Новини

Військова загроза з Росії: про засідання Радбезу ООН та позицію світових лідерів

Україна вимагає від РФ відмовитися від рішення про визнання «незалежних республік» та вивести війська.

архівне фото DW

У Нью-Йорку відбулося екстрене засідання Ради безпеки ООН через рішення президента Росії Володимира Путіна про визнання «республіками» окупованих територій Донбасу.

Про це пише ЛІГА.net.

Зокрема Україна вимагає від РФ відмовитися від рішення про визнання «незалежних республік» та вивести війська, США вживають санкції, а Китай закликає до стриманости. Водночас влада Росія виправдовує свої дії.

Яка позиція України?

Постійний представник України в ООН Сергій Кислиця зажадав від Росії скасувати рішення Путіна про самопроголошені республіки, повернутися до переговорів та вивести окупаційні війська. Крім того, він закликав Раду безпеки ООН дати рекомендації щодо миру.

Відповідно до його заяви, Україна розцінює крок Путіна як порушення її територіальної цілісности та суверенітету. За словами Кислиці, це можна розглядати як односторонній вихід РФ із мінських угод.

Цю ж думку висловив і президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні.

«Сьогоднішнім та завтрашніми можливими рішеннями Росія легалізує свої війська, які фактично перебували в окупованих районах Донбасу з 2014 року.  Країна, яка вісім років підтримує війну, не може підтримувати мир, як вона це заявляє», — повідомив Глава держави.

Позиція США

Представниця США Лінда Томас-Грінфілд заявила, що кроки Путіна є спробою створити привід для подальшого вторгнення до України. За її словами, він бажає відновити Російську імперію.

Томас-Грінфілд також розкритикувала рішення Путіна щодо введення військ Росії на окуповану частину Донбасу:

«Він називає їх миротворцями. Це нісенітниця. Ми знаємо, хто вони насправді».

Також вона додала, що Путін «розірвав на шматки» мінські угоди, і світ не повинен залишатися осторонь. США 22 лютого вживуть додаткових заходів, щоб притягнути Росію до відповідальности.

Член палати представників США Джеррі Конноллі заявив, що введення російських військ у захоплені райони України є агресією та відкритим вторгненням.
За його словами, США повинні зробити три речі:
— запровадити наймасштабніші санкції, щоб завдати шкоди російській економіці в усіх критичних секторах;
— зміцнити кордони НАТО, щоб показати готовність його членів захищатися від будь-якого вторгнення з боку Росії;
— допомогти Україні захистити себе, надавши військову техніку та все необхідне для оборони.

Учора президент США Джо Байден підписав санкції у зв’язку з вторгненням РФ. Зокрема під заборону потрапили інвестиції у так звані ЛНР та ДНР, імпорт у США будь-яких товарів, послуг, технологій звідти; експорт, продаж або постачання із США товарів, послуг або технологій у самопроголошені республіки.

Позиція Росії

Представник Росії Василь Небензя стверджує, що окуповані частини Донбасу потрібно захищати від нібито української агресії, а «допускати криваву бійню» РФ не має наміру. Україна ж категорично заперечує будь-яку ескалацію зі свого боку.

Крім того, Небензя зазначив, що Україна, як і раніше, пов’язана мінськими угодами.

Позиція Китаю

Представник Китаю Чжан Цзюнь заявив, що всі сторони повинні проявляти стриманість та уникати ескалації. Він також заявив, що Пекін вітає дипломатичне вирішення ситуації.

Що відомо?

Учора, 21 лютого, за підсумками засідання Ради безпеки Росії президент РФ Володимир Путін ухвалив рішення про визнання самопроголошених ДНР і ЛНР на Донбасі.

Як повідомляє Суспільне, Путін доручив Міністерству оборони країни «забезпечити мир» в ОРДЛО до встановлення дипломатичних відносин із Луганською і Донецькою «народними республіками».

Коментарі