Новини, Репортаж

Насильство не потрібно замовчувати: у Чернівцях відкрили центр соціально-психологічної допомоги

Якщо ви постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, можна отримати допомогу, зателефонувавши на гарячу лінію: 0800 40 64 34.

У Чернівцях відкрили Денний центр соціально-психологічної допомоги Чернівецького міського центру соціальних служб. Тут надаватимуть підтримку та допомогу особам, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі.

У Денному центрі для постраждалих будуть проводити консультації, надаватимуть інформацію та притулок, а також комплексну соціально-психологічну та правову допомоги.

Очільниця Департаменту соціальної політики міської ради Наталія Фрунзе розповіла, що це вже шостий проєкт, який вдалося реалізувати спільно з фондом ООН у галузі народонаселення. Раніше спільно з цим фондом вдалося створити кризову кімнату, мобільні бригади, кар’єрний хаб «Вона», безпечний простір «Вільна» та Центр допомоги врятованим.

Читайте також: у Чернівцях відкрили безпечний простір для саморозвитку жінок «Вільна».

«Кожна з локацій має різну специфіку. Якщо ж говорити про денний центр, то тут будуть надавати соціально-психологічну допомогу, екстрену підтримку, консультації, тренінги. Щоб звернутися до центру допомоги, можна зателефонувати на гарячу лінію. Підтримку та допомогу можна отримати особисто, або ж цілими родинами. Центр працювати з понеділка по п’ятницю, з 9:00 до 17:30», — каже Фрунзе. 

Також Наталія Фрунзе розповіла, що Чернівці перемогли у проєкті «Громади вільні від насильства». Це означає, що у місті буде притулок для жінок, які постраждали від домашнього насильства.

Нещодавно Україна ратифікувала Стамбульську конвенцію, і наразі є обов’язком розвивати спеціалізовані сервіси, зауважує Дмитро Філіпський. Він регіональний спеціаліст з протидій гендерного зумовлення насильств Фонду ООН у галузі народонаселення.

«Ми вивчаємо ситуацію у різних регіонах України. Не можу сказати, що ситуація у Чернівецькій області  найкраща, але не можу й сказати, що найгірша. Так, в громадах відкриваються сервіси, громади прагнуть відкриття сервісів», — каже представник фонду.

Також Дмитро Філіпський додав, що зі сторони фонду відбуватимуться моніторинги надання послуг та роботи центру.

Водночас у Чернівцях функціонує кризова кімната. Згідно з законодавством людина має право проживати там 10 днів, проте, за потреби, якщо немає куди повернутися чи де проживати — максимальний термін перебування збільшують до 20 днів. Про це розповіла очільниця Чернівецького міського центру соціальних служб Любов Бежан.

«Також у Чернівцях є притулок обласного рівня — невеличке відділення, яке має можливість приймати людей. Або ж на випадок того, якщо вже надалі людина потребує розв’язання житлового питання, то можемо скеровувати до соціально-психологічного центру допомоги», — каже Любов Бежан. 

Натомість проживання у Кризовій кімнаті передбачено для жінок з дітьми. Як пояснює пані Любов, в одній установі не можуть проживати різностатеві люди. Водночас Денний центр надає допомогу всім, незалежно від статі.

«Першочергово дітям і жінкам, але в загальному всім. Буквально вчора проводили роботу з чоловіком, якому за 70 років. Над ним вчиняє насильство його ж син. Добре, що в такому віці люди розуміють, що не потрібно це замовчувати», — резюмує Любов Бежан. 

Якщо ви постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, можна отримати допомогу зателефонувавши на гарячу лінію за номером телефону: 0800 40 64 34.

Напередодні Шпальта розповідала, що у Чернівцях родинам зниклих безвісти та полонених військових безкоштовно надаватимуть допомогу.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі