Новини

Пропускний режим: що потрібно знати про нові правила перебування у прикордонній смузі

Відтепер для проживання, в’їзду та проведення робіт у п’ятикілометровій зоні від лінії державного кордону необхідно мати відповідний дозвіл від ДПСУ.

Прикордонний режим: що потрібно знати про нові правила перебування у прикордонній смузі

До закону «Про державний кордон України» внесли зміни. Відповідно до них, тепер для перебування у прикордонній смузі буде необхідним дозвіл від місцевого прикордонного загону. До прикордонної смуги належить зона розміром у п’ять кілометрів від лінії держкордону.

Про це на брифінгу повідомив начальник відділу організації прикордонної служби Чернівецького прикордонного загону підполковник Олександр Лояніч.

Щоправда, у прикордонному загоні зазначили, що наразі ці дозволи ще не видають. Хоча звернення почали надходити з 1 січня. Їх можна надіслати як у фізичному, так і в електронному вигляді.

Почати видачу дозволів обіцяють упродовж лютого-березня цього року. Звернення розглядатимуть 10 днів, а оформлення дозволу буде безкоштовним.  

«Хочу звернути увагу, що дозвіл на проживання жителів прикордонної смуги надаватимуть безстроково. Для інших термін дії дозволу – один рік», – наголосив Олександр Лояніч.

Також прикордонник додав, що якщо особи впродовж 90 днів відсутні за визначенням місця проживання чи змінили його, то дозвіл на перебування у прикордонній смузі автоматично скасують.

Цей дозвіл не поширюється у межах прикордонних населених пунктів, зауважив Олександр Лояніч. Також він не знадобиться людям, які перетинають держкордон.

«До прикладу, щоб поїхати з Чернівців до Герци, вам уже буде потрібен такий дозвіл. Також якщо ви, умовно, хочете сходити в ліс по гриби за межами населеного пункту», – розповідає прикордонник.

За порушення правил прикордонного режиму передбачене покарання у вигляді штрафу розміром від 7 до 10 неоподаткованих мінімумів.

Нагадаємо, недавно «Шпальта» розповідала, як прикордонники прокоментували блокування вантажівок на румунському кордоні.

Коментарі