Новини

Швейцарія пропонує біженцям з України спецстатус «S»: що він передбачає

Статус «S» поширюється на українців, а також громадян третіх країн, які до початку повномасштабної війни мали постійну посвідку на проживання в Україні.

Фото: Dreamstime.com

Швейцарія готова надавати українцям, які залишили країну через повномасштабну війну, спеціальний статус «S», який нікому раніше не надавали.

Про це пише Європейська правда з посиланням на SwissInfo.

Статус «S» поширюється на українців, а також громадян третіх країн, які до початку повномасштабної війни мали постійну посвідку на проживання в Україні. Його не зможуть надавати особам, які вже отримали захист у якійсь країні ЄС.

Спецстатус надає право проживання у Швейцарії упродовж одного року з можливістю продовження доти, доки триває війна. Це дає можливість одразу шукати роботу, а дітям — навчатися в школі. Крім того, біженцям з України надаватимуть фінансову підтримку розміром до 1 600 доларів на місяць на одну людину. Через п’ять років ті, хто не зможе повернутися до України, матимуть можливість отримати постійний дозвіл на проживання.

До того ж уряд Швейцарії дозволив особам із цим статусом вільно подорожувати у межах Шенгенської зони.

Скільки українців переїхали до Швейцарії?

З початку повномасштабної війни до Швейцарії прибули щонайменше 11 тисяч українців, принаймні стільки зареєструвалися. Загалом країна готова прийняти до 60 тисяч людей.

Швейцарія підготувала для українців близько 5 000 місць у федеральних центрах для біженців, а приватні особи готові запропонувати дах над головою для 45 тисяч осіб.

Довідка

Статус «S» розробили ще всередині 90-х років, під час воєн на Балканах. Механізм створили для того, щоб швидко приймати біженців, обходячи бюрократичні процедури.

У червні 1999 року, коли механізм схвалили, війни на території колишньої Югославії вже закінчилися, і механізм жодного разу не застосували.

Як пояснюють юристи, статус не застосовували під час «арабської весни», війни у Сирії та Афганістані передусім тому, що його розробляли на випадок конфліктів у Європі, зокрема щоб у країну не потрапили потенційні терористи.

Коментарі