Новини

У США та ЄС запровадили санкції проти Росії: що вони передбачають

Санкції торкнуться російських банків, газопроводу «Північний потік-2» та членів думи РФ.

Фото: shutterstock

Президент США Джо Байден заявив, що запроваджує санкції проти Росії через визнання так званих Л/ДНР. Про це він повідомив під час брифінгу в Білому домі, передає BBC Україна.

Байден розповів, що санкції стосуватимуться суверенного боргу Росії. Також вони торкнуться російських банків, зокрема Російського державного інвестиційного банку (ВЕБ) та воєнного банку ПСБ, а також газопроводу «Північний потік-2».

За словами президента США, відтепер Росія не зможе запозичувати гроші в Заходу і торгувати державними облігаціями. Однак це тільки перший пакет санкцій.

«Хто в ім’я Господа, на думку Путіна, дає йому право оголошувати нові так звані країни на території, яка належить сусідам? Це кричуще порушення міжнародного права і вимагає рішучої відповіді міжнародної спільноти», — заявив Байден.

Ще один блок санкцій стосуватиметься російських еліт та членів їхніх сімей.

«Вони також беруть участь у корупційній політиці та мусять страждати», — сказав Байден.

Санкції ЄС

Як передає Укрінформ, країни-члени ЄС погодили пакет санкцій проти російської економіки.

Про це в Парижі за підсумками неформальної зустрічі міністрів закордонних справ ЄС заявив представник Союзу Жозеп Боррель:

«Ми робимо це у тісній координації з нашими партнерами — США, Великою Британією і Канадою. 351 член Державної думи РФ, який голосував за це порушення міжнародного права, територіальної цілісности та суверенітету України, буде доданий до санкційного списку. Ми погодилися вжити санкції проти 27 осіб та закладів».

Зокрема, за його словами, санкції охоплюють російські установи та причетних осіб у трьох сферах.

Перша — це офіційні особи, причетні до ухвалення рішень, які загрожували Україні, а також установи, що матеріально підтримували таку діяльність або отримували від цього вигоду. Санкції поширюватимуться і на банки, які підтримували цю діяльність та фінансували російські операції на окупованих територіях

Крім того, у ЄС запровадили обмежувальні заходи проти ОРДЛО — їм заборонена будь-яка економічна діяльність, як це колись зробили з підприємствами та установами в анексованому Криму.

«Цей пакет був доповнений одним рішенням, яке належить не Європейському Союзу, а Німеччині. Я хочу подякувати Німеччині за те, що вона зробила наше об’єднане послання сьогодні таким потужним, оголосивши, що зупиняє кваліфікацію трубопроводу «Північний потік – 2». Це той запит, який надходив багато разів від країн-членів, а також від США», — сказав Боррель.

Читайте також: Німеччина зупиняє сертифікацію газопроводу «Північний потік-2»

Нагадаємо, 21 лютого за підсумками засідання Ради безпеки Росії президент РФ Володимир Путін ухвалив рішення про визнання самопроголошених ДНР і ЛНР на Донбасі.

Через це рішення у Нью-Йорку відбулося екстрене засідання Ради безпеки ООН. Там обговорили дії Кремля, які є прямим порушенням міжнародного права та власних міжнародних зобов’язань Російської Федерації.

Коментарі