Новини

У Чернівцях опозиційні депутати вимагають скликання позачергової сесії міської ради: навіщо

Хочуть заслухати звіт профільних керівників про ситуацію з протидії коронавірусу у місті.

Депутати Чернівецької міської ради від «Команди Михайлішина», «Народного контролю» та «Рідного міста» сьогодні, 3 листопада, прийшли у міську раду з вимогою скликати позачергове засідання сесії міської ради.

Головна вимога — заслухати звіт профільних керівників про систему дій міської влади для протидії коронавірусу.

Під час зустрічі у кабінеті секретаря міськради депутати говорили про додаткові виплати лікарям, які працюють із хворими на ковід.

«У місті складна ситуація з ковідними хворими, у лікарнях не вистачає ліжкомісць. Ми хотіли почути звіт начальника управління охорони здоров’я, бо маємо інформацію про те, що хворих із Чернівців возять у інші лікарні», — каже депутатка Антоніна Бабюк.

Також вона зазначила, що опозиційні депутати хочуть долучитися до вирішення складної ситуації у боротьбі з пандемією.

«Можливо, потрібно виділити додатково кошти, звернутися по допомогу до облдержадміністрації, уряду з тим, що у нас складна ситуація», — зазначила вона.

Депутатка каже, що вимога опозиційних депутатів про скликання позачергової сесії не має політичного підтексту.

«Ми реагували, коли подібна ситуація з коронавірусом була раніше, миттєво виділяли кошти, ухвалювали рішення про додаткові місця у лікарні», — каже Антоніна Бабюк.

Секретарка міської ради Марина Кирилюк зазначила, що на вимогу депутатів є два тижні для скликання позачергової сесії.

Підставою для позачергової сесії було інформувати про перебіг стану справ із пандемією у Чернівцях, каже секретарка міської ради. Тому запропонувала компроміс.

«Я запропонувала компроміс — депутатські збори, які проведемо сьогодні о 14 годині. На зборах профільний заступник мера Юрій Лесюк доповість про ситуацію з пандемією у Чернівцях. Депутати зможуть отримати відповіді на всі свої запитання. Ситуація у нас контрольована, динаміка із захворювання на ковід іде на спад», — зазначила посадовниця.

За словами Марини Кирилюк, наразі у Чернівцях незавершена чергова сесія міської ради. Тож депутати можуть внести проєкти рішень на це засідання.

Начальник юридичного управління Чернівецької міської ради Сергій Венгринюк повідомив «Шпальті», що законом передбачено, що вимагати скликання позачергової сесії мають право не менше як одна третина від депутатів. 

«Якщо надходить таке звернення від депутатів, то немає прямого обов’язку голови чи секретаря ради безпосередньо скликати цю сесію. Упродовж двох тижнів має бути вирішено, чи скликається сесія, чи надається мотивована відповідь. Крім того, у нас не закрите чергове засідання, також планується пленарне наступної чергової сесії, куди можна вносити ці питання», — зазначив він.

Також зауважив, що депутати вимагають скликання позачергової сесії з метою заслухати звіт профільного керівника. Жодного проєкту рішення для ухвалення на сесії немає.

 

Коментарі