Аналітика, Перша шпальта

Після поранення відкрив птахоферму. Як гранти допомагають ветеранам адаптуватися до цивільного життя

На Буковині від початку року Центр зайнятости видав 10 грантів на відкриття власної справи для ветеранів, військових та їхніх сімей. Грант для ветеранів може бути диференційований: від 250 тисяч до 1 мільйона гривень. Час від подачі заяви у застосунку «Дія» до надходження коштів на рахунок – орієнтовно 1,5 місяця.

Фото надав Дмитро Пархоменко

Військовий із Глибоччини, учасник бойових дій Дмитро Пархоменко відкрив власну справу – птахоферму – за грант від держави. На розвиток бізнесу він отримав мільйон гривень. За ці гроші закупив обладнання та транспорт для виробництва. За власні – облаштував приміщення для бізнесу.

Про те, як отримати грант від держави на розвиток власної справи ветеранам, чому мільйон дають не всім, із якими труднощами зіштовхнувся військовий, читайте далі.

До війни мав бізнес з електроніки

Військовий Дмитро Пархоменко – учасник АТО. До війни мав власну справу – займався електронікою, обслуговуванням техніки. 

22 лютого, в день повномасштабного вторгнення, разом з іншими резервістами вже був на війні. Пів року Дмитро брав участь у штурмах, був командиром відділення. Під час танкового обстрілу отримав поранення (контузію). Після лікування та відновлення у військового почалися проблеми зі здоров’ям, тож його перевели в батальйон логістики.

Фото надав Дмитро Пархоменко

Дмитро розповідає, що ідея розпочати новий напрямок у бізнесі виникла на передовій. 

«Побачив рекламу гранту для ветеранів, тож вирішив скористатися для розвитку нової справи. Адже війна колись закінчиться, а нам треба розвиватися та підіймати країну», – каже військовий. 

Він вважає, що харчові продукти під час війни мають більший попит.

Чоловік вирішив створити птахоферму, адже його родичі мають завод із вироблення кормів. Це дозволить мінімально витрачатися на корми – закуповувати їх за ринковими цінами. 

Дмитро взяв в оренду приміщення ферми у селі Мольниці, добудував його та облаштував для птахоферми. Відтак за грантові гроші закупив обладнання та курей.

Дмитро винайняв на роботу п’ятьох працівників. Двоє з них – також учасники бойових дій. Така умова гранту.

«Маю мотивацію та хочу розвиватися»

Дмитро Пархоменко каже, що грант від держави – це мотивація розвиватися та адаптуватися до цивільного життя для звільнених зі служби військових. 

«Але це вихід із зони комфорту. Я виходжу з неї і працюю. Маю мотивацію – двох дітей, а ще розвиватися, заробити собі на пенсію тощо. Хтось готовий розпочинати бізнес, хтось боїться. Наприклад, багато моїх побратимів бояться: у когось немає підтримки, в когось – стартового капіталу».  

Стартовий капітал потрібний, якщо бізнес-проєкт виходить за межі гранту – понад мільйон гривень.

Скриншот з відео з птахоферми Дмитра Пархоменка

Найважче серед умов виконання гранту, за словами Дмитра, знайти працівника – учасника бойових дій – та працевлаштувати його. Такі є, але вони не хочуть, щоби їх наймали на роботу.

«Але їх, ветеранів, було знайти найважче. Такі є, але вони не готові працевлаштуватися. Якщо і є такі, вони хочуть виїхати за кордон на роботу», – зазначає Дмитро Пархоменко.

Крім того, важко контролювати всі бізнес-процеси, якщо ти чинний військовий і не можеш повноцінно приділяти справі час. 

«Нині я працюю в ТЦК, тож деякі справи, коли мене немає, може вирішити тесть. Коли за станом здоров’я мене звільнять зі служби, зможу повноцінно займатися бізнесом», – каже Дмитро.  

Видали вже 10 грантів

На Буковині на 23 квітня Центр зайнятости видав 10 грантів на відкриття власної справи для ветеранів, військових та їхніх сімей. Торік від початку урядової програми гранти отримали сім ветеранів.

Про це розповіла «Шпальті» заступниця директора Чернівецького обласного центру зайнятости Ольга Багрій.

Ольга Багрій, фото: chn.dcz.gov.ua

За її словами, цьогоріч грантів видали на чотири мільйони гривень.

Урядова програма діє від середини 2023-го. 

«Це грант для ветеранів або одного подружжя (мається на увазі дружина або чоловік учасника чи учасниці бойових дій). Також це можуть бути чинні військові, серед них і ті, що працюють у ТЦК, воюють у зоні бойових дій», – каже Ольга Багрій. 

Центр зайнятости надає консультації щодо отримання гранту на Університетській, 31 та Воробкевича, 37.

