Ініціативи, Новини, Перша шпальта

Потрібні торгові, таксисти та зварювальники: як у Чернівцях з роботою під час війни

Хто може отримати зараз роботу у Чернівцях і скільки за неї пропонують.

Ринок праці та діяльність підприємств з початку повномасштабної російсько-української війни суттєво змінився. Представники багатьох професій просто втратили роботу через неможливість продавати свій товар та надавати послуги. Повноцінно працюють лише стратегічні структури.

Шпальта вирішила дізнатися, чи багато людей втратили за останні два тижні роботу, хто продовжує свою діяльність та які вакансії пропонують на ринку просто зараз.

Ми опитали наших підписників у соцмережах. Відгукнулися 470 людей. 68% із них втратили роботу з початком війни. Решта – продовжують свою діяльність, проте всі на різних умовах.

Серед респондентів, що втратили роботу, – фотографи, підприємці, ресторатори, працівники спортклубів, багато представників сфер продажу та інші. Продовжують працювати медики, правоохоронці, представники різних ланок влади та адміністрування, водії тощо.

«Фактично я роботу не втратила, мене не звільняли, але я не працюю. У кишені – 1600 гривень, бо винаймаю квартиру, і саме 21 числа заплатила за неї останні гроші. 21 березня знову платити за квартиру, але за які гроші – поки не знаю. Напевно, доведеться або зїхати, або в борги залазити», — ділиться Альона Косташ, яка працювала на Калинівському ринку.

Частина ресторанів почала займатися гуманітарною допомогою: готують для військових чи переселенців. Відвідувачів менше, замовлень також.

«Я працювала помічницею на кухні у ресторані. Зараз тимчасово не працюю. З нами розрахувалися за пропрацьований період роботи. Далі – на павзі. Можливо, відновимо свою діяльність — будемо бачити по ходу», — написала Олена Костинюк.

З більшістю людей, яких опитала Шпальта, повністю розрахувалися за лютий. Деяким навіть запропонували матеріальну допомогу у вигляді виплат наперед.

Поки стабільно із заробітком, окрім стратегічних професій, у тих, хто працює на міжнародні компанії. Наприклад, ринок ІТ.

«Роботи зараз менше не стало, адже ми працюємо на іспанський ринок. Тож звідти і надходять виплати проєктно. Але у багатьох хлопців виникли труднощі. Йдеться про тих, хто співпрацював із російським ринком. Звісно, такі проєкти всі ургентно призупинили. Ніхто не хоче працювати з агресором», — розповів 28-річний Андрій.

Що пропонує ринок?

На сайті для пошуку роботи «Work.ua» у Чернівцях регулярно оновлюють вакансії. Візуально дуже змінився попит. Якщо не зникли, то принаймні не оновлюються вакансії у сферах продажів, краси та харчування. Натомість з’являються нові вакансії, актуальні нині.

Особливо популярні зараз так звані чоловічі професії. Автомийник (заробітна плата від 10 до 18 тисяч), вантажник (від 8 тисяч), зварювальник (від 10 тисяч).

 

 

Багато гарячих вакансій, пов’язаних із грошовими та кредитними операціями. Наприклад, кредитний фахівець чи водій-інкасатор. Також потрібні касири у пункті обміну валют.

Досить чимало пропозицій є для власників автомобіля. Зокрема йдеться про вакансію торгового представника з транспортом. Тут заробітна плата на ринку починається від 12 тисяч, пропонують і 20 тисяч гривень.

Також водії можуть влаштуватися таксистами у місцеві служби перевезення людей. Тут, зокрема, можна працювати як і на власному автомобілі, так і на наданому компанією. Заробіток вказують від 10 тисяч гривень у місяць.

Актуальні вакансії оновилися й у медичній галузі: фармацевти, торгові медичні представники, медсестри та господині залу в медичних закладах. Тут практично всюди працевлаштовують офіційно і гарантують своєчасну оплату праці.

Середня зарплата у Чернівцях на сайті пошуку роботи зараз – 12 900 гривень.

Центр зайнятости готує базу вакансій

Обласний центр зайнятости у Чернівцях фіксує дедалі більше випадків безробіття. Багато звернень надходить саме від вимушених переселенців, повідомила Шпальті директорка установи Любов Кожелянко.

«Ці люди телефонують, навіть приходять до нас і цікавляться процедурою працевлаштування чи отримання якихось пільг. Разом із місцевими органами влади ми формуємо бази переселенців, які мають бажання працювати. Хтось із них тут буде залишатися, хтось їде за кордон. Але ті, хто має бажання тут залишитися жити – цікавляться роботою», — розповіла пані Любов.

Також директорка Центру зайнятости підтвердила, що саме робітничі професії будуть на піку популярности у воєнний час.

Коментарі