Новини

Румунія надасть допомогу українським біженцям у разі вторгнення Росії

Водночас Румунія не буде долучатися до війни Росії проти України у військовому плані.

Фото: umeapolitica.ro

У разі відкритого російського вторгнення в Україну влада Румунії готується надавати гуманітарну допомогу біженцям.

Про це в етері румунського телеканалу Digi24 заявив міністр оборони країни Васіле Динку, цитує УНН.

«Якщо ми подивимося на всі види військових конфліктів, то можуть статися масові військові міграції… Зараз ми готуємося до можливої допомоги біженцям. Це гуманітарний обов’язок”, — заявив Динку.

Однак, на думку міністра, відкритого військового вторгнення Росії до України очікувати не варто:

«Економічна війна, економічна блокада в умовах конфлікту виникнути можуть, але, так би мовити, “гарячої” війни ми не очікуємо».

Водночас Динку наголосив, що Румунія не буде долучатися до війни Росії проти України у військовому плані. Він також нагадав, що Україна не є членом НАТО, тож Альянс не здійснюватиме військового втручання.

Що відомо?

Упродовж останніх кількох місяців українська влада та Захід спостерігають загострення безпекової ситуації на Донбасі, нарощування російських військових уздовж кордону з Україною, небезпеку російського вторгнення й посилення дезінформації.

Наприкінці 2021-го секретар РНБО України Олексій Данілов повідомляв, що 122 тисячі російських військових перебувають на відстані 200 кілометрів та 143,5 тисячі — за 400 кілометрів від російсько-українського кордону.

The New York Times з посиланням на власні джерела повідомляє, що чисельність російських військ на кордоні з Україною протягом останніх тижнів стабільна, проте президент РФ Володимир Путін спрямував на місця військові вертольоти.

Путін хоче гарантій США та їхніх союзників, що НАТО не буде розширюватися на схід і не розгорне там системи озброєння. Інакше влада Росії вважатиме це загрозою.

Коментарі