Аналітика

Майже 70 років їздив вулицями Чернівців: що робитимуть із трамвайним вагоном, який є пам’яткою міста

Шпальта дізналася, чому трамвай є історичною та культурною пам’яткою Чернівців, а також що з ним робитимуть далі.

Нещодавно в соцмережах точилися дискусії про чернівецький трамвай, що став прихистком для безпритульних. Відомий екскурсовод та член Асоціації працівників туристичного супроводу Буковини Ярослав Адамчук опублікував на своїй фейсбук-сторінці допис та світлини пам’ятника. На знімках – відвертий безлад: від зношеного одягу та взуття до пляшок і навіть газет. 

Чернівчани пропонують різні варіанти подальшої долі вагончика. Наприклад, перевезти його до колишнього трамвайного депо чи одного з міських парків, віддати ресторану/кав’ярні або взагалі встановити на Центральній площі. 

Наразі працівники Чернівецького тролейбусного управління привели вагон до ладу: почистили, відремонтували двері та знову замкнули на ключ. 

Шпальта дізналася, чому трамвай є історичною та культурною пам’яткою Чернівців та що з ним робитимуть далі.

Чернівці одне з перших міст, де почав курсувати трамвайний транспорт

Ярослав Адамчук розповідає, що вагон, який розташований на вулиці Гагаріна, – радянського виробництва 1920-30 років. Такі робили в Києві й доставляли в різні міста тодішньої УРСР.

«Трамвай майже 70 років їздив вулицями Чернівців. Питання в тому, що робити з цим вагоном. Якщо він буде стояти так, як є, – коли там будуть безхатьки й буде брудно, − яка його цінність як експоната та пам’ятника? Він приносить якусь користь для містян чи для туристів? Мені здається, що ні».

Екскурсовод каже, що це питання потрібно розглядати на рівні влади чи громадських слухань:

«Можна там зробити музей і використовувати його на базі нашого тролейбусного управління, наприклад, всередині депо. Чи перенести туди, де все буде добре оздоблене й обдумане, щоб через рік-два ми знову не думали, куди перенести цей трамвай. Зараз, коли я там був, то побачив, що у вагоні гниють метал та сходинки: ще декілька років — і нам не буде взагалі про що говорити», – ділиться пан Ярослав.

Водночас він враховує, що більшість видатків зараз спрямовують на обороноздатність нашої країни, а кардинальне переоздоблення може бути не на часі. Тому як можливий варіант пропонує законсервувати вагон на території тролейбусного управління та залишити його там до «кращих часів», аби не псувався.

«Я думаю, що згадка потрібна обов’язково. Без сумніву, це була важлива складова для розвитку нашого міста, тому що Чернівці — одне з перших міст, де почав курсувати трамвайний транспорт. Тут було достатньо складно їх запустити через складний рельєф», – підсумовує він. 

Хочуть створити туристичну локацію, але капітального будівництва не буде

Заступник міського голови Ігор Крохмаль каже, що торік трамвай відреставрували силами ЧТУ, зокрема пофарбували вагон та замінили вікна.

«Щороку маємо проблему, що туди постійно намагаються проникнути особи без постійного місця проживання і періодично закидують трамвай сміттям. Нещодавно знову його прибрали та почистили», – ділиться він.

Фото з фейсбук-сторінки Ігоря Крохмаля

За його словами, існує декілька варіантів, що робити з пам’ятником: створити громадський простір з елементами благоустрою та відпочинку чи перенести вагон ближче до парку, на вулицю Садову, де відреставрували трамвайні опори. Наразі міський голова Роман Клічук дав відповідні доручення профільним департаментам.

«Цього тижня гостро порушили це питання, бо не досить раціонально, коли такий історичний експонат перебуває на балансі тролейбусного управління. Ми фізично не маємо можливости, до прикладу, поставити охорону, щоб убезпечити його від вандалів та різних пошкоджень». 

На його думку, це історія транспорту міста, тому вагон потрібно належним чином утримувати та охороняти.

«Така інсталяція існує в багатьох містах, і я думаю, що доцільно зберегти пам’ятку», – вважає Ігор Крохмаль.

Наразі вагон утримують коштом тролейбусного управління. Раз на рік працівники роблять там технічне фарбування та прибирають усередині. Це коштує управлінню декількох тисяч гривень. Водночас пан Ігор зізнається, що в ЧТУ немає фахівців, які можуть якісно реставрувати такі історичні речі.

На думку в.о. начальника Чернівецького тролейбусного управління Петра Лисака, проблеми утримувати трамвай немає, питання полягає в ставленні чернівчан до нього.

«Цей трамвай такий самий пам’ятник, як пам’ятник Шевченку та нашим героям, але є не дуже добрі люди, які періодично його оскверняють. Тут я вже б звертав увагу на роботу правоохоронних органів і на контролі за цим», – запевняє Лисак.

Фото: Букінфо

Читайте також: 7 фактів про чернівецький трамвай

Директор Департаменту урбаністики та архітектури Чернівецької міської ради Андрій Тимофійчук зазначає, що зараз обговорюють облаштування пам’ятки як туристичної локації.

«Є передпроєктні пропозиції наших працівників, як буде облаштований благоустрій. А яким чином обладнати трамвай – це вже юридична складова. Одразу кажу, що не йдеться про капітальне будівництво, це саме облаштування території навколо трамваю і його використання в комерційних цілях, що стане родзинкою міста», – каже пан Андрій.

Облаштування вагона вже погодили в Департаменті транспорту, що є його балансоутримувачем.

Довідково

18 липня 1897 року містом проїхався перший електричний трамвай. Свою роботу він розпочинав о 5 ранку від зупинки «Гартенгассе» (на вулиці Садовій) до зупинки річки Прут. Курсував щодванадцять хвилин. А о 23:00 їхав останнім рейсом до депо.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі