Репортаж

Проти касових апаратів для малого та середнього бізнесу: у Чернівцях підприємці влаштували мітинг

Підприємці вимагають перегляду закону про касові апарати, ухвалення закону №5866, звільнення нардепа Данила Гетьманцева та скасування штрафів за відсутність або порушення під час ведення касових апаратів.

Сьогодні, 7 лютого, близько півтораста підприємців влаштували протест під Чернівецькою ОДА. Мітингували проти запровадження касових апаратів. Вони, за словами людей, вбивають малий бізнес і змусять його «піти в тінь».

«Ми долучилися до акції «Ні фіскалізації», яку проводять по всій Україні. Сам наш президент казав, що маленьких не будуть чіпати, а все сталося навпаки. Данило Гетьманець – саме він лобіював ці законопроєкти щодо впровадження касових апаратів. Але він забуває сказати, що всі затрати на РРО підуть на плечі споживача. Буде здорожчання товарів та послуг мінімум на 20%. Ми вимагаємо ухвалення законопроєкту №5866, який дозволяє підприємцям першої, другої і частково третьої груп працювати без касових апаратів», — сказав голова профспілки Калинівського ринку Степан Кукурудзяк.

Підприємниця Калинівського ринку Любов Кукурузяк зазначила, що не так просто встановити касовий апарат.

«Кажуть, щоб ми встановили програму на телефон, за яку сплатити тисячу гривень до податкової служби на рік. Однак потрібно ще щомісяця платити за обслуговування цієї програми. Ми повинні винаймати бухгалтера, адже за таких законів ми не зможемо без помилок вести свій бізнес і користуватися РРО. А це додаткові витрати. Йде такий меседж, що цей закон спрямований на те, аби не було зловживань великими мережами – ФОПами. Наприклад, є заправки, які не зареєстровані як АЗС, а як ФОПи. Але це елементарно можна вирішити», — сказала підприємниця.

Підприємець Калинівського ринку Роман Терида зазначив, що не всі бізнесмени витримають додаткові витрати на введення касових апаратів.

«Це можна розцінювати не лише як економічні витрати. Це — наступ великого бізнесу на малий, знищення середнього класу. Ця ситуація залишить людей без заробітку і змусить виїхати за кордон. Це дестабілізує ситуацію в країні. Мені цього не хотілося б. Тому потрібно доопрацювати закони, диференціювати великий бізнес, який зменшує свої податкові відрахування, від дійсно малого бізнесу», — сказав Роман Терида.

Постійна учасниця мітингів та протестів, зокрема проти «газового геноциду», підприємниця Анжела Гуріна закликала присутніх долучитися до протесту, який повинен відбутися 16 лютого у Києві.

«Ми також вимагаємо скасування космічних штрафів за порушення закону про застосування РРО. Ми чесно сплачуємо податки, ми не стояли з протягнутою рукою, а самі створили свій бізнес. Тому вимагаємо свободи та прийнятних для нас умов праці», — сказала Анжела Гуріна.

Опісля мітингувальники влаштували пікет біля офісу однієї з політичних партій. Люди вимагали, аби народні депутати, які представляють Буковину у Верховній Раді, підтримали бізнесменів та проголосували за законопроєкт №5866.

Нагадаємо, що з 1 січня 2022 року підприємці другої-четвертої груп зобов’язані застосовувати у своїй діяльності реєстратори розрахункових операцій або програмні РРО.

За використання з порушеннями або невикористання касових апаратів передбачають штраф у розмірі 100% вартости проданих із порушенням товарів, а за наступні – вже 150% вартости товару.

Фото Володимира Гуцула

Коментарі