Новини, Репортаж

«Запит на зміни»: у Чернівцях студенти вимагали відставки міністра освіти Сергія Шкарлета

Активісти вийшли протестувати солідарно з молоддю Могилянки.

Сьогодні, 4 лютого, під Чернівецькою міською радою відбулася акція протесту проти чинного міністра освіти Сергія Шкарлета.

На подію зібралися вісім мітингувальників, зокрема з організації «Українські студенти за свободу». Вони вийшли солідарно зі студентами Києво-Могилянської академії.

Активісти зібралися з плакатами «МОНстра геть», «Солідарні з НаУКМА», «Не дамо руйнувати українську освіту» тощо.

Як розповів «Шпальті» голова організації Андрій Пасічник, у МОН хотіли зірвати вибори ректора Національного університету «Києво-Могилянська академія» (НаУКМА). А згодом з’явилися кадри, де молодики виносять урни з бюлетенями й обливають їх. Тож вирішили, що вибори можна вважати не чинними.

«Це вже не перша ситуація, коли студенти виходять проти Шкарлета. Коли його назначали (на посаду міністра — авт.), ми неодноразово виходили, аби показати, що ця людина корумпована і не має права очолювати Міністерство освіти й науки», — каже активіст.

Подібні акції відбулися не лише в Києві та Чернівцях, а й у Львові та Одесі.

Головними вимогами мітингувальників є:

— відставка міністра освіти Сергія Шкарлета;

— підписання контракту з обраним президентом НаУКМА;

— автономія українських університетів.

За словами Андрія Пасічника, кількість протестувальників не важлива:

«Цього достатньо, аби показати, що є запит на зміни. Чернівці — дуже інертне місто».

Що відомо?

27 січня у Києво-Могилянській академії відбулися вибори президента. Заклад визнав результати. Проте міністр освіти Сергій Шкарлет заявив, що МОН не погоджується з результатами виборів і не буде підписувати договір із переможцем.

За словами студентів, наступ міністра на Могилянку може мати політичні мотиви. Переможець виборів — Сергій Квіт, який очолює Нацагентство із забезпечення якости вищої освіти. Воно перевіряло наукову роботу Шкарлета і виявило у ній плагіат.

3 лютого МОН скасувало наказ, який передбачав повторний конкурс на посаду ректора Києво-Могилянської академії. Проте студенти все одно вийшли на акцію.

Довідка

«Українські студенти за свободу» — це громадська організація, заснована на засадах захисту, популяризації та лобіювання принципів вільного суспільства.

Її мета — об’єднання, навчання та мобілізація української молоді, прихильної ідеям свободи.

Вам буде цікаво: Буде другий тур: як пройшли вибори ректора у найбільшому медичному виші Буковини

Коментарі