Перша шпальта, Репортаж

«Мрію зняти фільм про Чернівці»: Ахтем Сеітаблаєв про стрічку «Мирний 21» та нові проєкти

У планах українського режисера є зйомка фільму про Чернівці. Також він вважає, що наше місто може стати одним з центрів української кіноіндустрії. У Чернівцях триває 14-й Одеський Міжнародний кінофестиваль.

У День Незалежности на фестивалі показали воєнну драму українського режисера Ахтема Сеітаблаєва «Мирний 21». 


Події фільму розгортаються на початку 2014 року. Це історія про Луганський прикордонний загін. Як каже автор, стрічка про довіру. 

«Довіра — це слово, яке точно в собі уособлює емоції стосовно цієї документальної історії про захист штабу Луганського прикордонного загону», — зазначив режисер. 

Стрічку знімали на основі реальних подій. Джерелом фактів став щоденник командира прикордонного загону. 

Фільм присвячують усім захисникам та захисницям, які боронять кордони нашої держави з 2014 року

Зокрема, й актору Паші Лі, який загинув торік в Ірпені. У «Мирний 21» він зіграв востаннє.

«Павло грав у фільмі самого себе. Він був нашим другом, всі його знали й любили. Він був надзвичайно світлою людиною, надзвичайно талановитою. Він, так само як і його персонаж, народився в Криму. Батько його кореєць, мама із заходу України. А сам він дійсно вважав себе гуцулом», – каже Ахтем Сеітаблаєв.

Нині режисер працює над новими проєктами. 

Разом з командою зняли чимало оповідань та свідчень людей, які пережили окупацію в Бучі, Ірпені, Гостомелі. За словами Ахтема, він не намагається розповісти про війну. Навпаки, старається розповісти про людей, про їхні історії, які відбуваються у таких незвичайних умовах. 

Ахтем Сеітаблаєв мріє зняти фільм про Чернівці, і ,як каже, це є в його планах. 

«Це буде цикл новел, де головним героєм будуть Чернівці. Так багато знаних на весь світ людей, які або народилися тут, або навчалися, або надихалися Чернівцями», — зауважив Сеітаблаєв. 

Наразі тривають роботи над сценарієм. Ахтем резюмує, що Чернівці можуть стати одним з центрів української кіноіндустрії.

 

Коментарі