Репортаж

Картина, що має історію, стає цікавішою: у Чернівцях відбулася виставка живопису від Meridian Czernowitz

Тут представили роботи Олександра Ройтбурда, Катерини Косьяненко, Матвія Вайсберга, Ілони Сільваші та Олени Придувалової. 

У галереї «Вернісаж» представили виставку «Картини, що стали книжками». Це живопис, який став ілюстраціями до книг видавництва «Meridian Czernowitz». Виставку можна буде переглянути до 11 вересня.

На ній представили роботи Олександра Ройтбурда, Катерини Косьяненко, Матвія Вайсберга, Ілони Сільваші та Олени Придувалової. Водночас у галереї можна оглянути графіку Сергія Жадана та Юрія Іздрика.

«Кожна з картин стала свого часу обличчям для книжки. І будь-яка картина, яка має історію, стає цікавішою», – розповідає президент фестивалю «Meridian Czernowitz» Святослав Померанцев.

Усі полотна – з його приватної колекції.

У галереї бачимо роботи Катерини Косьяненко, які мисткиня спеціально створювала для книжки Катерини Калитко «Орден мовчальниць». Письменниця присвятила книгу своїй мамі. Вірші цієї збірки переважно про війну.

«Її мама у молодому віці якось знайшла поранене зайченя, виходила його і відпустила. Ця душевна історія відтворена на обкладинці», – каже Святослав Померанцев.

Інша картина художниці – «Воїнство» – стала обкладинкою книги Сергія Жадана «Список кораблів».

Святослав Померанцев вважає роботи Косьяненко сучасним українським іконописом.

Читайте також: Якщо не буду малювати, то просто загину: у Чернівцях відбулася найбільша виставка Катерини Косьяненко

Для обкладинки книжки Андрія Любки «Щось зі мною не так» використали полотно Матвія Вайсберга. Тут зображений Санчо Панса:

«Назва книжки «Щось зі мною не так» – це така гра слів між обкладинкою. Комусь здається дивною дружба між людиною і твариною, а для когось така назва через те, що Санчо Панса — другорядний герой», – розповідає Померанцев.

Полотно Ілони Сільваші – 2006 року. Художниця славиться своїми комп’ютерними роботами, каже Святослав Померанцев. Якщо розгорнути суперобкладинку – можна побачити всю картину в розвороті.

Робота львівського художника Влодка Костирка зображена на обкладинці книги «Радіо ніч». Юрій Андрухович обговорював з автором сюжет полотна. Це відтворення перепочинку під час подорожі до Єрусалима. На картині бачимо родину Марії – Йосифа і маленького Ісуса, – а також янгола, що розмовляє з ними.

Полотно Олени Придувалової зображене на обкладинці «Так, але». За цю книжку Тарас Прохасько отримав Шевченківську премію з літератури.

Нагадаємо, у Чернівцях стартували поетичні читання «Meridian Czernowitz». Серед заходів – презентації книжок, публічні інтерв’ю, виставка картин, а також презентація авторських ювелірних прикрас. Повну програму поетичних читань можна переглянути тут.

 

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі