Новини

Перша після голови: як голосуватимуть депутати за відставку секретарки Чернівецької міської ради на прийдешній сесії

Проєкт рішення щодо припинення повноважень секретарки міськради з’явився 14 грудня.

Під час 15-ої сесії Чернівецької міської ради, яка відбудеться  27 січня, розглядатимуть проєкт рішення щодо дострокового припинення повноважень секретарки міськради Марини Кирилюк.

Про це йдеться на сайті Чернівецької міської ради.

Автор проєкту –  депутат фракції «Рідне місто» Володимир Бешлей Під час останньої сесії 2021 року він казав, що Марина Кирилюк не впоралася з покладеними на неї обов’язками через нескликання сесії на вимогу депутатів під час відпустки міського голови.

«Шпальта» вирішила дізнатися, чи визначилися депутати різних фракцій міської ради щодо цього питання.

Так, голова «Народного контролю» Михайло Яринич розповів, що його фракція поки не визначилася з голосуванням. Тому нині, 26 січня,  будуть проводити збори, під час яких і вирішать.

Також він вважає, що гідних претендентів на цю посаду є досить багато, зокрема і серед колег із фракції.

«Наприклад, Яна Брус, Іван Гончарюк, Швець Олександр. Секретар міської ради – це людина, яка повинна згуртовувати депутатський корпус так, щоб сесії відбувалися правильно і не було так, як зараз, на жаль, є», — сказав Михайло Яринич.

Голова «Слуги народу» Віталій Другановський також сказав, що фракція планує зустрітися 26 січня та вирішити, чи підтримуватимуть цей проєкт рішення. Якщо все ж більшість проголосує «за», то він вважає, що на цю посаду можуть претендувати і колеги з його фракції.

Депутат від «Пропозиції» Олексій Каспрук зазначив, що його команда не готова підтримати цей проєкт. Однак остаточно вони визначаться під час зборів.

Фракція «Європейська солідарність» також буде збиратися та вирішувати, як голосуватиме. Однак її голова Сергій Бостан сказав, що особисто він не бачить підстав для того, аби голосувати за цей проєкт.

Голова «Єдиної альтернативи» Валентина Радчук наголосила, що вони однозначно підтримують Марину Кирилюк як членкиню фракції. Й аби продемонструвати це, не братимуть участь у голосуванні.

Голова «Команди Михайлішина» Віталій Михайлішин сказав, що фракція підтримуватиме відставку нинішньої секретарки. Також додав, що на посаду секретаря міськради можуть претендувати Антоніна Бабюк, Аліна Олевич або будь-який інший член команди готовий взяти на себе обов’язки секретаря міської ради.

Очевидно, що фракція «Рідне місто» голосуватиме «за» припинення повноважень секретарки міськради. Володимир Бешлей назвав підстави, через які Марина Кирилюк, на його думку, повинна залишити посаду.

«Марина Кирилюк декілька разів грубо порушила регламент і заблокувала внесення на розгляд сесії низку рішень. Зокрема мій проєкт рішення щодо скасування підвищення цін на тепло. І досі вона як секретарка міської ради, яка повинна організовувати роботу ради, не організувала роботу «Ради». Тож наші депутати не можуть брати повноцінну участь у голосуванні. Тому є багато достойних кандидатів у міській раді на цю посаду. У мене особисто таких амбіцій немає», — запевнив Володимир Бешлей.

Марина Кирилюк зазначила, що спокійно ставиться як до процесу голосування за припинення її повноважень, так і до результату голосування.

«Я не вважаю, що, умовно кажучи, на цьому закінчується життя. Якщо обирають рішення зняти мене, я дякую за плідну роботу і продовжую працювати як депутатка міської ради», — зазначила Марина Кирилюк.

Щодо звинувачень про неналежну організацію роботи міської ради Марина Кирилюк відповіла так:

«Весь депутатський корпус повністю забезпечений можливістю голосування через систему «Рада». Депутат, який може сісти там, де не передбачене депутатське місце, повинен зрозуміти, що там не передбачена і система голосу. Жодна сесія не проходила легко, але все ж таки ми провели майже 14 засідань. Я вважаю, що цей факт є підтвердженням того, що сесія організована належним чином. Я відкрита для всіх депутатів, ніколи жодного звернення не ігнорувала. Я відкрита і надалі до діалогу, якщо буде така потреба, і готова спілкуватися, щоб вибудувати кращу роботу з фракціями», — запевнила Марина Кирилюк.

Зазначимо, що секретар міської ради – одна з найважливіших осіб у раді. Й у разі відсутности міського голови виконує його обов’язки та має право ухвалювати важливі рішення, які стосуються міста.

Нагадаємо, під час останньої сесії міськради 2021 року депутати з фракцій «Рідне місто», «Команда Михайлішина», «Народний контроль» блокували трибуну мера та роботу сесії і вимагали додати до порядку денного проєкт рішення щодо припинення повноважень Марини Кирилюк. Роман Клічук ставив декілька разів цей проєкт на голосування, проте потрібної кількости голосів він не набирав.

Коментарі