Перша шпальта, Репортаж

У Чернівцях оголосили переможців фестивалю глядацького кіно: Миколайчук OPEN. Шостий день

У національному конкурсі переміг фільм Олексія Радинського «Чорнобиль 22», а у міжнародному — стрічка польського режисера «Хто ти, Філіпе?».

У Чернівцях завершився фестиваль глядацького кіно «Миколайчук OPEN». Учора, 20 червня, на церемонії закриття оголосили результати конкурсних програм.

Стрічка Анни Гончарової «Річниця» отримала спецвідзнаку від шведських колег. Представники фільму отримають грант на дводенну поїздку на південь Швеції для пошуку партнерів та фінансування.

У міжнародному конкурсі повнометражного конкурсу здобув перемогу фільм польського режисера Міхала Квечинського «Хто ти, Філіпе?». Команда отримала Залізного Миколайчука та 1000$.

Переможцем національного конкурсу стала стрічка Олексія Радинського «Чорнобиль 22».

«Переможець нашого першого національного конкурсу — фільм, який найбільше сподобався глядачам. Він розповідає про наслідки російського вторгнення в Україну, показує їх із неочікуваного боку. Стрічка “Чорнобиль 22”, можливо, стане доказом на міжнародних судах», — каже програмний директор фестивалю Алекс Малишенко. 

Стрічка «Чорнобиль 22» отримала статуетку Залізного Миколайчука та грошову винагороду у розмірі 500$.

Спеціальний приз фестивалю отримав фільм «Мій сусід Адольф». Це стрічка ізраїльського режисера Леона Прудовського. Вона набрала найбільше балів за глядацьким голосуванням після «Хто ти, Філіпе?». Як зазначили організатори, буде чесно віддати спецвідзнаку тому, хто посів друге місце.

Найкращі фільми обирали глядачі. Аби все було справедливо, голоси рахували за пропорційною системою: переводили у відсоткове значення.

Під час фестивалю  збирали кошти, щоб закрити запит на дрон для українського актора Руслана Коваля. Він зараз служить у ЗСУ.

На церемонії нагородження також провели аукціон від Українського мистецького фонду. На ньому продали прапор, який підписали режисери та актори, що були на фестивалі. Також продали футболку зі спеціальним принтом та підписами зіркових гостей фестивалю. Окрім цього, з молотка пішла плитоноска. Її підписали митці, що були на минулорічному фестивалі «Миколайчук OPEN».

Директорка Культурно-мистецького центру імені І. Миколайчука Тетяна Дʼяченко поділилася тим, як минув фестиваль.

«Нам вдалося найголовніше — відстояти своє.  Атмосфера була миколайчуківською. Всі говорили про те, як створювати нове українське кіно. І я гадаю, що глядачі — це найкраще журі, яке могло бути», — резюмує директорка центру.

Раніше Шпальта розповідала, як минув пʼятий день фестивалю «Миколайчук OPEN».

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі