Інтерв'ю, Перша шпальта

Попередити меланому: як виявити новоутворення та запобігти розвитку хвороби шкіри

За ранньої діагностики 95% хворих із меланомою виліковуються.

Фото: Шпальта

Партнерська публікація

22 травня відзначають Всесвітній день боротьби з меланомою. Цього дня нагадують про те, що потрібно пройти обстеження родимок та інших утворень на шкірі. 

Меланома – одне з найпоширеніших шкірних онкозахворювань, яке виникає у людей різного віку. Вона може розвинутися зі звичайної родимки або утворитися самостійно у вигляді чорної цятки, яка швидко росте.

Виявити захворювання бажано на початковій стадії. Це гарантує 95% успішного лікування.

Про те, як діагностувати хворобу, лікувати та запобігати новоутворенню на шкірі, розповіла хірургиня-онкологиня медичного центру «Базисмед» Юлія Перепада.

Фото: Базисмед

«Якщо захворювання не виявили на ранній стадії, пухлина може стрімко розвиватися, поширюватися не тільки на шкірний покрив, але й вражати лімфатичні вузли. Може метастазувати на інші органи, головний мозок та кістки. Тоді успіхи в лікуванні значно менші. Хоча сьогодні є багато сучасних препаратів, імунотерапія, таргетна терапія, яка дозволяє лікувати меланому на четвертій стадії досить успішно», – каже лікарка.

Утворення на шкірі в народі називають родимками. Вони є в кожної людини й можуть з’являтися до 40 років, що є нормою. Але не всі новоутворення є родимками.

«Варто звернути увагу – якщо родимка з’явилася і швидко росте – за короткий період досягла до 6 міліметрів і більше, – якщо за певний період змінила свою форму, стала несиметричною, кровить – це тривожний дзвіночок», – додає Юлія Перепада.

На утворення меланоми впливає багато факторів. Одна з головних причин розвитку захворювання — це ультрафіолетове випромінювання. Воно шкідливо впливає на шкіру — відбувається трансформація родимок та утворення злоякісних клітин. 

Тривале перебування на сонці та сонячні опіки підвищують ризик виникнення меланоми, особливо у людей зі світлою шкірою. Але й смагляві не захищені від такого ризику.

Другий фактор — генетична схильність. Якщо в родині в когось була меланома, ризик захворювання є вищим.

До речі, часта травматизація родимок може сприяти їхньому переродженню.

Як розпізнати рак шкіри

Якщо є:

– зміна розміру, кольору або форми родимки;

– якщо родимка має асиметричні або нерівні краї; 

– якщо родимка швидко росте, різнобарвна, зудить, кровоточить або просочується;

– якщо родимка з блискучою/перламутровою поверхнею, на вигляд як рана, але не загоюється.

Коли та скільки разів ходити на обстеження

Лікарка радить раз на рік проходити дерматоскопію з профілактичною метою. Після лікування першої стадії меланоми потрібно здійснювати регулярні обстеження впродовж п’яти років.

«Такі обстеження можна зробити у наших фахівців у “Базисмеді”. Сімейний лікар може дати направлення до вузького спеціаліста», – радить Юлія Перепада.

Обстеження новоутворень відбувається за допомогою спеціального приладу – дерматоскопа. Він у десять разів збільшує розмір утворення і дозволяє оцінити характеристики, які не видно неозброєним оком.

Фото: Шпальта

«На родимку наносимо спеціальну рідину і через неї дивимося дерматоскопом. Так ми можемо побачити судини, аби оцінити, чи це злоякісне новоутворення», – розповідає лікарка.

Доброякісне утворення видаляють за допомогою лазера, електрокоагулятора.

Остаточний діагноз можна отримати шляхом гістологічного дослідження.

«Ми робимо обстеження. Підозріле утворення я видаляю та роблю гістологію. Якщо вона підтвердить меланому, направляю пацієнта в спеціалізований заклад для лікування», – каже лікарка.

Основним методом лікування меланоми на ранній стадії є хірургічне видалення.

«Якщо ми підозрюємо злоякісне утворення, видаляємо тільки скальпелем операційно. Матеріал відправляємо на гістологічне дослідження», — розповідає Юлія Перепада.

Якщо в пацієнта виявили другу стадію захворювання, застосовують інтерферонну терапію. Третя та четверта стадії – це імуно- та таргетна терапія. Препарати підбирають індивідуально.

«Коли пацієнт звертається ще на першій стадії захворювання, меланома виліковна на 95%. Якщо у людини 4 стадія – вірогідність успішного лікування зменшується до 40-50%», – зауважує лікарка.

Видалення доброякісних утворень 

Доброякісне утворення, папіломи та інші родимки можна видалити з косметичною метою. Онкохірургиня Юлія Перепада робить це електрокоагулятором. Пацієнт отримує знеболення. 

Фото: Базисмед

«Папілома — це доброякісне новоутворення, яке зумовлене папіломавірусом людини. Ми її видаляємо. Окрім цього, видаляємо себорейні кератоми та інші доброякісні новоутворення, які є косметичними дефектами», – зазначає лікарка.

Різні утворення видаляють у межах здорових клітин із гістологічним дослідженням. Натомість папіломи не потребують гістології.

Якою буває меланома

За словами лікарки, наразі пацієнти та пацієнтки дедалі частіше приходять на обстеження з профілактичною метою — щоби перевірити родимки, а не тому, що щось турбує. Й останнім часом в Україні така тенденція зростає.

«Здебільшого до нас звертаються люди до 40 років. Утворення однаково можуть бути як у чоловіків, так і в жінок. В останніх найпоширеніші місця, де вони з’являються, — гомілка, а у чоловіків — спина та грудна клітка. Але це дуже відносно. Меланома буває і піднігтьова, на слизових оболонках, в оці тощо», — каже Юлія Перепада.

А в солярій можна ходити? 

Є фактори, що збільшують ризик розвитку меланоми. Групи ризику – фототип шкіри, спадковість (у когось із близьких була меланома), перебування під прямим сонячним промінням, сонячні опіки, відвідування солярію, гормональні зміни в організмі, шкідлива робота (робота зі шкідливими речовинами). До речі, відвідування солярію підвищує ризик розвитку меланоми. 

«Усі люди за фототипом поділяються на чотири типи. Перший — біла шкіра та сині очі: вони мають підвищений ризик захворіти на меланому. Таким людям обов’язково користуватися сонцезахисними засобами, їх треба наносити також взимку на всі відкриті частини тіла», – радить лікарка.

Фото: Базисмед

Як не допустити утворення меланоми:

– з 11 до 16 години не перебувайте під прямими сонячними променями;

– користуйтеся сонцезахисними засобами;

– напередодні літа перевіряйте родимки на тілі.

До 40 років у людей можуть з’являтися нові утворення на шкірі, зникати наявні. Після цього віку поява новоутворень підозріла, і їх потрібно обстежити.

Юлія Перепада зазначає, що виявити меланому на ранній стадії з появою дерматоскопії стало набагато простіше. Вона закликає не нехтувати цією можливістю та проходити обстеження з профілактичною метою раз на рік. Адже кількість випадків меланоми у світі щорічно зростає.

«Зараз в Америці виявляють меланому на перших стадіях. Якби українці частіше проходили профілактику, шансів на здорове життя було б набагато більше», — зазначила Юлія Перепада.

 

Коментарі