Новини

Британія та Німеччина нададуть Україні військову допомогу: яку саме

Федеральний уряд Німеччини таки вирішив поставити в Україну гаубиці «Panzerhaubitzen 2000» зі складів Бундесверу.

Фото ukrmilitary.com

Україна отримає новий пакет оборонної військової допомоги на 300 млн фунтів стерлінгів (375 млн доларів) від Великої Британії. Незабаром країна направить і спеціалізовані автомобілі цивільного захисту.

Про це йдеться у повідомленні Офісу британського прем’єра Бориса Джонсона.

«Прем’єр-міністр сьогодні оприлюднить новий пакет військової допомоги вартістю 300 мільйонів фунтів стерлінгів для підтримки поточної оборони України від незаконного вторгнення росії», — наголосили в Офісі Джонсона.

Серед допомоги: обладнання радіоелектронної боротьби, радарна система проти батарей, обладнання для глушіння GPS і тисячі приладів нічного бачення.

В Офісі Джонсона додали, що в найближчі тижні Велика Британія також надішле Україні системи важкої вантажопідйомности для надання матеріально-технічної підтримки ізольованим силам. А також понад десяток нових спеціалізованих Toyota Landcruiser, щоб допомогти захистити цивільних посадовців на сході України та евакуювати мирних жителів із прифронтових районів.

Водночас федеральний уряд Німеччини таки вирішив поставити в Україну 7 гаубиць «Panzerhaubitzen 2000» зі складів Бундесверу, повідомило видання Die Welt із посиланням на джерела.

За інформацією видання, політичне рішення канцелярія та міністерство оборони ухвалили всупереч пораді керівних військових у Бундесвері. Вони раніше зазначали, що лише близько 40 зі 119 Panzerhaubitzen 2000 (які перебувають на озброєнні Бундесверу) є боєздатними та незамінними для власних потреб Німеччини.

Використання Україною зброї, яка має складну цифрову систему керування вогнем, також ставили під сумнів німецькі військові. Проте уряд проігнорував ці занепокоєння, хоча тривалий час висловлював побоювання, що передача важкої зброї Україні може послабити Бундесвер.

Panzerhaubitzen 2000 — це важкі артилерійські установки, здатні стріляти на відстань до 40 кілометрів.

Раніше Австралія анонсувала про надання Україні шести гаубиць, боєприпасів, гуманітарної допомоги та вугілля.

А Гамбург надасть допомогу Україні для відбудови столиці – Києва. Для цього київський міський голова Віталій Кличко та перший мер Гамбурга Петер Ченчер підписали угоду про співпрацю.

Коментарі