Новини

Велика кількість підробок: у ДПСУ прокоментували ситуацію з ухилянтами на Буковині

За минулий рік на Буковині зафіксували близько трьох тисяч спроб перетину держкордону, тому для посилення контролю на пунктах пропуску діють працівники ТЦК.

Велика кількість підробок: у ДПСУ прокоментували ситуацію з ухилянтами на Буковині.

За 2023 рік на Буковині майже вдвічі збільшилася кількість спроб перетину держкордону ухилянтами. Торік зафіксували близько трьох тисяч таких випадків.

Про це на брифінгу повідомив прессекретар Чернівецького прикордонного загону Ігор Заруднєв.

Близько п’ятисот осіб намагалися перетнути кордон через КПП за допомогою підробних або недійсних документів, кажуть у ДПСУ. Тому для посилення контролю на пунктах пропуску діють працівники ТЦК та СП.

«Підробок стало набагато більше, ніж 2022 року. До прикладу, статусом багатодітного батька зловживають. На нашій ділянці і на ділянках наших колег є випадки, коли вік дітей виправляють у свідоцтві про народження. І орган ТЦК на місці визначає, чи документи справжні», – каже Ігор Заруднєв.

У ДПСУ запевняють, що це має пришвидшити роботу, адже раніше прикордонникам доводилося самотужки телефонувати у територіальні центри комплектування та уточнювати дійсність документів.

Ігор Заруднєв також розповів, що на кордонах фіксують багато зловживань системою «Шлях», якою користуються волонтери. 

«У нас був випадок, коли у вантажівці їхало двоє водіїв, але водійське посвідчення мав лише один. Водночас обох внесла до системи “Шлях” одна організація. Тобто, до тих, хто їде постійно, звичайно, довіра більша. Але якщо, до прикладу, ви їдете вперше, то маєте бути готові до прискіпливості з боку прикордонників», – зауважив прессекретар.

За цей рік працівники ДПСУ на Буковині направили до Нацполіції близько 400 повідомлень за 358 статтею Кримінального кодексу України «Збут чи використання підроблених документів».

Нагадаємо, «Шпальта» нещодавно розповідала, що потрібно знати про нові правила перебування у прикордонній смузі.

Коментарі