Новини

Латвія прийме до 10 тисяч українців у разі вторгнення Росії

Відомство розробило план на той випадок, якщо до країни прибуде великий потік біженців.

Фото: канцелярія Латвії

Міністерка внутрішніх справ Латвії Марія Голубєва заявила, що в разі відкритого російського нападу, країна готова прийняти до 10 тисяч українських громадян.

Про це повідомляє національне телерадіомовлення LSM.

Голубєва розповіла, що відомство розробило план на той випадок, якщо до країни прибуде великий потік біженців. Його передали на розгляд інших міністерств.

«Цей план існує вже якийсь час, але зараз важливо розуміти, що Україна має специфічні обставини. По-перше, вона має безвізовий режим з Євросоюзом. По-друге, наші жителі обґрунтовано підтримують прагнення України зміцнити незалежність своєї країни та територіальну цілісність. Це означає, що [латвійці] з великим розумінням поставляться до необхідності прийняти частину українських біженців, якщо, не дай Боже, станеться війна», — каже міністерка.

Читайте також: Вісім країн порадили своїм громадянам виїхати з України

Вона додала, що до можливого прибуття біженців потрібно бути готовими на державному рівні:

«Ми перейшли від загального плану до конкретного, розробленого на випадок, якщо потік людей прибуде саме з України», — сказала Голубєва.

Раніше ми писали, що в разі відкритого російського вторгнення в Україну влада Румунії готується надавати гуманітарну допомогу біженцям.

Водночас міністр оборони країни Васіле Динку наголосив, що Румунія не буде долучатися до війни Росії проти України у військовому плані. Він також нагадав, що Україна не є членом НАТО, тож Альянс не здійснюватиме військового втручання.

Коментарі