Інтерв'ю

Переїхали і ресторан, і працівники: як харків’яни через війну відкрили свій бізнес на Буковині

Популярна мережа закладів харчування залишиться у Чернівцях.

Через розпочату росією повномасштабну війну популярна мережа закладів харчування з Харкова змушена була відкритися у Чернівцях. «Каша маслом» — ресторани швидкого обслуговування з різноманітним меню. Вони на ринку понад 20 років. У Харкові мережу представляють 8 ресторанів. Із початком війни практично всі вони зачинилися.

Коли власникам стало зрозуміло, що скоро у рідному місті заклади не зможуть працювати, почали шукати безпечне місце для ведення справ. Так обрали Чернівці.

Зараз у Харкові працюють тільки дві їхні локації. Решту відновлюють після руйнувань і чекають сприятливого часу, аби відкритися для відвідувачів. Про це розповів представник закладу Денис Гавриличенко.

У ресторанах вибиті вікна та двері

«У Харкові нам довелося закритися, адже атмосфера у місті була точно не сприятлива для того, аби люди прийшли і спокійно поїли. Один наш заклад працював як волонтерський хаб. Ми годували військових та волонтерів із початку повномасштабного вторгнення. Лише нещодавно відкрився другий наш ресторан — після закликів міського голови відновити роботу підприємствам. Решта поки що заморожені. Ресторани з центра міста зазнали руйнувань: вибиті двері та вікна. Це все — наслідок багатьох російських ракет, які влучили у центр міста», — розповідає Денис.

Для релокації власники мережі розглядали Кропивницький, Івано-Франківськ та Чернівці. Вибір зупинили на Буковині невипадково: тут спокійно, поруч із кордоном і ще й обласна влада допомогла.

Переїзд зайняв близько тижня. Проте вивчали ринок тут і готували до цього заздалегідь.

«ОВА запропонувала нам зареєструватися тут за програмою релокованого підприємства, навіть пропонували доволі хороші приміщення. Та ми обрали варіант на комерційній основі, який більше відповідає нашій концепції. Наші представники почали вивчати тут ринок та попит ще до того, як ми завезли сюди все необхідне. Студентське містечко, прикордонна зона — місто досить сприятливе для розвитку такої справи, як наша».

Остаточно заклад «Каша маслом» переїхав до Чернівців і запрацював у кінці травня цього року.

«Вантажівки доїхали до Чернівців практично за добу без пригод. Вони доїхали вночі, і тут теж зіграла роль підтримка місцевої влади. Вони нам надали дозвіл на пересування і розвантаження у комендантський час, супровід поліції. Ми принесли все своє з собою, навіть ремонт нам робили харківські дизайнери».

Майже весь колектив — харківський

Разом із рестораном до Чернівців переїхала і частина працівників мережі. Своїх кухарів сюди привезли свідомо – щоб надавати чернівчанам той продукт, до якого звикли відвідувачі цієї мережі у Харкові. Наразі 80% колективу – харків’яни.

«Це була добровільна пропозиція, без примусу. Люди, які хотіли нового досвіду, приїхали сюди. До того ж у Чернівцях багато переселенців із Харкова. Коли ми давали оголошення про вакансії, відгукувалися теж харківські люди. Тож наразі в нас колектив майже весь “свій”», — каже підприємець.

Заклад функціонує в Чернівцях понад місяць. Розташований у старому центрі. Меню ресторану досить різноманітне – від домашніх страв до авторських бургерів.

Нині у «Каші маслом» шукають кухарів та працівників залу у Чернівцях. Сподіваються, що скоро у Харкові стане мирно і вони зможуть відновити свою роботу і там. Охочі працівники зможуть повернутися до Харкова, але заклад «Каша маслом» залишиться у Чернівцях.

«Ми тут відкрилися не тимчасово, нам тут подобається, і ми тільки входимо в ринок. Із нетерпінням чекаємо навчального року, адже у вас студентське містечко. Закривати тут ресторан не будемо — він точно продовжити роботу», — підсумував Денис.

Фото Ігоря Константинюка

Матеріал створено за сприяння ГО «Львівський медіафорум» у межах проєкту «ЛМФ Підтримка мережі журналістів».

Коментарі