працюють із тими людьми, хто має право на перетин державного кордону. Проте, відповідно до правил військового обліку, який ведуть у центрах комплектування, їм також необхідно з’явитися в ТЦК.

«Ця робота не зводиться до того, що комусь вручили повістку або не вручили, що когось забрали або не забрали. У ТЦК досить великий обсяг роботи, що стосується безпосередньо обліку людей – як військовозобов’язаних, так і невійськовозобов’язаних», – каже полковник.

У західному регіоні ТЦК працюють майже на всіх пунктах. Водночас полковник розповів, що співпраця з ТЦК на пунктах пропуску на другому місці. На першому – робота з представниками ТЦК на контрольних постах. У межах области діє 18 цілодобових контрольних постів.

Окрім цього, полковник Микола Романчук нагадав, що до закону «Про державний кордон України» внесли зміни. Тепер для перебування у прикордонній смузі буде необхідним дозвіл від місцевого прикордонного загону. До прикордонної смуги належить зона розміром у п’ять кілометрів від лінії держкордону.

Водночас у прикордонному загоні зазначили, що наразі ці дозволи ще не видають.

Раніше «Шпальта» розповідала, що почати видачу дозволів обіцяють упродовж лютого-березня цього року. Звернення розглядатимуть 10 днів, а оформлення дозволу буде безкоштовним. Що стосується дозволу на проживання жителів прикордонної смуги, то його надаватимуть безстроково.

Коментарі