Грант пропонують на розвиток власної справи: сільське господарство, роздрібна торгівля, відкриття магазину, лікарські послуги тощо. Гроші можна витратити на обладнання, меблі, сировину, транспортні засоби, оренду приміщення – але не більше 25% від суми гранту. Також це може бути реклама, маркетинг, транспортні засоби тощо.

Грантери можуть додати різницю до суми гранту на свій проєкт.

«Грант на 250 тисяч гривень передбачає створення одного робочого місця, 500 тисяч гривень – це 2 робочі місця й 1 млн гривень – це 3 робочі місця (з них двоє мають бути учасниками бойових дій). Однак у гранті на мільйон гривень передбачене співфінансування – 30% власні кошти заявника й 70% – грантові», – каже Ольга Багрій.

Крім того, у гранті на мільйон є важлива умова: ветеран на момент подачі документів має бути зареєстрований як фізична особа-підприємець не менше трьох років.

Власне, 250 чи 500 тисяч гривень надають на відкриття справи, а мільйон – на розширення бізнесу.

Як зауважили в Центрі зайнятости, грант можуть отримати й чинні військові, які, скажімо, приїхали у відпустку або взяли її для відкриття підприємницької діяльности. Надалі вести справи замість них можуть родичі. Головне – вчасно сплачувати податки.

Грантові кошти надійдуть до 1,5 місяця

Для отримання гранту учасник боїв або друга людина в подружжі ветерана повинні подати заявку через портал «Дія» та прикріпити бізнес-план.

Після перевірки кредитної історії заявника та його документів, оцінки його бізнес-плану він має пройти співбесіду з фахівцями Державної служби зайнятости. За її результатами ухвалюється рішення про надання гранту.

Ольга Багрій каже, якщо бізнес-план отримує понад 98 балів, його передають на розгляд комісії Центру зайнятости. Після перевірки заявника запрошують на співбесіду онлайн, яка відбувається під запис.

Інформацію направляють до Державного центру зайнятости. Остаточне рішення заявник отримує на електронну адресу.

«Із моменту подачі заяви в Дії до надходження коштів на рахунок минає близько 1,5 місяця. Упродовж 20 днів заявник має звернутися в Ощадбанк, підписати договір, відкрити рахунок та очікувати коштів», – каже фахівчиня Центру зайнятости.

Важливо, що грантові кошти Ощадбанк перераховує контрагентам, які поставляють грантеру обладнання, сировину, матеріали тощо.

Головна вимога до отримувача гранту – створення нових робочих місць. Із моменту надходження коштів на рахунок дають термін до шести місяців на створення робочих місць. І ці люди мають відпрацювати три роки.

Створили центри надання соцпослуг та проводять тренінги

На обласному рівні для адаптації ветеранів до цивільного життя проводять різні тренінги, навчання, створили центри надання соціальних послуг, діють програми соціальної підтримки захисників та захисниць і членів їхніх сімей.

Як розповіла «Шпальті» заступниця Департаменту соціального захисту населення Ольга Андріїва, відомство ініціює та розробляє програми на обласному рівні та є їхніми виконавцями.

Ольга Андріїва, фото «Шпальти»

«Наразі ми є виконавцями програми з професійної адаптації учасників бойових дій. Зокрема 2023 року на цю програму виділили майже 800 тисяч гривень. Завдяки цьому 71 особа пройшла професійну адаптацію, а саме перенавчання. Переважно ветерани зверталися щодо навчання водіїв інших категорій. Із державного бюджету цього року на ці цілі кошти не виділили, ми їх очікуємо», – каже Ольга Андріїва.

Цьогоріч діє програма соціальної підтримки захисників та захисниць і членів їхніх сімей. Торік її коштом забезпечили 573 особи або родини на суму понад 5 мільйонів гривень. Нині на програму в обласному бюджеті закладено сім мільйонів гривень. Із них фінансова підтримка – 4 мільйони та 2 мільйони – зубопротезування й заходи з соціальної адаптації військових, звільнених із військової служби, та членів їхніх сімей.

Крім цього, ветерани отримували фінансову підтримку на компенсацію частини процентної ставки за іпотечними кредитами. Ця програма діє й цьогоріч.

Також при Обласній адміністрації діє Координаційний центр підтримки цивільного населення, яке постраждало від війни, серед них і ветерани війни, сім’ї загиблих тощо.

Крім того, в громадах области діє мобільна бригада з надання послуг життєстійкости в територіальних громадах.

«Працівники департаменту, юрист, психологи виїжджають у громади за графіком. До кінця року ця бригада відвідає всі громади области, де надасть соціальні послуги», – розповідає Ольга Андріїва.

Також на Буковині 34 громади створили центри надання соціальних послуг, їхня функція – адаптації військових до цивільного життя.

 

Коментарі