Новини, Репортаж

Постраждалим від насильства: у Чернівцях відкрили безпечний простір для саморозвитку жінок «Вільна»

У просторі для жінок проводитимуть тренінги для саморозвитку та надаватимуть психологічну допомогу.

У Чернівцях відкрили безпечний простір «Вільна». Тут жінки та дівчата зможуть вчитися нових професійних навичок, відвідувати тренінги, а також отримувати психологічну допомогу.

Цей проєкт у багатьох містах України запустила ГО «Інноваційні соціальні рішення» за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні. Дмитро Філіпінський, представник Фонду, зазначив, що загальна мета простору — подолання гендерно зумовленого насильства.

«Простір надасть доступ до спеціалізованих сервісів для дівчат і жінок, що постраждали він насильства. Він стане місцем можливостей: тут жінка зможе відчути себе у безпеці та комфорті, наповнити свій ресурс та розкрити потенціал», — каже Дмитро Філіпінський.

Жінка, постраждала від насильства, зможе тут знайти допомогу: їй дадуть контакти необхідних сервісів, проведуть терапію, нададуть прихисток.

«Сьогодні закінчується всеукраїнська акція “16 днів проти насильства”, і саме сьогодні відкривається цей хаб. Жінки, які постраждали від домашнього насильства, жінки, які постраждали від війни, які чекають своїх чоловіків із фронту — всі зможуть прийти сюди», — розповіла Наталія Фрунзе, директорка Департаменту соціальної політики Чернівецької міської ради.

Також вона зазначила, що наступного тижня тут відкриють ще один хаб — «Кар’єрний: Вона». Там допомагатимуть жінкам бути економічно незалежними, розвивати професійний потенціал та фінансову спроможність.

Паралельно з відкриттям у просторі проводили майстер-клас із хендмейд-свічок для дітей. Також у кінці для гостей влаштували невеликий концерт живої музики.

Простір «Вільна» розташований за адресою: вул. Героїв Майдану, 66;
Графік роботи: середа – неділя, з 11:00 до 20:00;
Абсолютно всі активності безкоштовні. У телеграм-каналі простору повідомлятимуть про час їх проведення.

Вже 14 грудня тут відбудеться перший захід. О 16:00 показуватимуть майстер-клас із ворожіння та в’язання хусток, а о 17:00 влаштують Андріївські вечорниці.

Серед інших заходів, запланованих на цей місяць, — уроки співів, фінансової грамотности, психологічні сесії, уроки самооборони тощо.

Ініціатива реалізується в межах гуманітарного реагування UNFPA за підтримки урядів Великої Британії, Канади, Данії, підтримки американського народу (USAID), а також CERF та Ukraine Humanitarian Fund.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі