Новини, Перша шпальта

7 фактів про чернівецький трамвай

«Шпальта» продовжує нашу традиційну п`ятничну рубрику про чернівецькі пам’ятники. Сьогодні розповідаємо сім фактів про чернівецький трамвай.

7 фактів про пам’ятник чернівецькому трамваю. 

Факт №1

18 липня 1897 року містом проїхався перший електричний трамвай. Свою роботу він розпочинав о 5 годині ранку від зупинки «Гартенгассе» (на вул. Садовій) до зупинки річки Прут. Курсував щодванадцять хвилин. А о 23.00 їхав останнім рейсом до депо.

Факт №2

Австрійський поет родом із Чернівців Георґ Дроздовський у своїй книжці «Тоді в Чернівцях і довкола» писав: «Трамвай їхав через усе місто аж до моста через Прут, мав колись два класи. А влітку, в купальний сезон, переходив на відкриті вагони, в яких і на яких пасажири висіли гронами, що на відрізку біля залізничного вокзалу було вельми небезпечно. Ми любили його, коли він весело видзвонював дорогою, а ввечері повертався у свій притулок біля Фольксгартена».

Факт №3

Трамвай був дуже гуркітливим транспортом, окрім цього, залізні колеса стали для чернівецьких будинків справжнім випробуванням. Почали руйнуватися стіни, фундаменти і навіть підземні комунікації. Через низку проблем прийняли рішення ліквідувати цей вид транспорту у Чернівцях.Тож 20 березня 1967 року трамвай припинив свою роботу, не доживши двох місяців і тижня до свого 70-річчя.

Факт №4

Аж у 1997 році з нагоди 100-річчя чернівецького трамваю у сквері на вулиці Гагаріна встановили пам’ятник: відреставрований вагон серії «900» №10.

Факт №5

Старий вагончик до перевтілення у пам’ятник перебував у занедбаному стані на міській рятувальній станції, де слугував роздягалкою. Відреставрували його працівники тролейбусного управління. Цьому трамваєві вже понад 70 років і він єдиний із 36 трамваїв, які курсували у Чернівцях до середини 20-го століття.

Факт №6

Під час хвилі декомунізації з вагончика зняли зірку, а на її місці зобразили тризуб. Хоча історично на трамваї була тільки передня фара, без будь-яких символів. Зараз пам’ятник перебуває на балансі тролейбусного управління, однак поверхневої ремонтної підтримки недостатньо. Трамвай потребує капітального ремонту.

Факт №7

Неодноразово чернівчани порушували тему перенесення трамваю у історичний центр Чернівців і обговорювали можливість створення у ньому кав’ярні. Однак все залишилося на рівні розмов. За винятком одного цікавого експерименту: у вересні 2015-го у трамваї відкрили філіал сусіднього кафе. Власники повідомили, що вони орендують трамвай, однак в площині закону все виявилося інакше. Тож наразі трамвай очікує кращих часів та естетично привабливих інвестицій.

 

 

 

 

Альона Чорна

Коментарі