Новини

Монумент Перемоги з Соборної площі планують перенести у майбутній музей тоталітаризму

Аби дізнатися думку чернівчан, проведуть громадські консультації онлайн. 

Монумент Перемоги 1941-1945 років, що на Соборній площі, планують перенести у музей радянського тоталітаризму, який хочуть створити у Чернівцях. У міській раді працює робоча група, яка вивчає це питання. Про це повідомив заступник міського голови Чернівців Василь Зазуляк.

У коментарі Шпальті він розповів, що у міській раді розпочала роботу група, яка вивчає питання монумента та інших радянських пам’ятників. 

«У парку імені Тараса Шевченка є шість поховань військових. Напевно, це не те місце, де вони мають бути поховані. Робоча група працює над низкою питань, але найбільше обговорень було щодо монумента на Соборній площі», – зазначив заступник мера.

За його словами, члени комісії запропонували створити музей радянського тоталітаризму. Члени робочої групи проголосували за доручення Департаменту урбаністики та архітектури віднайти відповідне місце для створення такого музею у Чернівцях. Там можна буде розмістити монумент із Соборної площі та інші пам’ятники, які пов’язані з радянським тоталітаризмом.

«Це має бути музей просто неба, куди можна буде приходити з екскурсіями, пояснювати поколінню, що підростає, про радянську систему», – зазначив він.

Оскільки монумент на Соборній площі є пам’яткою історії, він охороняється законом. Відповідно, фахівці нададуть історичне обґрунтування щодо нього.

Також міська рада невдовзі проведе онлайн громадські консультації, аби дізнатися думку чернівчан щодо перенесення монумента. Відтак рішення буде ухвалювати виконавчий комітет.

«Попередньо бачення спеціально створеної комісії – працювати над перенесенням цього монумента. І я цю думку поділяю. Зрештою, це пам’ятка історії, яка повинна бути збережена, а ми — цивілізоване суспільство, на відміну від росіян», – каже Василь Зазуляк.

Вам буде цікаво: 6 фактів про монумент Перемоги у Чернівцях

Заступник міського голови нагадав, що дискусія щодо знесення монумента на Соборній площі виникала і раніше. Були петиції про його демонтаж, а також про те, щоб залишити на нинішньому місці. 

Нагадаємо, чернівчани демонтували два радянські пам’ятники в Садгорі.

 

Коментарі