Поради

Зима близько: як чернівчанам підготуватися до відключення світла, води та газу

У Чернівецькій області готові до будь-яких сценаріїв, однак радять людям запастися альтернативними джерелами енергії.

Фото ілюстративне. Getty images

Унаслідок масованих російських ударів по енергетиці України опалювальний сезон опинився під загрозою. А 20 жовтня в Україні ввели обмеження електропостачання. Зокрема, мешканців усіх регіонів закликають мінімізувати користування електроенергією з 7:00 до 23:00.

Розповідаємо, як підготуватися до відключення газу, світла та води. 

Як підготуватися до відключення газу?

У Чернівцях газовики готові до будь-яких сценаріїв. Зокрема, зробили запаси труб та матеріалів для ремонту у випадку аварійної ситуації, каже начальниця управління зовнішніх комунікацій АТ «Чернівцігаз» Вікторія Голодняк. Однак все ж таки людям варто запастися альтернативними джерелами енергії.  

Пам’ятка Мінреінтеграції  

Передусім закупіть сухий спирт, туристичні примуси та балони з газом для них. Підготуйте запаси продуктів швидкого приготування та довготривалого зберігання.

У разі аварійної ситуації необхідно терміново телефонувати за номером 104. Диспетчер надасть всі необхідні інструкції, яких потрібно дотримуватися до приїзду служби. Не намагайтеся самотужки ліквідувати аварійну ситуацію.

Приготувати їжу можна у дворі на мангалах, переносних печах та буржуйках. Утім категорично заборонене опалення квартири дров’яними котлами чи буржуйками.

«У випадку тривоги, коли ви залишаєте приміщення, ми рекомендуємо вимикати газові прилади та перекривати газові крани перед ними, щоб убезпечити себе від гірших наслідків», – додає Вікторія Голодняк.

Як підготуватися до відключення світла?

У разі аварійної ситуації в електромережі вимкніть з розеток всі побутові електричні прилади.

Завчасно запасіться свічками, ліхтариками, сірниками, сухим спиртом. Тримайте зарядженими телефони, павербанки, акумулятори та іншу необхідну техніку та батареї. Підготуйте адаптер для зарядки телефону в автомобілі.

За словами прессекретарки АТ «Чернівціобленерго» Ліни Михайловської, чернівчани повинні обмежено використовувати потужні електроприлади із 7:00 до 10-11:00 та з 17:00 до 22-23:00. Йдеться, зокрема, про бойлери, обігрівачі, мікрохвильовки, пральні машини, духові шафи, праски та чайники. Якщо вкрай потрібно – не вмикати ці прилади одночасно. 

У Чернівецькій області люди почали економити електроенергію в пікові години, повідомляє Ліна Михайловська. Наприклад, порівняно з 19 жовтня підприємства області скоротили споживання електроенергії на 21%. Йдеться про 19 великих компаній.

«Навіть якщо в нас буде все спокійно, просимо на цей осінньо-зимовий сезон у пікові години обмежувати споживання електроенергії. Аби ми змогли збалансовано використовувати електричну енергію, і система працювала стабільно».

Через обстріли об’єктів енергетичної інфраструктури в Україні вимикають вуличне освітлення. Це може призвести до дорожньо-транспортних пригод.

Аби не наражати на небезпеку себе та водіїв у темний час доби радять:

– Обрати світлі речі. Не обов’язково вдягати все біле. Світлою повинна бути половина вашого одягу – куртка або штани.

– Придбати світловідбивні елементи одягу – браслет, стрічку на рюкзак або жилет. Найкраще помітний колір – жовтий.

– Потурбуватися про наявність світловідбивних елементів на одязі дітей. Розташовуйте їх на рівні голови, корпусу і рук дитини – через менший зріст діти менш помітні на дорогах.

– Придбати для своїх домашніх улюбленців нашийники, що світяться, або одежину зі світловідбивними елементами.

Що робити в разі відключення води?

У Чернівцях запаслися генераторами, розробили графіки та схеми підвозу води в разі аварійної ситуації. 

Передусім потрібно запастися водою для технічних цілей. Також у КП «Чернівціводоканал» рекомендують зробити запас питної води на три дні (6 літрів на одну людину).

Варто придбати одноразовий посуд, антисептики та вологі серветки.

У жодному разі не вживайте воду з відкритих водойм. Її можна використовувати лише для технічних потреб.

Інфографіка Іванни Шевчук

Коментарі