Новини

6 фактів про монумент Перемоги у Чернівцях

Чернівецький монумент був одним із кращих у колишньому СРСР. Ідеться про його складність і естетичність оформлення. Однак через брак системного нагляду він почав руйнуватися.

Сьогодні у нашій рубриці про чернівецькі монументи розповідаємо про пам’ятник-обеліск Перемоги, що розташований на площі Соборній.

Факт №1

Гранітний обеліск, біля підніжжя якого стоїть бронзова фігура воїна-визволителя, споруджений із нагоди звільнення Чернівців від німецько-фашистських загарбників. Урочисте відкриття пам’ятника відбулося 14 липня 1946 р. за участю представників підприємств та організацій міста. З часом монумент набув значення памятника на честь Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945.

Факт №2

Конкурс на проект пам’ятника оголосили командири Прикарпатського військового округу. В результаті з 45 робіт відібрали проект інженер-майора Володимира Григора. Скульптором пам’ятника стала Галина Петрашевич.

Факт №3

Зводили монумент німецькі військовополонені на місці недобудованого румунського військового памятника Невідомому солдату. Ще раніше на цьому місці стояв монумент австрійській цисаревій Елізабет. У 1918 році румунська влада знесла його.  

Факт №4

Пам’ятник є вертикальною композицією, яка об’єднує в єдине ціле монументальну трибуну з самим монументом. Чотиригранний полірований обеліск із червоного українського граніту має висоту 15 м. У 1973 р. на лінії фасаду розмістили стели з назвами військових частин, які звільняли м. Чернівці. В одній із публікацій Василя Бабуха фахівчиня Київського інституту памяткоохоронних досліджень, академік Юлія Стріленко коментувала, що чернівецький монумент був одним із кращих у колишньому СРСР. Ідеться про його складність і естетичність оформлення. Однак через брак системного нагляду монумент почав руйнуватися.

Факт №5

У 2005 р. провели капітальний ремонт трибуни і стилобату монументу. Через просочування вологи споруда могла обвалитися. Відтак стару плитку замінили новою. За сірим гранітом для неї спеціально їздили в Житомир. Привели в порядок і бокові парапети. Повністю відполірували граніт на обеліску та відновили червоний піщаник на стилобаті. На ніші задньої стінки реставратори знайшли зубила, долота та скоби, які замурували там колишні будівельники.

Факт №6

Через 14 років після проведення ремонтних робіт монумент перебуває у вкрай незадовільному стані. Крізь обвалені плити просочується волога, а про реставраційні роботи наразі й мови нема.

Інформацію підготували за сприяння краєзнавчого відділу Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки.

 

Альона Чорна

Коментарі