Новини

Німеччина зупиняє сертифікацію газопроводу «Північний потік-2»

Сертифікат стосується безпеки постачань природного газу Німеччиною.

Фото: epravda.com.ua

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що сертифікацію газопроводу «Північний потік-2» зупинять. Про це він повідомив сьогодні під час брифінгу, передає Громадське.

У листі міністр Роберт Габек доручив Федеральному мережевому агентству відкликати первинно позитивний сертифікат. Його видав попередній уряд наприкінці жовтня 2021-го. Сертифікат стосується безпеки постачань природного газу Німеччиною.

Згідно з листом, ситуація вже не є безпечною через обставини з ескалацією на сході України. Видання «Der Spiegel» пише, що Габек місяцями готувався до цього важливого кроку.

Впродовж найближчих тижнів Федеральне міністерство економіки має намір детально вивчити вплив геополітичних подій та ситуації на сході України щодо безпеки постачань.

Реакція України

Голова правління Нафтогазу Юрій Вітренко заявив, що схвалює рішення Мінекономіки Німеччини відкликати офіційний висновок про відсутність впливу газопроводу на безпеку постачання палива до Німеччини.

Вітренко також назвав це рішення демонстрацією того, що Німеччина солідарна з Україною щодо Північного потоку-2.

Читайте також: По першій нитці «Північного потоку — 2» запустили газ: що це означає для України

Чим Північний потік-2 небезпечний для України?

Якщо його запустять, газ потраплятиме в Європу через Балтійське море, а не через українські труби.

До цього моменту Україна була головною транзитною країною для російського газу. За новою угодою, яку Україна підписала 2019-го, об’єм транзиту знизився.

Економісти пояснюють, що 40 мільярдів кубометрів — це межа беззбитковости. Якщо цифра буде нижчою, Україна отримає великі збитки від качання газу, а ціна на комунальні послуги підвищиться.

Довідка

Газопровід «Північний потік-2» збудував російський Газпром разом із провідними енергетичними компаніями Німеччини, Франції та Австрії. Роботи завершили, і наразі триває процес сертифікації.

Європарламент закликав зупинити будівництво, а німецькі природоохоронні організації подавали скарги, щоб заморозити прокладання труб. Водночас уряд Німеччини заявляв, що в країні не можуть зупинити цей процес, адже проєкт будівництва схвалили багато років тому, а скасування загрожувало б судами.

 

Коментарі