Репортаж

У Чернівцях стартували поетичні читання «Meridian Czernowitz». Фото

У програмі – презентації книжок, публічні інтерв’ю, виставка картин, а також презентація авторських ювелірних прикрас.

Сьогодні, 2 вересня, на вуличній сцені Кобилянської відбулося офіційне відкриття ХІІІ Міжнародних поетичних читань «Meridian Czernowitz». Захід відвідали приблизно пів сотні людей.

«Цей рік був дуже нелегкий, особливо останні пів року. Будемо з вами говорити, який історичний період переживає наша держава — наскільки болісний і травматичний. Але те, що ми сьогодні тут, у Чернівцях, проводимо Міжнародні поетичні читання, можемо слухати літературу, обговорювати її, спілкуватися, свідчить, що Україна є сильною державою. Не тільки на лінії фронту, а й в інформаційному просторі», – сказала директорка Міжнародної літературної корпорації «Meridian Czernowitz» Євгенія Лопата.

У коментарі Шпальті український літературознавець, есеїст та перекладач Петро Рихло розповів, що поезія під час війни вселяє надію:

«Колись, під час облоги Ленінграда, відбулася прем’єра сьомої симфонії Шостаковича. Взимку в холодному залі сиділи одягнуті, але музика звучала… Поезія і музика вселяють надію, не дають упасти у відчай. Я думаю, що наш фестиваль також виконує таку функцію», – каже він.

Петро Рихло вважає, що слухати поезію наживо – це важливе естетичне переживання та безпосередній контакт, які також зміцнюють дух і волю до перемоги.

Серед шанувальників поетичних читань також знайомимося зі студенткою, бібліотекаркою та книжковою оглядачкою Оленою Лисенко. Вона прийшла на Меридіан уже вчетверте.

«Це дуже великий феномен, що під час війни ми можемо провести у Чернівцях такий захід. Я дуже чекаю на презентацію поетичної збірки Катерини Калитко та Андрія Любки, бо там модерує Бойченко. На Меридіані завжди особлива атмосфера завдяки людям, які її роблять», – ділиться пані Олена.

Вхід на всі читання вільний. Водночас Євгенія Лопата закликала надсилати пожертви для потреб українського війська. У разі повітряної тривоги всі заходи продовжуватимуть у підвалі Центру культури «Вернісаж». Читання відбуватимуться офлайн, а онлайн-трансляція подій буде доступною на офіційних сторінках Meridian Czernowitz у Facebook та YouTube.

Нагадаємо, серед учасників читань будуть як відомі, так і молоді поети та поетеси з Австрії, Німеччини, Швейцарії, Ізраїлю та України. У програмі – презентації книжок, публічні інтерв’ю, виставка картин, а також презентація авторських ювелірних прикрас. Повну програму поетичних читань можна переглянути тут.

Цьогоріч через повномасштабне вторгнення не використовуватимуть у назві слово «фестиваль», що в перекладі з латини означає «святковий», «веселий».

Письменник Ігор Померанцев

Письменник та літературознавець Олександр Бойченко

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі