Репортаж

Буде другий тур: як пройшли вибори ректора у найбільшому медичному виші Буковини

На посаду ректора Буковинського медичного університету претендували чотири кандидати.

На виборах ректора БДМУ найбільше людей проголосувало за Віталія Максим’юка та Оксану Андрієць. Про це Шпальті повідомив один зі спостерігачів. Оскільки ніхто з кандидатів не отримав переважну більшість голосів, у медуніверситеті проведуть другий тур. Він відбудеться 8 лютого.

Віталій Максим’юк набрав 209 голосів, Оксана Андрієць — 171.

Нагадаємо, що на цю посаду претендували: виконувачка обов’язків ректора Оксана Андрієць, колишній в.о. Віталій Максим’юк, Анатолій Гоженко та Віктор Польовий.

Як розповів «Шпальті» голова виборчої комісії Олександр Буряк, дільницю у навчальному корпусі БДМУ (вул. Богомольця, 2) відкрили о 9:00.

«Станом на 11:00 проголосували 35 осіб. Усього до загального списку входили 870 виборців. Ми сподіваємося, що явка буде високою. У загальному списку були представники всіх штатів: наукові, науково-педагогічні та педагогічні, виборні представники від студентів», — розповів голова виборчої комісії.

Олександр Буряк зазначив, що жодних порушень не зафіксували. А дільницю підготували належним чином відповідно до карантинних норм.

«Виборчу дільницю оснастили окремим входом та виходом задля дотримання  протиепідемічних норм. Була розмітка для дистанціювання осіб. Виборці спочатку проходили термометрію та опитування на наявність респіраторних захворювань. Далі проходили до одного зі столів, отримували бюлетень. Ішли до кабінки для виборів, далі опускали бюлетень до урни та виходили через окремий вихід. Ми як колектив БДМУ від виборів очікуємо тільки подальшого розвитку на чолі з тим ректором, якого обрали», — підсумував Олександр Буряк.

Голосування тривало до 15:00, відтак дільницю закрили та почали підрахунок голосів.

Більшість кандидатів не захотіла спілкуватися зі ЗМІ, однак звернула увагу на хорошу організацію виборів.

Кандидат на посаду ректора БДМУ Анатолій Гоженко зазначав, що у разі його перемоги збирається розвивати університет. А починати потрібно з підвищення якости освітнього процесу.

«Я тут працював. 1974 року у цій залі, де проходили вибори, читав першу лекцію. А 1989-го – останню. Тому я можу порівняти. Покращилася база, організаційний рівень освітнього процесу, зросли показники якости науково-педагогічного складу. Найперше — потрібно проаналізувати стан речей. Я знаю про багато проблем студентів, але вони напевно можуть більше розказати», — сказав Анатолій Гоженко.

Виборці сподіваються, що новий ректор буде сприяти всебічному розвитку медичного університету. Хтось каже, що потрібні зміни.

«По-перше, думаю, що піднімуть нам зарплату, ми б цього хотіли. По-друге, може, покращаться умови і праці, а також проживання наших студентів. Я на це сподіваюся», — сказав представник господарського відділу Віталій Корочик.

Комендантка адміністративного корпусу БДМУ зазначила, що ніяких змін не потрібно.

«Ніяких не треба змін. У нас усе дуже добре, гарно, хай би так і було. Тому від виборів очікуємо, що університет залишиться таким, яким був. Найголовніше, щоб нам не заважали», — комендантка адміністративного корпусу БДМУ Галина Караля.

Доцентка кафедри інфекційних хвороб та епідеміології Анюта Сидорчук зазначила, що від нового ректора очікують дій, які сприятимуть розв’язанню нагальних проблем.

«Очікуємо розширення міжнародної співпраці. А також співпраці з місцевою владою задля вирішення найнагальніших медичних ситуацій і проблем. Це консолідація практичної медицини та університету. Оскільки виш готує медиків-практиків, потрібно знайти ті мости для найкращої колаборації двох процесів. Усе повинно йти на об’єднання. На це ми сподіваємося. Серед кандидатів є достойні, які будуть впроваджувати такі зміни. За таку людину і віддала голос», — сказала Анюта Сидорчук.

Фото Володимира Гуцула

Коментарі