Репортаж

У Чернівцях родинам зниклих безвісти та полонених військових безкоштовно надаватимуть допомогу

У Центрі допомоги врятованим можна отримати не лише юридичні, а й психологічні консультації.

Сьогодні, 10 травня, у чернівецькому Центрі допомоги врятованим розпочали надавати безкоштовні юридичні консультації рідним зниклих безвісти та полонених військовослужбовців.

Так, родичі зниклого військового можуть отримати «Дорожню карту», де буде прописаний алгоритм дій.

Також у Центрі допоможуть із заповненням анкети Оборонця до Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

Крім того, установа організовуватиме колективні зустрічі із родичами зниклих військовослужбовців та представниками відповідних структур чи організацій, а також інформуватиме про громадські організації, які надають кваліфіковану допомогу родичам зниклих військових з певних питань.

Безкоштовні юридичні консультації проводитиме Ольга Довганюк – юристка, громадська діячка, представниця ініціативної групи родичів зниклих чи полонених військовослужбовців.

Брат Ольги – військовослужбовець, який зник під Бахмутом чотири місяці тому.

«Моя основна мета тут – це своєрідний вектор. Родичі приходять, ми спілкуємося, обмінюємося контактними даними. Я можу надати інформацію щодо функціонування громадських організацій на території Чернівецької області, котрі можуть надати ту чи іншу підтримку родичам зниклих безвісти військовослужбовців», – зазначає юристка.

Ольга Довганюк зауважила, що у Центрі допомоги врятованим можна отримати не лише юридичну, а й психологічну допомогу.

Юристка каже, що через воєнний стан чимала кількість інформації закрита від громадськости. Проте коли люди звернуться до Центру – їх проконсультують щодо складання індивідуальних і колективних звернень до Міністерства у справах ветеранів України чи інших структур, які займаються пошуком військовополонених.

Мати зниклого безвісти військового Георгіна Федорюк розповідає, що раніше зверталася до СБУ та «Червоного хреста». Відповіді щодо долі сина жінка так і не отримала.

«Востаннє ми спілкувалися 18 лютого 2023 року. А сповіщення про те, що син зник безвісти прийшло нам 24 лютого. Я вважаю, що важливо, аби сім’ї військовополонених об’єднувалися. Нехай всі захисники повернуться додому», – каже Георгіна Федорюк.

В Ольги Нинчук двоє синів-військовослужбовців, які пішли на війну добровольцями. Один із них 24 грудня минулого року поїхав у Бахмут. Проте вже наступного дня зв’язку із сином не було.

Чоловік Магдалини Денисенко зник безвісти 18 вересня 2022 року в Ізюмському районі Харківської області.

«Він один з перших вашківчан, хто пішов захищати Україну від ворога. Колись чоловік проходив військову службу в Афганістані. Він розумів, як важливо підтримати своїх побратимів», – каже пані Магдалина.

Жінка розповідає, що її чоловік зробив вагомий внесок у купівлю автомобіля, лафети та мотоцикла для ЗСУ.

«Я їздила в село, де зник мій чоловік. Зверталася до державних органів і посадових осіб, телефонувала на різні “гарячі лінії”. А минулого тижня у Центрі допомоги врятованим отримала консультацію щодо створення звернення про зниклого безвісти чоловіка-військовослужбовця», – ділиться своєю історією Магдалина Денисенко.

Директорка Департаменту соціальної політики Чернівецької міської ради Наталія Фрунзе у коментарі для Шпальти підкреслила, що допомогу у Центрі можуть отримати не лише мешканці Чернівців, а й області.

Допомогу надаватимуть щочетверга з 10:00 до 15:00. Також на фейсбук-сторінці Центру допомоги врятованим можна дізнатися інформацію щодо проведення консультацій та можливу зміну графіка роботи.

 

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі