Новини

Чернівчани демонтували два радянські пам’ятники в Садгорі

Мешканці самі знайшли робочих та техніку для демонтажу.

скрін із відео Чернівецької міської ради

У Чернівцях 21 квітня демонтували два радянські пам’ятники.

Про це повідомляє пресслужба Чернівецької міської ради.

Перший монумент демонтували у Садгорі. Це пам’ятник комуністу Семену Галицькому.

Він був політичним діячем і одним із засновників буковинської комуністичної партії в румунський період.

«Коли радянська армія прийшла на Буковину, він був одним із тих, хто зустрічав комуністів, пропагував їх. Але згодом поплатився за це, бо не всі сталінські ідеї сприймали місцеві комуністи. Тож він змушений був виїхати з Буковини, працював ніби під домашнім наглядом у виконкомі Комінтерн (організація всесвітніх комуністів у Москві), але за свою позицію і критику згодом був заарештований органами НКВД і висланий в Сталінські табори. Після 9 років таборів чоловік помер. Тому після смерті Сталіна Галицького реабілітували, і він став місцевим героєм-комуністом», — розповів раніше Шпальті історик Володимир Новак.

Демонтаж пам’ятника зараз – ініціатива самих мешканців Чернівців. Хоча відповідне рішення виконкому ухвалили ще 2017 року, розповіли Шпальті у пресслужбі міської ради.

«Було рішення таке ще 2017 року, щоправда, колишній Департамент ЖКГ не поспішав його виконувати. Зараз самі мешканці вирішили це виправити, знайшли техніку і робочих та повідомили про це нас», — розповіли у пресслужбі.

Окрім цього, сьогодні чернівчани демонтують ще один радянський пам’ятник — скульптуру «Червоноармійці у бою». Монумент також був розташований у Садгорі.

Нагадаємо, у Чернівцях планують демонтувати радянський монумент на Соборній площі.

Коментарі